Μέχρι και το 18% είναι πιθανό να αγγίξει το ποσοστό της ανεργίας στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία παρουσίασε πριν από μερικές ημέρες στη Θεσσαλονίκη τα προγράμματα στήριξης 10.000 ανέργων της ευρύτερης περιοχής, ύψους 52 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε, τα λουκέτα των επιχειρήσεων ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στην αγορά εργασίας και ως εκ τούτου θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί αύξηση της ανεργίας κατά 2 ή και 3 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (14,8% στο τέλος του 2010).

«Τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που υλοποιούμε έχουν ήδη περιορίσει κατά 3-4% περαιτέρω εκτίναξη ανεργίας και φιλοδοξούμε οι νέες δράσεις να αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο ανάχωμα», πρόσθεσε. H υπουργός Εργασίας ανέφερε μάλιστα ότι το υπουργείο εξετάζει την επέκταση του προγράμματος επιδότησης της απασχόλησης για ανέργους 55-64 ετών, πέραν των δημοτικών επιχειρήσεων (όπως έχει ανακοινωθεί), και σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως σημείωσε η ίδια κατά τη διάρκεια σύσκεψης με φορείς της πόλης, στόχος του υπουργείου είναι να προκηρυχθεί μέχρι το Πάσχα και να «τρέξει» μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας για τη Θεσσαλονίκη, ύψους 30 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου θα καλυφθεί το κόστος απασχόλησης έως και 5 μήνες, βάσει μοριοδότησης (με ισχυρά κοινωνικά κριτήρια), 5.500 εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη και 10.000 συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία. Περί το Σεπτέμβριο υπολογίζεται ότι θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Προγράμματα Στήριξης Απασχόλησης), ύψους 22 εκατ., με στόχο την προετοιμασία (εκπαίδευση-κατάρτιση) ανέργων για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Πηγή: www.naftemporiki.gr