Οι θετικές σκέψεις μας δίνουν τη δύναμη να πιστέψουμε στον εαυτό μας και να συνεχίζουμε την προσπάθεια. Στο χώρο της ψυχολογίας ονομάζονται θετικές επιβεβαιώσεις (Positive affirmations) ή ενθαρρυντικός αυτοδιάλογος (helpful self-talk).

Ο Rob Yeung, ψυχολόγος, μέλος της British Psychology Society, με ειδίκευση στην προσωπική ανάπτυξη, υπογράφει το βιβλίο «Αυτοπεποίθηση. Η τέχνη να αποκτάς αυτό που θέλεις» με στόχο να βοηθήσει τους αναγνώστες του να «ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία».

Αυτοπεποίθηση σημαίνει να πατάς γερά στα πόδια σου, να αξιοποιείς τις ικανότητές σου, να διεκδικείς αυτό που θέλεις στη δουλειά, στις σχέσεις, σε κάθε τομέα της ζωής.

Ο συγγραφέας, συνδυάζει τις πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, το νευρογλωσσικό προγραμματισμό και τη θετική ψυχολογία και μέσα από πρωτότυπες τεχνικές και ασκήσεις, βοηθά τα άτομα να καταπολεμούν την ανασφάλεια και τους φόβους τους, να νιώσουν μεγαλύτερη σιγουριά σε απαιτητικές περιστάσεις και να προβάλουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Στις σελίδες του βιβλίου αναλύονται θέματα και προβληματισμοί που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος καλείται να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε πολλούς ρόλους. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η επικέντρωση γίνεται στο ρόλο του ατόμου ως επαγγελματία και στον τρόπο που μπορεί κάποιος να λειτουργεί με αυτοπεποίθηση όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με απαιτήσεις που αφορούν στην εργασιακή του καθημερινότητα. Οι ομιλίες και παρουσιάσεις, οι ανθρώπινες σχέσεις στο χώρο της δουλειάς, οι επαγγελματικές συνεντεύξεις αποτελούν για πολλά σύγχρονα στελέχη καθημερινές προκλήσεις που μπορεί να στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξή του.

Το βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει έναν προσωπικό «προπονητή» που στέκεται πλάι στον αναγνώστη, υποστηρίζοντας και παρακινώντας τον να βάλει τα δυνατά του. Ο Rob Yeung προτρέπει τον αναγνώστη να καταγράψει τις εποικοδομητικές σκέψεις που θα μπορούσε να κάνει στις περιπτώσεις που απειλείται η αυτοπεποίθησή του. και ένα από τα «μυστικά» που προτείνει μέσα από το εν λόγω βιβλίο είναι η απομνημόνευση των θετικών μας σκέψεων και η επανάληψή τους στον εαυτό μας όποτε χρειαζόμαστε λίγη ενθάρρυνση. Μπορούμε, όπως υποστηρίζει, να τις φωνάζουμε δυνατά με σταθερή και σίγουρη φωνή ή να τις φέρνουμε σιωπηλά στο μυαλό μας όταν δεν είμαστε μόνοι.

Νοερή αναπαράσταση
Η νοερή αναπαράσταση (visualization) πρόκειται για έναν ακόμα τρόπο ενθάρρυνσης που προτείνει ο Rob Yeung. Η νοερή αναπαράσταση αναφέρεται στη δημιουργία μίας νοητής εικόνας – σαν να βλέπει κάποιος ταινία βασισμένη στην αυτοβιογραφία του. Ο συγγραφέας, προτρέπει τον αναγνώστη να φανταστεί ότι είναι τόσο επιτυχημένος/η που έχει γυριστεί μία ταινία για αυτόν και τώρα βλέπει τη σκηνή όπου ξεπερνά τους φόβους του για να αγγίξει το ζενίθ της επιτυχίας του.

Το να βρούμε ένα ήσυχο μέρος για ονειροπόληση, μακριά από τηλέφωνα, φλύαρους συναδέλφους, θορυβώδη τρένα και να δοκιμάσουμε να «πλάσουμε» σκηνές, όπως εμείς θέλουμε να εξελιχθούν, αποτελεί έναν ακόμα τρόπο «νοερής αναπαράστασης». Μπορούμε, επίσης, να οραματιστούμε ότι διαπραγματευόμαστε όλο σιγουριά με τον προϊστάμενο ή ότι αφήνουμε τις καλύτερες εντυπώσεις σε ένα ραντεβού. Αν στο τέλος προσθέσουμε τα θετικά συναισθήματα που μας προκάλεσαν αυτές οι σκηνές και τα κρατήσουμε στο μυαλό μας, μπορούμε να τα ανακαλούμε όποτε τα έχουμε ανάγκη.

Ο Rob Yeung, ως ομιλητής διεθνούς εμβέλειας και σύμβουλος σημαντικών οργανισμών, απευθύνεται σε μεγάλα ακροατήρια επιχειρηματιών, στελεχών και επικεφαλής ομάδων. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες σημειώνοντας σημαντική επιτυχία. Συνεργάζεται με αρκετά τηλεοπτικά προγράμματα του CNN και είναι παρουσιαστής της εκπομπής του BBC «How to get your dream job» (Πώς να βρείτε τη δουλειά που ονειρεύεστε).

Rob Yeung, Εκδόσεις: ΚΡΙΤΙΚΗ, σελ. 272.