Δομικές αλλαγές στην επιδοματική πολιτική με την πρώτη απόφαση να αφορά στο επίδομα ανεργίας προανήγγειλε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης από το βήμα του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ «Redefining the Future Horizons: Σχεδιάζοντας τις βιώσιμες στρατηγικές του αύριο».

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το επίδομα ανεργίας να εξελιχθεί σταδιακά σε επιδότηση εργασίας, καθώς με την μορφή που έχει σήμερα αποτελεί «αντικίνητρο». Σύμφωνα με το σχέδιο, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας και θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα εισπράττουν όσοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης (π.χ. πάνω από 20 χρόνια) και αποδοχές πάνω από το μέσο μισθό (π.χ. πάνω από 1.500 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν λάβει στο παρελθόν ξανά επιδότηση ανεργίας. Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης, ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι μεταβλητό (μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας, τρία είναι τα χαρακτηριστικά που θα διέπουν το νέο επίδομα:

  1. Ανταποδοτικότητα και δικαιοσύνη: Το σύστημα θα αναγνωρίζει τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές που έχει καταβάλλει κάποιος και δεν θα εξομοιώνει διαφορετικές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, σήμερα είτε δουλεύει κάποιος για δύο χρόνια με τον κατώτατο μισθό είτε εργάζεται 20 χρόνια με μισθό 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για το ίδιο χρονικό διάστημα.
  2. Αποτελεσματικότητα: Αναμένεται να συγχωνευθούν ή ακόμα και να καταργηθούν πολύπλοκες διαδικασίες, για να διασφαλιστεί η απλοποίηση και η αποτελεσματικότητα της παροχής.
  3. Εμπροσθοβαρές: Δεν θα χορηγείται το ίδιο ποσό κάθε μήνα όπως τώρα, αλλά θα ξεκινάει μεγαλύτερο και θα μειώνεται σταδιακά. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας θα είναι δυναμικά εμπροσθοβαρές, ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη τους πρώτους μήνες ανεργίας, από την απότομη μείωση εισοδήματος.