Η Global Talent Acquisition Day γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τετάρτη του Σεπτεμβρίου. Η διεθνής αυτή γιορτή καθιερώθηκε το 2018 από την K.R.T. Marketing, μια εταιρεία απόκτησης ταλέντων που προσφέρει τις υπηρεσίες της σε οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα έχει ως στόχο να αναγνωρίσει τη συμβολή των επαγγελματιών της απόκτησης ταλέντων. Και αυτό διότι, πολλές επιχειρήσεις δεν θα είχαν καθόλου ανθρώπινο δυναμικό χωρίς τις προσπάθειες των Talent Acquisition στελεχών.
Τα συγκεκριμένα στελέχη είναι επιφορτισμένα με την πρόσληψη εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες και προσόντα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στον τομέα της απασχόλησης. Εντούτοις, οι επαγγελματίες του Talent Acquisition συχνά παραβλέπονται. Συνεπώς, η Παγκόσμια Ημέρα Talent Acquisition έρχεται να τιμήσει τα στελέχη και την εργασία τους, η οποία είναι συνήθως παρασκηνιακή, αλλά ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της εκάστοτε επιχείρησης.
Η «ιστορία» του Talent Acquisition
Αν και πρόκειται για έναν κλάδο που έχει αναπτυχθεί τρομερά τα τελευταία χρόνια, το Talent Acquisition δεν αποτελεί πρόσφατο ή καινούργιο φαινόμενο. Αντιθέτως, ο συγκεκριμένος ρόλος συναντάται με αρκετές παραλλαγές εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Αυτό συμβαίνει διότι σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, υπήρχε πάντα μια διαδικασία εντοπισμού και πρόσληψης εξειδικευμένων εργαζομένων για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών.
Στο παρελθόν, οι πρώτες «μορφές» του Talent Acquisition καθοδηγούνταν συνήθως από τις κυβερνήσεις. Οι αυτοκρατορίες και τα βασίλεια χρειάζονταν ικανούς επαγγελματίες για να ενεργούν ως πολιτικοί σύμβουλοι, στρατιωτικοί διοικητές και κυβερνητικοί διαχειριστές. Για παράδειγμα, στην αρχαία Κίνα, κατά την εποχή της δυναστείας Song (960 μ.Χ. έως 1279 μ.Χ.), οι πολίτες έπρεπε να δώσουν μια σειρά από επίσημες εξετάσεις, προκειμένου να εισέλθουν στο δημόσιο τομέα της κυβέρνησης. Οι εξετάσεις αυτές ήταν τόσο δύσκολες που μόνο το 1% των υποψηφίων τα κατάφερνε. Φυσικά, η εν λόγω αυστηρή διαδικασία εξασφάλιζε ότι μόνο οι πιο ικανοί πολίτες υπηρετούσαν στην κινεζική κυβέρνηση και, όπως ήταν λογικό, επιβλεπόταν από ανθρώπους, τους οποίους θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «πρώιμα» Talent Acquisition στελέχη.
Η πρακτική των Ρωμαίων
Μία εφαρμογή του Talent Acquisition μπορούμε να συναντήσουμε και στις ελληνορωμαϊκές κοινωνίες. Τόσο οι Αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι διέθεταν μιλιταριστικές κοινωνίες. Έτσι, ήταν σύνηθες για την κυβέρνηση να στέλνει στρατολόγους προκειμένου να αναζητούν ταλαντούχους στρατιώτες και διοικητές για τις πολεμικές τους δυνάμεις. Ο Ιούλιος Καίσαρας (100 π.Χ. έως 44 π.Χ.) μάλιστα, ήταν ένας από τους πρώτους που εισήγαγε ένα σύστημα παραπομπής εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή, οι επιτυχημένοι στρατολόγοι ανταμείβονταν γενναιόδωρα με έως και το ένα τρίτο του ετήσιου μισθού τους. Αυτό αποτέλεσε κίνητρο για τη διαδικασία απόκτησης ταλέντων, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο «όπλο» στη φαρέτρα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η οποία αξιοποίησε και αυτό που σήμερα ονομάζουμε Employer Branding. Ο στρατός διαφημίστηκε ως σύμβολο κύρους και οι στρατιώτες έκαναν τατουάζ. Με αυτόν τον τρόπο, οι τάξεις του στρατού διογκώνονταν.
Τέλος, τόσο στον Α’ όσο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μπορεί να εντοπιστεί μία ακόμα μορφή προσέλκυσης ταλέντων, με τη χρήση διαφημίσεων στρατολόγησης.
