Η προστασία της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αλλά και ριζικές αλλαγές που απαιτούνται στο σύστημα διοίκησης του κοινωνικού κράτους, απασχόλησαν το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε στο Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης. «Ο βασικός αντίπαλος είναι η αδήλωτη εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αδήλωτης μαύρης εργασίας θα γίνουν ασφυκτικοί.

Αναφερόμενος στα ποσοστά ανεργίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ο Α. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου ανέρχεται στο 9,5% ενώ η μερική ανεργία στο 6%. Ειδικά για την τελευταία, ο υπουργός ανέφερε ότι κρύβει ορισμένες μορφές επισφαλούς απασχόλησης που αυξάνουν την κοινωνική ανασφάλεια και σημείωσε ότι το 80% των μερικώς απασχολουμένων επιθυμούν πλήρη απασχόληση.

Τέλος ο υπουργός υπολογίζει ότι θα νομιμοποιηθεί η εργασία 100.000 παράνομων εργαζομένων -από τις 800.000- και ότι οι εισφορές τους θα είναι μια «ένεση» στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.