Όταν μια ελληνική εταιρεία καταλαμβάνει, για την εσωτερική ανάπτυξη και την προώθηση ηγετών, την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την όγδοη σε παγκόσμιο, σίγουρα έχει πολλά να μοιραστεί με τους αναγνώστες του HR Professional. Ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Γιάννης Κόλλας, ξεδιπλώνει τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από τις παραπάνω επιτυχίες.

HR Professional: Τι σημαίνει το κριτήριο της διάκρισης ότι «εσωτερικά αναπτύσσουν και προωθούν ηγέτες»;

Γιάννης Κόλλας: Στόχος μας στον ΤΙΤΑΝΑ είναι να αναπτύσσουμε τους ανθρώπους μας έτσι ώστε να καλύπτουμε τις θέσεις με εσωτερικούς υποψηφίους, οι οποίοι, μπορούν να αναλάβουν αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες, επιδεικνύοντας ηγετικές ικανότητες. Πιστεύουμε ότι η σημαντικότερη ίσως κληρονομιά που μπορεί να αφήσει ένα στέλεχος στον οργανισμό είναι καλά προετοιμασμένοι διάδοχοι, ικανοί να καλύψουν ηγετικές θέσεις.

Η πρόσφατη διάκριση στην μελέτη «Top Companies for Leaders 2009» είναι μια αναγνώριση ότι εφαρμόζουμε αποτελεσματικές πρακτικές για την ανάπτυξη των στελεχών μας. Η διάκριση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι αποτελεί ένδειξη εφαρμογής στην πράξη ενός από τους τέσσερις άξονες της στρατηγικής μας, που είναι η «ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού» καθώς και της θεσμοθετημένης αξίας μας για «συνεχή βελτίωση». Η αναγνώριση αυτή ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και αποτελεί πρόσθετο κίνητρο για να συνεχίσουμε την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας και την προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση στον τρόπο που εξελίσσουμε τα στελέχη μας.

HR Professional: Ποια είναι η συμβολή του HR σε αυτήν τη διάκριση;

Γιάννης Κόλλας: Ο ρόλος του HR είναι καταλυτικός. Σχεδιάζει, εφαρμόζει και εκσυγχρονίζει συνεχώς προγράμματα και διαδικασίες για την ανάπτυξη των στελεχών, εκπαιδεύει τους προϊσταμένους για την αποτελεσματική εφαρμογή τους και φροντίζει να «χτίζεται» κουλτούρα συνεχούς μάθησης. Το HR είναι ο σύνδεσμος εργαζόμενου/εταιρείας που συνδυάζει τις φιλοδοξίες και επιδιώξεις των στελεχών με τις τρέχουσες αλλά και μελλοντικές ανάγκες του οργανισμού.

Με αυτό τον τρόπο, κινούμαστε προς την υλοποίηση του στόχου μας, που είναι να αναγνωριζόμαστε ως «προτιμητέος εργοδότης» όχι μόνο για τις ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές που προσφέρουμε αλλά κυρίως για το περιβάλλον εργασίας και τις ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη που παρέχουμε στους ανθρώπους μας.

HR Professional: Ποιες αρχές, ποια φιλοσοφία ακολουθεί η Τιτάν ΑΕ στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της;

Γιάννης Κόλλας: Ο ΤΙΤΑΝΑΣ, κατά τη μακρόχρονη ιστορία του, διακρίνεται για την ανθρωποκεντρική του φιλοσοφία, φροντίζοντας τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, κάτι που φαίνεται και στον κυρίαρχο στόχο του Ομίλου που είναι «να αναπτυχθούμε ως ανεξάρτητη πολυ-περιφερειακή δύναμη στη διεθνή αγορά των δομικών υλικών, συνδυάζοντας την επιχειρηματική ικανότητα και ανταγωνιστικότητα με σεβασμό στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον».

Στόχος μας είναι η ικανοποίηση των εργαζομένων που οδηγεί σε δέσμευση με την εταιρεία, την οποία θέλουμε να αισθάνονται σαν «δεύτερο σπίτι» τους.

Πιστεύουμε ότι η βάση για την επιτυχία είναι η απόδοση του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία οδηγεί σε λειτουργική αποτελεσματικότητα και φέρνει τελικά τα οικονομικά αποτελέσματα που επιδιώκει ο Όμιλος. Με άλλα λόγια, για τον ΤΙΤΑΝΑ, όλα ξεκινούν από τους ανθρώπους μας. Η επιλογή και ένταξη στο δυναμικό μας κατάλληλων στελεχών και η μετέπειτα  ανάπτυξη και αναγνώρισή τους με στόχο την αποτελεσματική αξιοποίησή τους είναι η βάση της επιτυχημένης πορείας του Ομίλου για περισσότερα από 100 χρόνια.


HR Professional: Υπάρχει κάποιο «μυστικό επιτυχίας»; Τι σας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες ελληνικές εταιρείες;

Γιάννης Κόλλας: Για το ΤΙΤΑΝΑ η έμφαση και η συνεχής επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού έχει πρωτεύουσα σημασία και αποτελεί πάγια πρακτική εδώ και πολλά χρόνια. Έτσι, σήμερα, μπορούμε να «γευόμαστε» τους καρπούς της μακρόχρονης αυτής προσπάθειας. Η επιτυχία στηρίζεται στην προτεραιότητα που δίνουμε στον τομέα αυτό, στην επιλογή κατάλληλων στελεχών που ενστερνίζονται τις αξίες και την φιλοσοφία της εταιρείας και στη στελέχωση των Διευθύνσεων Ανθρώπινου Δυναμικού με ανθρώπους που αντλούν ικανοποίηση προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία, στήριξη και βοήθεια για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μας. Η ανάπτυξη των υφισταμένων αποτελεί βασικό καθήκον κάθε προϊσταμένου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι προϊστάμενοι εκπαιδεύονται σε θέματα ηγεσίας και αξιολογούνται κάθε χρόνο για την αποτελεσματική διοίκηση και ανάπτυξη των ανθρώπων τους.

