Ο Άκης Πρωτοπαπάς και ο Χρήστος Γιατράς, Sales Managers της Epsilon HR, μας δίνουν το στίγμα τους για το HR του αύριο, το HR digitization, καθώς επίσης και τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας για το 2018.

H Epsilon HR, αν και αδιαμφισβήτητος leader στον χώρο της ανάπτυξης εφαρμογών Μισθοδοσίας, Ωρομέτρησης και Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ηγετικής θέσης στην αγορά. Όντας δίπλα στο πελατολόγιο μας ως στρατηγικοί συνεργάτες και έχοντας αφουγκραστεί τις ανάγκες του αλλά και τις μελλοντικές τάσεις που το αφορούν, προχωρά η υλοποίηση νέου προϊόντος, ενσωματώνοντας όλη την τεχνογνωσία της πρωτοποριακής πλατφόρμας ανάπτυξης PYLON, που έχει πλέον διακριθεί στην αγορά ως μία από τις πιο αξιόπιστες τεχνολογικά λύσεις για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Με την ίδια φιλοσοφία και με δεδομένες τις συνεχείς νομοθετικές αλλαγές στην Ελλάδα, θα συνεχίσει να προχωρεί στην ανάπτυξη εργαλείων/εφαρμογών που βασίζονται σε τεχνολογίες Cloud και Mobile προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητα των στελεχών HR. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του σύγχρονου HR Manager να είναι on the go και να του παρέχουμε όλα τα εργαλεία μας σε Cloud ή Mobile εκδοχή, ώστε να μπορεί να τα έχει πάντα και παντού μαζί του. Πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λανσάρισμα του Epsilon Cloud ΕΡΓΑΝΗ που επιτρέπει την αυτοματοποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ οπουδήποτε, οποτεδήποτε μέσω του Epsilon Cloud Mobile.

Ταυτόχρονα, δεδομένη θεωρείται η συνεχής ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη και σε επίπεδο υπηρεσιών, στοιχείο που αποτελεί κυρίαρχο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Epsilon HR. Σε επίπεδο υπηρεσιών, η εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα της Epsilon HR ανταποκρίνεται άμεσα σε όλες τις αλλαγές της νομοθεσίας διοχετεύοντας την πληροφορία αυτόματα, ώστε το λογισμικό των πελατών της να είναι ενημερωμένο άμεσα και έγκυρα. Η ίδια επιστημονική ομάδα, συμπληρώνεται από έγκριτους εργατολόγους που έχουν αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο και απαντούν σε όλα τα εργατικά και ασφαλιστικά ερωτήματα που θέτει το πελατολόγιο της εταιρείας.

Συνεχίζεται δε, η επένδυση στην ενδυνάμωση της ομάδας Συμβούλων Εφαρμογών, η οποία αποτελεί ήδη την πιο έμπειρη και καταρτισμένη ομάδα στο αντικείμενό της, έχοντας αναλάβει και φέρει εις πέρας επιτυχώς την ολοκλήρωση πολυάριθμων και ιδιαιτέρως απαιτητικών έργων Μισθοδοσίας, Ωρομέτρησης & HR. Σχετικά με τις εξελίξεις που αναμένεται να επηρεάσουν τον χώρο του HR, οι επιχειρήσεις θα έρθουν άμεσα αντιμέτωπες με το ζήτημα της νομοθεσίας του GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) που τίθεται σε υποχρεωτική εφαρμογή σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.

Πάντα η νομοθεσία αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα στο HR Management, όμως ο νέος κανονισμός αυξάνει σημαντικά τις υποχρεώσεις του σχετικά με την επεξεργασία και προστασία των δεδομένων των φυσικών προσώπων. Ο κανονισμός αυτός σίγουρα θα δημιουργήσει ζήτημα σε τμήματα HR και εταιρείες που δεν έχουν δομημένα πληροφοριακά συστήματα, με αποτέλεσμα προσωπικά δεδομένα να βρίσκονται παντού (χαρτιά, αρχεία Microsoft office, e-mail, συσκευές εντός και εκτός γραφείου) και άμεσα προσβάσιμα από τρίτους, κάνοντας την προστασία τους πρακτικά αδύνατη. Είναι καταλυτική, επομένως, η ύπαρξη «ενοποιημένων» πληροφοριακών HR συστημάτων (unified solutions) -όχι απλά εξειδικευμένων λύσεων- που θα είναι σε θέση να ενσωματώνουν όλη την πληροφόρηση για τους εργαζόμενους της εταιρείας σε ένα κεντρικό, ασφαλές σημείο διαχείρισης τους.