Η αφίσα «Σε θέλω» του θείου Σαμ παραμένει μία από τις πιο άμεσα αναγνωρίσιμες εικόνες της αμερικανικής πολεμικής προσπάθειας.
Το σημερινό Talent Acquisition βέβαια σχετίζεται με την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει εξελιχθεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις του επιχειρείν.
Οι βασικές δεξιότητες ενός επαγγελματία του κλάδου
Ο ρόλος του Talent Acquisition είναι κομβικός για μία επιχείρηση, αφού τα στελέχη εμπλέκονται στη διαδικασία ανεύρεσης του κατάλληλου ταλέντου, που διαθέτει τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να συμβάλει στη λειτουργία του οργανισμού. Αυτό προϋποθέτει μία σειρά από δεξιότητες για τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι οφείλουν να έχουν σφαιρική ενημέρωση για τις ανάγκες της εταιρείας, την εικόνα της αγοράς εργασίας, τον ανταγωνισμό, τις ανάγκες των υποψηφίων και γενικότερα τις τάσεις της αγοράς.
Ποια είναι όμως η βασικότερη δεξιότητα που οφείλει να έχει ένας επαγγελματίας του Talent Acquisition;
«Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τη βασικότερη δεξιότητα, όταν αναφερόμαστε σε έναν επαγγελματία του HR, καθώς το συγκεκριμένο προφίλ χρειάζεται να ξεχωρίζει για το σύνολο των δεξιοτήτων που περιλαμβάνει» απαντά η Μαριάννα Κωστάκη, Senior Recruitment Officer της Eurobank και συμπληρώνει: «Ωστόσο, η ενσυναίσθηση και η ευελιξία αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία, με την πρώτη να λειτουργεί καταλυτικά στην αναγνώριση και στην κατανόηση του υποψηφίου που αξιολογείται και τη δεύτερη να υποδηλώνει την ικανότητα του επαγγελματία να προσαρμόζεται γρήγορα και αποτελεσματικά στις συνεχείς αλλαγές». «Αν και ο χώρος είναι ποικιλόμορφος με διαφορετικούς πλέον ρόλους και τα skills που συνεπάγονται την επιτυχία εξαρτώνται από το seniority του ρόλου και την εταιρεία, θεωρώ πως στην καρδιά του Τalent Αcquisition βρίσκεται η δεξιότητα του να εξάγει κανείς καίριες πληροφορίες (ρόλος, δεξιότητες, διαδικασία αξιολόγησης) και να συντονίζει την ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια μιας διαδικασίας επιλογής, για την πιο σωστή επιλογή» εξηγεί από την πλευρά του ο Igor Bobryk, Talent Acquisition Lead, Hack the Box, ενώ σύμφωνα με την Γρηγορία (Ρίτα) Παπαδοπούλου, Working Team Leader Global Recruitment, Salescode, τα Soft Skills είναι πρωταρχικά. «Παρά τη σημασία των hard skills, ειδικά στην εποχή του AI, αυτό που πραγματικά μένει σε έναν υποψήφιο και έχει ένα θετικό candidate experience, είναι η αντιμετώπιση και ο επαγγελματισμός που θα δει σε έναν Talent Acquisition Specialist» επισημαίνει χαρακτηριστικά. Για την Μαριάνα Κλεμπετσάνη, Talent Acquisition Lead, European Dynamics: «Η βασικότερη δεξιότητα για έναν επαγγελματία του Talent Acquisition είναι η προσαρμοστικότητα στις συνεχείς αλλαγές της αγοράς εργασίας, καθώς αυτές επηρεάζουν τόσο την εύρεση ταλέντων όσο και τις ανάγκες της επιχείρησης», ενώ κατά την Πωλίνα Γουμπούρου, Talent Acquisition Partner, Greece & Nordics Squad Lead της Roche: «Η βασικότερη δεξιότητα για έναν επαγγελματία του Talent Acquisition είναι η στρατηγική σκέψη. Αυτή επιτρέπει την ανάλυση της αγοράς, την ανάπτυξη αποτελεσματικών πλάνων πρόσληψης και την πρόβλεψη μελλοντικών τάσεων, εξασφαλίζοντας την ευθυγράμμιση των στρατηγικών προσλήψεων με τους στόχους της εταιρείας».
