«Τσουνάμι» απολύσεων και χρεοκοπιών στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και όσους σχετίζονται με αυτόν αναμένει για το 2009 ο Γερμανός επίτροπος για θέματα Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Γκι Φερχόιγκεν, ο οποίος χαρακτήρισε «εξαιρετικά δυσοίωνες» τις προοπτικές του.

Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά (ειδικά το τελευταίο τρίμηνο του 2008 συρρικνώθηκαν πάνω από 20%), ενώ για το 2009 αναμένουμε περαιτέρω πτώση 20%, η οποία θα πλήξει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια εργαζομένους» τόνισε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του BBC.

Σύμφωνα με τον Γ. Φερχόιγκεν, τα προβλήματα των Ευρωπαίων κατασκευαστών οφείλονται στον συνδυασμό της βραχυπρόθεσμης μείωσης της ζήτησης λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και στην υπερπαραγωγή. Είναι ενδεικτικό ότι οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 7,8% το 2008, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη «βουτιά» των τελευταίων 15 ετών.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αποτελούν, ωστόσο, οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, καθώς, κατά τον Γ. Φερχόιγκεν, οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πιθανότατα δεν επαρκούν, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πηγή: Ημερησία