Σημαντικές νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πέρα από εκείνες που ήταν ήδη γνωστές όπως π.χ. η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Πιο συγκεκριμένα και με σκοπό να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, από σήμερα έως και το τέλος του 2023 όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων.

Επίσης, για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, στο εξής, υπό μία προϋπόθεση, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνον το χρόνο. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, μονιμοποιείται πλέον η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών, ένα μέτρο που η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, καταργείται για πάντα και για όλους -δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και συνταξιούχους- η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, ανακουφίζοντας σχεδόν 3.000.000 φορολογούμενους. Τέλος, για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στις νέες μητέρες, επεκτείνεται άμεσα το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννέα μήνες.