Ρίχνοντας μια ματιά στις διεθνείς τάσεις, πρωτίστως εντοπίζουμε τις τεράστιες ανάγκες των επιχειρήσεων για συνεχή μέτρηση της αποδοτικότητας του ανθρώπινου δυναμικού τους.  Αυτές οι ανάγκες έχουν αναδείξει τη σημαντικότητα των people analytics, δηλαδή των εφαρμογών άντλησης και τεχνικών ανάλυσης δεδομένων του ανθρώπινου δυναμικού για λήψη αποφάσεων σχετικά με την αποτελεσματική διαχείρισή τους. Η ύπαρξη ενός πλήρους και ευέλικτου πληροφοριακού συστήματος γίνεται ακόμη πιο επιτακτική στις μέρες μας, όπου τα τμήματα HR καλούνται να εφαρμόζουν μοντέλα συνεχούς μέτρησης αξιολόγησης της απόδοσης (Continuous Feedback Performance Management) σε αντίθεση με τα πιο περιοδικά, συμβατικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα.

Μία, επίσης, σημαντική παγκόσμια τάση την οποία ολοένα και περισσότεροι κορυφαίοι οργανισμοί ενστερνίζονται είναι η ενίσχυση της συνολικής εμπειρίας των εργαζομένων. Χωρίς απαραίτητα να επικεντρώνονται στενά στις έννοιες της εταιρικής κουλτούρας και της αφοσίωσης, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν μια ολοκληρωμένη επίβλεψη σε όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την εργασιακή καθημερινότητα των υπαλλήλων, όπως ο χώρος εργασίας και οι πρακτικές των τμημάτων HR και της διοίκησης. Μια νέα αγορά με ολοκληρωμένα εργαλεία αυτοεξυπηρέτησης των εργαζομένων βοηθά τα τμήματα HR να κατανοήσουν και να βελτιώσουν το «Employee Experience». Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Deloitte για το 2017,  ενώ 8 στους 10 managers θεωρούν κεφαλαιώδη την ανάδειξη του Employee Experience, μόνο 2 από αυτούς ανέφεραν ότι οι εταιρείες τους είναι αποδοτικές στην οικοδόμηση μιας διαφοροποιημένης εμπειρίας των εργαζομένων.

Μια παραγωγική, θετική εμπειρία των εργαζομένων αναδεικνύεται ως η νέα σύμβαση μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Ακριβώς όπως οι ομάδες μάρκετινγκ και προϊόντων προχώρησαν πέρα από την ικανοποίηση του πελάτη για να προωθήσουν την πλήρη εμπειρία του πελάτη, έτσι και το τμήμα HR επαναπροσδιορίζει τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση προγραμμάτων και στρατηγικών που κατανοούν και βελτιώνουν συνεχώς την όλη εμπειρία των εργαζομένων. Είναι επιτακτικό για τις εταιρείες να ενημερώσουν τα εργαλεία τους για να σφυγμομετρούν τους εργαζομένους σε συνεχή βάση, αλλά και να βοηθήσουν τις ομάδες HR να κατανοήσουν πληρέστερα τι προσδοκά το εργατικό δυναμικό που απασχολούν.

H Epsilon HR έχει προβλέψει και κατανοήσει την ανάγκη αυτή εδώ και αρκετά χρόνια. Η πλατφόρμα Employee & Manager Self Service της Epsilon HR αποτελεί μια web εφαρμογή με ένα ολοκληρωμένο online σύστημα αλληλεπίδρασης των εργαζομένων, η οποία μειώνει το λειτουργικό κόστος και αυξάνει την αμεσότητα και πληρότητα της πληροφόρησης όλου του προσωπικού. Δίνει τη δυνατότητα για μια ευρεία γκάμα ενεργειών από το τμήμα HR, ώστε να σφυγμομετρεί το εργατικό δυναμικό γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς κόστος. Ταυτόχρονα, ο εργαζόμενος έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του ένα σύνολο πληροφοριών και αυτοματισμών που ελαχιστοποιούν την γραφειοκρατία και διευκολύνουν την καθημερινότητά του.

Τέλος, δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται και στο μέλλον οι συνεχείς αλλαγές σε νομοθετικές διατάξεις που θα ενσωματώνουν ολοένα και πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης που αναζητούν οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν στο άκρως απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον-ιδιαίτερα αυτού της Ελλάδος.  Με αυτό το δεδομένο, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιλέξουν έναν πάροχο πληροφοριακού συστήματος που όχι μόνο θα έχει τους απαραίτητους πόρους να ενσωματώσει τις νομοθετικές αυτές αλλαγές στα συστήματα Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, αλλά και να φέρει το ρόλο του συμβούλου σε ό,τι χρειαστούν οι επιχειρήσεις για τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων αυτών.

Το κείμενο υπογράφουν οι Άκης Πρωτοπαπάς & Χρήστος Γιατράς, Sales Managers, Epsilon HR, για τις ανάγκες της ειδικής έκδοσης HRforward 2018.