Πριν από έναν (ολόκληρο!) μήνα άλλαξα password, τόσο για το προσωπικό μου e-mail όσο και για το λογαριασμό μου στο facebook.

Ο λόγος μάλλον μικρή σημασία έχει. Μικρή είναι και η αλλαγή που έκανα αφού, απλά, πρόσθεσα στο τέλος έναν αριθμό. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι 9 στις 10 φορές εξακολουθώ να πληκτρολογώ τον παλαιό μου κωδικό. Αυτό με έχει προβληματίσει πολύ. Όχι μόνο γιατί «συγχύζομαι» κάθε φορά που με ενημερώνει το διαδίκτυο ότι «ο κωδικός σας άλλαξε πριν από χ μέρες» αλλά κυρίως γιατί δεν έχω καταφέρει να προσαρμοστώ σε μια τόσο μικρή αλλαγή και η δύναμη της συνήθειας με οδηγεί σε λάθος πληκτρολόγηση.

Με τα σύγχρονα δεδομένα (ή αλλιώς «Ζητείται Ελπίς», «και μη χειρότερα» και όλα τα συναφή), πόσο εύκολο είναι να αφήσουμε κατά μέρος τις παλαιές μας συνήθειες και να προσαρμοστούμε στις προσταγές της εποχής; Ξεκινώντας από προσωπικό επίπεδο, όπου, ακόμα και αν δεν συντρέχει λόγος, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται προληπτικά (όχι χωρίς κόπο και ψυχικό κόστος) σε ένα βιοτικό επίπεδο με λιγότερες δαπάνες και λιγότερα προς ξόδεμα χρήματα.

Σε επαγγελματικό επίπεδο οι συνθήκες διαφέρουν πολύ αφού πλέον οι εργαζόμενοι δεν προσαρμόζονται προληπτικά αλλά μετ’επιτάσεως σε βίαιες αλλαγές. Αλλαγές που μπορεί να αφορούν την αναγκαστική απομάκρυνση συναδέλφων αλλά και την αναπόφευκτη κατανομή της εργασίας στους εναπομείναντες. Αλλαγές που μπορεί να αφορούν τη διαχείριση του αρνητικού κλίματος αλλά και τρόπους να βρεθεί το ψυχολογικό σθένος για την αντιμετώπιση της εργασιακής πραγματικότητας.

Με ποιον τρόπο εισάγονται αυτές οι αλλαγές; Πώς επικοινωνούνται; Ποιος είναι ο ρόλος του HR; Ποια η επιμέρους ευθύνη των managers και των προϊσταμένων; Κατά πόσο η ανώτερη διοίκηση έχει γνώση για τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών στην απόδοση των εργαζομένων; Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι κίνδυνοι;
Πάντως αναφορικά με το password σκέφτομαι να κάνω το εξής: Στην ερώτηση «Do you want to save your password» να απαντήσω «Yes».

Στην ερώτηση «Μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις αλλαγές», τι απαντάει το HR;