Οκτώ στους 10 εργαζόμενους δήλωσαν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, ανέφερε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Ελλάδος και Κύπρου της International Workplace Group (IWG) στο πλαίσιο ομιλίας του στο 3ο συνέδριο της Premium Real Estate Expo.

Ο Αλ. Κουδουνάς ανέδειξε κάποιες τάσεις σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG, όπου το 81% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να θέλουν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνουν στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων το 89% αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας. Σύμφωνα με άλλη έρευνα  της JLL που παρέθεσε ο Αλ. Κουδουνάς, το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως «ευέλικτοι» έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 5%, μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Το 77% επιλέγει εργασία με κριτήριο την εγγύτητα στο σπίτι
«Η υβριδική εργασία αποτελεί ένα καλύτερο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό,  είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτής την νέας γενιάς εργαζομένων για να καταφέρουν να διατηρήσουν το ταλέντο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την εικόνα της επιχείρησής τους ως καλού εργοδότη», ανέφερε ο ίδιος.

Μιλώντας για την νέα γενιά εργαζομένων, ο Αλ. Κουδουνάς τόνισε πως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας. «4 στους 5 εργαζόμενους θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γύρω από τη νέα αυτή γενιά εργαζομένων και τις ανάγκες τους βασίζεται και το πρότυπο της “Πόλης των 15 λεπτών”, το οποίο πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να υιοθετήσουν, Σύμφωνα με έρευνα της IWG και της Arup στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, η υβριδική εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα να δαπανηθούν επιπλέον 327 εκατ. λίρες σε τοπικές κοινότητες μέχρι το 2030.