Ενώ η παγκόσμια οικονομία επαναπροσδιορίζεται, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς προκλήσεις στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης και αναδιαμόρφωσής τους, γεγονός το οποίο μπορεί να δημιουργήσει άγχος στο ανθρώπινο δυναμικό τους.

Αυτό το άγχος μπορεί να οδηγήσει τους εργαζόμενους στο δρόμο της «αυτοσυντήρησης». Ως αποτέλεσμα μειώνονται δύο απαραίτητα στοιχεία για την επαναφορά κάθε επιχείρησης – η παραγωγικότητα και η καινοτομία. Με την κατανόηση των αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεχή και ουσιαστική επικοινωνία, οι ηγέτες μπορούν να δημιουργήσουν το αίσθημα συμμετοχής στους εργαζομένους τους και να επιτύχουν την αλλαγή και τις πρωτοβουλίες ανάκαμψης που απαιτούνται.

Κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων, υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι όλοι επωφελούνται όταν το εργατικό δυναμικό είναι σταθερό και νιώθει ασφαλές. Αυτή είναι μόνο η «φωτεινή» πλευρά της ιστορίας αυτής.

Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι ότι υποτιμά τη νοημοσύνη του εργατικού δυναμικού. Οι εργαζόμενοι αντλούν καθημερινά πληροφορίες από ποικίλες πηγές, μιλώντας σε φίλους ή συγγενείς που έχασαν τις δουλειές τους, ακούγοντας και βλέποντας τι γίνεται γύρω τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ, απαραίτητο χαρακτηριστικό της ηγεσίας είναι η ειλικρίνεια, ακόμη και αν δεν έχει όλες τις απαντήσεις. Ένας αυθεντικός ηγέτης αρθρώνει ένα μεστό μήνυμα που δεν αναθεωρείται με βάση το ακροατήριό του.

Είναι, επίσης, σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη. Το να είναι κάποιος ηγέτης δεν σημαίνει ότι έχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Οι αποτελεσματικοί ηγέτες επικοινωνούν με διάφορους τρόπους – e-mail, συναντήσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, ακόμα και περπατώντας μέσα στο γραφείο, ώστε να εξασφαλίσουν την ακρίβεια των πληροφοριών που κατέχουν.

Τι ενέργειες λοιπόν μπορεί να κάνει ένας ηγέτης προκειμένου να αυξήσει το δείκτη της «αυθεντικότητάς» του;

Εδώ είναι μερικές προτάσεις:
• Καταρχάς, να αναρωτηθεί ποιος είναι ο σκοπός του μηνύματος του και ποιο το επιθυμητό αποτέλεσμα;
• Να ακούσει τις ανησυχίες των εργαζομένων του τόσο για την επιχείρηση όσο και για προσωπικά ζητήματα και να γνωρίζει τι σκέφτονται.
• Να διαθέσει χρόνο για να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που τους απασχολούν.
• Να είναι ευθύς και αυθεντικός και να βεβαιωθεί ότι το μήνυμά του είναι συνεπές και σταθερό με την πάροδο του χρόνου.
• Να έχει το θάρρος να πει, «δεν ξέρω, δεν έχω αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, αλλά οι αξίες της εταιρείας μας και η επιχειρηματική στρατηγική μας, θα μας καθοδηγήσουν σε αυτή την αλλαγή».
• Να μπορεί να αναγνωρίσει τα λάθη του και να δείχνει πως μπορεί να μάθει από αυτά.
• Να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόλις εμφανιστούν – ενισχύοντας την αξιοπιστία και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Αυθεντικοί ηγέτες είναι αυτοί που καταφέρνουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των εργαζομένων τους και δημιουργούν μια κουλτούρα διαφάνειας σε όλη την επιχείρηση. Οι άνθρωποι θαυμάζουν και ακολουθούν αυθεντικούς ηγέτες. Δεν είναι λόγω της γοητείας και του χαρίσματος που μπορεί να έχουν αλλά εξαιτίας  του αξιόπιστου και αληθινού μηνύματός τους.

TAPLOW HELLAS LTD
Πατρόκλου 1 & Παραδείσου, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα
T: +30 210 6753471, F: +30 210 6753470
E:
[email protected], W: www.taplowgroup.gr.