Με τα παραπάνω συμφωνεί και η Σύλβια Κάτση, Talent Acquisition, Engagement and Development Manager, Goldair Handling, η οποία τονίζει πως «η βασικότερη δεξιότητα για έναν επαγγελματία του Talent Acquisition είναι η ικανότητα αναγνώρισης και αξιολόγησης ταλέντων με στρατηγική προσέγγιση. Αυτό σημαίνει να μπορεί να κατανοεί βαθιά τις ανάγκες και την εταιρεία, ώστε να προσελκύει υποψηφίους που όχι μόνο έχουν τις απαιτούμενες δεξιότητες αλλά και ταιριάζουν στην εταιρική κουλτούρα. Περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη ισχυρών διαπροσωπικών δεξιοτήτων για την αποτελεσματική επικοινωνία με υποψήφιους και την παροχή μιας εξαιρετικής εμπειρίας υποψηφίου».
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα Talent Acquisition στελέχη σήμερα
Ο κόσμος της εργασίας παγκοσμίως έχει αλλάξει σημαντικά. Από τη μία ο μαινόμενος «πόλεμος των ταλέντων» και από την άλλη η αλλαγή στη στάση των υποψηφιών, οι οποίοι έχουν πλέον περισσότερες απαιτήσεις για ευελιξία, worklife balance και άλλες παροχές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, δημιουργούν ένα περίπλοκο πεδίο δράσης για τα Talent Acquisition στελέχη. Θα μπορούσαν ωστόσο να εντοπιστούν κάποιες κύριες προκλήσεις;
Όπως υποστηρίζει η Γ. Παπαδοπούλου: «οι προκλήσεις μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τον τομέα, το industry αλλά και την ειδικότητα που χρήζει στελέχωσης. Είναι πλέον αρκετά απαιτητικοί τόσο οι εργοδότες όσο και οι υποψήφιοι, σε βαθμό που δύσκολα συμβιβάζεται ένας από τους δύο. Αυτό δεν ήταν τόσο έντονο πριν από πέντε χρόνια, γεγονός που σίγουρα υποδεικνύει μια νέα εποχή στον εργασιακό τομέα», ενώ η Μ. Κλεμπετσάνη σημειώνει:
«Οι προκλήσεις της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας περιλαμβάνουν την εύρεση κατάλληλων υποψηφίων σε μια ανταγωνιστική αγορά, την ισορροπία μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας στην επιλογή υποψηφίων και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες».
«Οι προκλήσεις για ένα Talent Acquisition στέλεχος στη σύγχρονη εργασιακή πραγματικότητα είναι πολυδιάστατες» υπογραμμίζει
η Σ. Κάτση και συνεχίζει: «Καταρχάς, η έλλειψη εξειδικευμένων ταλέντων σε ορισμένους τομείς καθιστά την εύρεση των κατάλληλων υποψηφίων ιδιαίτερα δύσκολη. Επιπλέον, η διαχείριση της πολυμορφίας και της συμπερίληψης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μιας πολυπολιτισμικής και ισότιμης εργασιακής κουλτούρας, κάτι που απαιτεί ευαισθητοποίηση και εξειδικευμένες στρατηγικές.
Τέλος, η αλλαγή στις προσδοκίες των υποψηφίων, που πλέον αναζητούν περισσότερη ευελιξία, καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ισχυρότερες εταιρικές αξίες, δημιουργεί πρόσθετες προκλήσεις στην προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων».
Σύμφωνα με την Μ. Κωστάκη: «Σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών, ένα Talent Acquisition στέλεχος είναι σημαντικό να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και μαζί να εντοπίζει τις νέες ευκαιρίες, προκειμένου τα συστήματα που αξιοποιούνται να αναβαθμίζονται, να εμπλουτίζονται και κατ’ επέκταση να διαδραματίζουν ένα σημαντικά βοηθητικό ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης».
«Οι κύριες προκλήσεις για ένα στέλεχος Talent Acquisition περιλαμβάνουν την προσέλκυση και διατήρηση κορυφαίων ταλέντων, την προσαρμογή στις γρήγορα μεταβαλλόμενες αγορές εργασίας, την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις διαδικασίες πρόσληψης και τη διασφάλιση μιας ελκυστικής εταιρικής κουλτούρας» αναφέρει και η Π. Γουμπούρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο I. Bobryk, δηλώντας πως «οι κύριες προκλήσεις είναι οι συνεχείς αλλαγές αλλά και ένα νέο τεχνολογικό περιβάλλον που δίνουν νέες δυνατότητες στις Talent Acquisition ομάδες. Αυτό, σε συνδυασμό με την παραδοσιακή εστίαση του τμήματος στα αποτελέσματα, θα δημιουργήσει αυξημένες προκλήσεις και ίσως πιο έντονη κινητικότητα των επαγγελματιών του χώρου».
