Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, παρέστη χθες στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου και των θεσμών του στην καταπολέμηση των ανισοτήτων στον κόσμο της εργασίας», εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο Αδ. Γεωργιάδης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Ελλάδα εισήλθε στην εποχή της κανονικότητας και η συνεργασία μας με την ΟΚΕ πρέπει να διευρυνθεί και να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ILO για την πολύ καλή διαχρονική μας συνεργασία και για τις καλές συμβουλές που έδωσε στην Ελλάδα τα περασμένα χρόνια. Προσδοκούμε στη συνέχεια αυτής της συνεργασίας. Είναι εξαιρετικά καλό να μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικοί εταίροι εργοδοτών και εργαζομένων. Για εμάς στην Ελλάδα που είχαμε αυτή τη δύσκολη δεκαετή περίοδο, η ιδέα ότι μπορούμε με λογικό τρόπο να βρούμε κοινές συνιστάμενες λύσεις και να προχωρήσει η οικονομία και η κοινωνία προς τα εμπρός, έχει εμπεδωθεί».
Όπως είπε, πριν από 4 χρόνια, η Ελλάδα είχε ποσοστό ανεργίας στο 17,6% ενώ σήμερα είμαστε στο 10%. «Απέχουμε αρκετά ακόμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 6,5%, αλλά είμαστε 7,5 μονάδες κάτω, περίπου 45% κάτω μέσα σε τέσσερα χρόνια» επισήμανε. Και συνέχισε: «Είχαμε σημαντική πρόοδο στην πτώση της ανεργίας των νέων. Ήμασταν πρώτοι με μεγάλη διαφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαμε φτάσει κάποτε ακόμα και το 60%. Σήμερα είμαστε κάτω από το 20%, είμαστε στην 9η θέση από το τέλος, το οποίο είναι μια μεγάλη πρόοδος που ο ελληνικός λαός με πολλές θυσίες κατάφερε να κάνει. Πιστεύουμε όμως ότι για να κάνουμε το μεγάλο βήμα εμπρός πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο».
Ο Υπουργός Εργασίας στάθηκε παράλληλα και στο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως είπε, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Υπουργείο σχεδιάζει και υλοποιεί μεγάλα προγράμματα για το reskilling και το upskilling της αγοράς εργασίας της Ελλάδος. Και κατέληξε: «Μας ενδιαφέρει να ακούμε τι λέει η αγορά και τι λένε οι κοινωνικοί εταίροι και πως εμείς εφαρμόζουμε πολιτικές και αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους. Αλλά ναι, οι ανισότητες στην αγορά εργασίας παραμένουν στην Ελλάδα. Παραμένουν αρκετά στο θέμα της αμοιβής των γυναικών και είναι ένα κομμάτι το οποίο έχουμε βάλει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής μας να γεφυρώσουμε. Επίσης και στους νέους, που επίσης υπάρχει εκεί μια μεγάλη ανισότητα».