Χαμηλοί μισθοί (το 1/3 αμείβεται καθαρά με 750- 1.000 ευρώ), ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ανασφάλιστη εργασία και ανασφάλεια σημαδεύουν σήμερα την αγορά εργασίας. Τα νέα στοιχεία του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποκαλυπτικά.

· Περίπου 1 εκατ. Έλληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, ενώ η πλειονότητα των ασφαλισμένων ασφαλίζεται κατά μέσον όρο με 17 ημερομίσθια τον μήνα αντί για 25. Οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι αυξήθηκαν στα τρία τελευταία μόλις χρόνια κατά 18,4%. Η πλειονότητα όσων έχουν δεύτερη εργασία αμείβεται με μαύρες αποδοχές και το 84% από αυτούς είναι ανασφάλιστοι.

· Η αδήλωτη εργασία υπολογίζεται ότι φθάνει στο 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (σε σημερινές τιμές ξεπερνά τα 42 δισ. ευρώ).

· Η αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αφορά κατά 70% σε ευέλικτες μορφές. Μάλιστα, αυξάνονται ραγδαία οι ευέλικτες μορφές εργασίας (προσωρινή και μερική απασχόληση), ακόμη και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ένας στους τρεις προσλήφθηκε το 2007 με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι δύο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ιδιαίτερα διάρκειας 7-12 μηνών). Από το 2004 και μετά, 74.000 περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης. Περίπου 27.000 περισσότερα άτομα εργάζονται σε θέσεις ημιαπασχόλησης γιατί δεν μπορούν να βρουν πλήρη απασχόληση.

· Από το 2003 έως το 2006 οι συμβάσεις έργου ή οι συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, δηλαδή τα μπλοκάκια σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αυξήθηκαν κατά 77%.

· Η πλειονότητα των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ένας στους τρεις) αμείβεται με καθαρό μηνιαίο εισόδημα από 1.000 – 1.250 ευρώ. Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (1/3) έχει μηνιαίες καθαρές αποδοχές από 750 έως 1.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για φέτος οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ προβλέπουν τσουνάμι απολύσεων, λόγω της οικονομικής κρίσης, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους 100.000 εργαζομένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τον Οκτώβριο υπήρξε μείωση της απασχόλησης.

Πηγή: Τα Νέα