Η εξέλιξη του ρόλου την επόμενη τριετία
Καθώς ο κόσμος του επιχειρείν και η αγορά εργασίας αλλάζουν συνεχώς, είναι λογικό και ο ρόλος των Talent Acquisition στελεχών να μεταβάλλεται. Αυτό συμβαίνει διότι αφενός τα εν λόγω στελέχη αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αγορά εργασίας και αφετέρου επειδή, αν δεν εξελιχθούν, τότε τα στελέχη δεν θα μπορούν να εκτελέσουν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους.
Σύμφωνα με την Μ. Κλεμπετσάνη: «Την επόμενη τριετία, ο ρόλος των στελεχών Talent Acquisition θα μετατοπιστεί προς μια πιο στρατηγική προσέγγιση, εστιάζοντας στη διατήρηση ταλέντων και ενσωματώνοντας τεχνολογίες όπως το AI, με στόχο την καλύτερη πρόβλεψη της καταλληλότητας των υποψηφίων και την ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας».
Την ίδια άποψη εκφράζει και η Σ. Κάτση, εξηγώντας πως «τα επόμενα τρία χρόνια, ο ρόλος των Talent Acquisition στελεχών θα γίνει πιο στρατηγικός, με έμφαση στην ανάλυση δεδομένων και στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης. Επίσης, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα θα είναι κρίσιμες καθώς οι ανάγκες των εταιρειών και οι προσδοκίες των υποψηφίων συνεχίζουν να εξελίσσονται».
Όπως επισημαίνει και η Π. Γουμπούρου: «Ο ρόλος των Talent Acquisition στελεχών θα επικεντρωθεί αρκετά στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων, την ανάπτυξη στρατηγικών προσέλκυσης ταλέντου και την ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα θα είναι επίσης κρίσιμες για την επιτυχία».
Την ίδια στιγμή, η Μ. Κωστάκη υποστηρίζει ότι το Talent Acquisition
«είναι ένας τομέας που ήδη απασχολεί έντονα τους επαγγελματίες του HR -ειδικότερα στο κομμάτι του Tech & IT Recruiting- δεδομένου ότι κάποιος που αναζητά ταλέντα στο τομέα της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας (με έμφαση στο Artificial Intelligence), μαζί με τις γνώσεις που απαιτείται να έχει ως HR specialist, χρειάζεται να διαθέτει επίσης βαθύτερη γνώση και κατανόηση της βιομηχανίας της Πληροφορικής».
«Πιστεύω το ανθρώπινο στοιχείο δε μπορεί να λείπει, οπότε σίγουρα η “αντικατάσταση” στελεχών – όπως πολλοί φοβούνται- από το ΑΙ δεν είναι εφικτή στο 100%.
Σίγουρα η χρήση παρόμοιων εργαλείων θα είναι – αν δεν είναι ήδη – καθημερινό κομμάτι στο Talent Acquisition, αλλά αυτό είναι μια φυσική εξέλιξη και όχι μια απειλή» αναφέρει η Γ. Παπαδοπούλου, ενώ κατά τον I. Bobryk: «Τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι αρκετά άστατα, λόγω πολλών νέων εργαλείων και διαδικασιών.
Θα υπάρξει έντονος πειραματισμός μέχρι να διαμορφωθεί μια νέα νόρμα. Στο τέλος αυτής της περιόδου, θεωρώ θα γίνει πιο σημαντική η ικανότητα του Τalent Αcquisition να διαχειρίζεται νέες τεχνολογίες, να αξιοποιεί Employer Branding εργαλεία, αλλά και να συντονίζει ουσιαστικά και όχι διεκπεραιωτικά τις hiring ομάδες».
Στρατηγική σκέψη και ενσωμάτωση της τεχνολογίας
Τα Talent Acquisition στελέχη επιτελούν μια κρίσιμη εργασία για κάθε οργανισμό. Ο ρόλος τους απαιτεί στρατηγική σκέψη και μία σειρά από επικοινωνιακά και soft skills. Παράλληλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν σημαντικές και πολυδιάστατες προκλήσεις, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και τα ίδια, ενσωματώνοντας τις νέες τεχνολογίες.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για όλες τις εταιρείες να ευχαριστήσουν και να αναγνωρίσουν τα συγκεκριμένα στελέχη. Ωστόσο, θα ήταν σκόπιμο να μην περιμένουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ή την 3η Σεπτεμβρίου του 2025, που η Global Talent Acquisition Day θα γιορταστεί ξανά, αλλά να τα υποστηρίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.