Για το φαινόμενο του brain drain και πώς αυτό θα αναστραφεί, μίλησε στην εκπομπή «Κεραία» της ΕΡΤ1 ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος. Όπως είπε, ένας από τους βασικούς λόγους που οι νέοι άνθρωποι έφευγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια ήταν το γεγονός ότι η χώρα δεν ήταν ένας τόπος φιλόξενος γι’ αυτούς. «Δεν ήταν μόνο οικονομικοί λόγοι, αλλά και λόγοι που έχουν να κάνουν με τις ευκαιρίες, την αξιοκρατία, την ενδυνάμωση των νέων ανθρώπων στα πρώτα βήματα της οικογενειακής ή επαγγελματικής τους ζωής.

Οι νέοι θέλουν να αισθάνονται ένα κράτος αρωγό δίπλα στις προσπάθειές τους», σημείωσε, εστιάζοντας στη συνέχεια σε εκείνα τα μέτρα και κίνητρα που στόχο έχουν «να βελτιώσουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, ειδικά των νέων. «Δεν ξέρω αν είναι ευρέως γνωστό, κάποιος που επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, έχει 50% χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος για τα επόμενα επτά χρόνια. Πρέπει να ξέρει ότι έχει μια προβλεψιμότητα στη ζωή του, πρέπει να ξέρει ότι το εισόδημα, αν και υψηλότερο στο εξωτερικό, θα είναι σε ένα καλό επίπεδο και στην Ελλάδα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Ακ. Σκέρτσος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε για την πολιτική ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον, – πολιτικών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» – και που στόχο έχουν, «περισσότερη ισονομία μέσα στις επιχειρήσεις για τους πιο ευάλωτους. Για τις γυναίκες που δεν μπορούν να ανελιχθούν επαγγελματικά, ή όταν παίρνουν χαμηλότερους μισθούς να μπορούν να κάνουν καταγγελία σε τέτοια φαινόμενα. Επίσης για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, που επίσης συναντούν διακρίσεις». Τέλος, εξήγγειλε τη χρηματοδότηση ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης και για τους εργοδότες.