Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της τράπεζας προτείνει τον πλήρη εμβολιασμό των εργαζομένων της, αλλά και να δοθεί άδεια σε όσους από αυτούς αρνηθούν να εμβολιαστούν. Προχωρώντας δε ένα βήμα παραπάνω, ο Σύλλογος ζητά στην περίπτωση που κάποιος αρνητής του εμβολιασμού δεν αλλάξει γνώμη, η τράπεζα να επικαλεστεί το άρθρο 374 ΑΚ βάσει το οποίου «ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων».

Οι εργαζόμενοι, σημειώνουν στην επιστολή τους, ζητούν «την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν». Και η ανακοίνωσή τους καταλήγει: «Ο εμβολιασμός προστατεύει τον εμβολιασμένο, τα μέτρα προστασίας είναι υποχρέωση όλων μας, δεν παίζουμε με την υγεία μας, τη δική μας και των οικογενειών μας για χάρη κάποιων που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας».

Άμεση ήταν η αντίδραση της διοίκησης της Alpha Bank η οποία εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει για την υγεία των εργαζομένων της από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, που εκτός από την τήρηση των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων υγείας, αφορούν και πρόσθετες δράσεις όπως την εφαρμογή υψηλότερων ποσοστών τηλεργασίας, την προληπτική απομάκρυνση, μετά από εισήγηση των ιατρών της, του συνόλου του προσωπικού από χώρους στους οποίους υπήρξε κρούσμα ή υποψία κρούσματος, και την αντικατάστασή του με άλλες ομάδες συναδέλφων, τον εντατικό καθαρισμό και απολύμανση των χώρων εργασίας, τη διαρκή ενημέρωση του προσωπικού κ.λπ. Και η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: «Η επιτυχής διαχείριση των διαδοχικών πανδημικών κυμάτων αποτελεί απόδειξη της ετοιμότητας του Ομίλου αλλά και της συνειδητής προσωπικής ευθύνης κάθε μέλους της Οικογένειας της Alpha Bank για την προστασία του εαυτού του, των οικείων του και των συναδέλφων του.

Αυτή η προσωπική ευθύνη είναι υψίστης σημασίας και υπερτερεί οποιωνδήποτε απαγορεύσεων ή/και άλλων μέτρων, πολλώ δε μάλλον όταν τέτοια μέτρα δεν τα νομοθετεί η Ελληνική Πολιτεία. Εξυπακούεται, ότι ο Όμιλος της Alpha Bank θα επιμείνει στην πρόσθετη – πλέον των μέτρων της Πολιτείας – προσπάθεια για την προάσπιση της συλλογικής υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου κοινού».