Κατά την εικοσαετή εργασιακή μου εμπειρία είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε πολύ αξιόλογες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Κατά την άποψή μου, το «μυστικό επιτυχίας» που διαφοροποιεί τον ΤΙΤΑΝΑ, είναι το αυθεντικό και έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Διοίκηση της εταιρείας, που σήμερα διοικείται από την τέταρτη γενεά των ιδρυτών της, για την φροντίδα και ευημερία του ανθρώπινου δυναμικού. Η έντονα ανθρωποκεντρική φιλοσοφία της Διοίκησης κάνει τον ΤΙΤΑΝΑ ιδανικό περιβάλλον εργασίας για στελέχη HR που βρίσκουν πάντα στήριξη στις προσπάθειές τους.

HR Professional: Πόσο συμβάλλει το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας στην ηγετική παρουσία του ΤΙΤΑΝΑ στην ελληνική αγορά;

Γιάννης Κόλλας: Ο ΤΙΤΑΝΑΣ έχει ηγετική παρουσία στην ελληνικά αγορά εμπνέοντας σιγουριά λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του και της επιτυχημένης πορείας και διεθνούς επέκτασής του αλλά και συμπάθεια και σεβασμό λόγω του ανθρώπινου προσώπου και της σημαντικής προσφοράς του προς την κοινωνία. Η φράση «οι αριθμοί δείχνουν ότι είμαστε μια μεγάλη εταιρεία, αλλά είναι οι άνθρωποί μας που μας έκαναν ΤΙΤΑΝΑ»,  εκφράζει την πεποίθηση και εκτίμησή μας για την καίρια συμβολή των ανθρώπων μας στην επιτυχημένη πορεία του Ομίλου.

HR Professional: Πώς επιδρούν οι διακρίσεις στην ψυχολογία των εργαζομένων και με ποιο τρόπο τις επικοινωνείτε;

Γιάννης Κόλλας: Οι διακρίσεις επιδρούν θετικά στην ψυχολογία των εργαζομένων, που βλέπουν ότι εργάζονται σε μια εταιρεία, η οποία αναγνωρίζεται για την έμφαση που δίνει στην ανάπτυξη των ανθρώπων της. Η ενημέρωση των εργαζομένων γίνεται μέσω των θεσμοθετημένων ημερίδων ενημέρωσης στελεχών καθώς και μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας και των ανακοινώσεων στο εταιρικό intranet.

Πιο ουσιαστικό όμως για μας είναι να αισθάνονται οι εργαζόμενοί μας, ανεξάρτητα από τυχόν διακρίσεις, ότι φροντίζουμε για την ανάπτυξή τους και παρέχουμε ευκαιρίες και ουσιαστική υποστήριξη για την εξέλιξή τους εντός του Ομίλου. Η ικανοποίηση των ανθρώπων μας είναι αυτή που φέρνει τις διακρίσεις και όχι το αντίθετο.


HR Professional: Πόσο ευθυγραμμισμένο είναι το τμήμα HR με τους εταιρικούς στόχους;

Γιάννης Κόλλας: Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι ένας από τους τέσσερις άξονες της στρατηγικής μας. Τόσο στο Επιτελικό Κέντρο όσο και σε κάθε χώρα όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος λειτουργούν Διευθύνσεις Ανθρώπινου Δυναμικού αρμόδιες για την υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου. Λειτουργούν επίσης Επιτροπές Ανθρώπινου Δυναμικού σε επίπεδο Ομίλου αλλά και Τομέων στις οποίες συμμετέχει η διευθυντική ομάδα υπό την αιγίδα του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου ή κάθε Τομέα αντίστοιχα, με σκοπό την ευθυγράμμιση του HR με τους εταιρικούς στόχους και την παροχή κατευθύνσεων σε κύρια θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Τα στελέχη του HR συνεργάζονται στενά με τα διευθυντικά στελέχη κάθε δραστηριότητας εναρμονίζοντας τις προσπάθειές τους.

HR Professional: Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε στο μέλλον; Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού;

Γιάννης Κόλλας: Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για συνεχή βελτίωση συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για να πετύχουμε το στόχο της μεγιστοποίησης του επιπέδου ικανοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μας. Ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη διεθνή οικονομική κρίση και το έργο μας γίνεται ακόμα πιο απαιτητικό αφού καλούμαστε να ξεπεράσουμε ιδιαίτερα αντίξοους εξωτερικούς παράγοντες. Μέλημά μας είναι να παραμείνουμε κοντά στους ανθρώπους μας, ενστερνιζόμενοι τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της κρίσης, παρέχοντας στήριξη, όπου μπορούμε, στους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Παρά  τη σημαντική μείωση των οικονομικών μας αποτελεσμάτων, δεν θα μειωθεί καθόλου η έμφαση που δίνουμε στην εξέλιξη των ανθρώπων μας, συνεχίζοντας την επένδυσή μας σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Κατά τα 107 χρόνια της πορείας του ΤΙΤΑΝΑ, οι άνθρωποί μας έχουν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό και έχουν στηρίξει την εταιρεία σε περιόδους κρίσης. Στηριζόμενοι στους ανθρώπους μας και επενδύοντας πάνω τους είμαστε σίγουροι ότι θα βγούμε και από αυτή τη δύσκολη περίοδο ακόμα πιο δυνατοί.

CV
Ο Γιάννης Κόλλας, από το 2003 εργάζεται στον Όμιλο Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, όπου έχει καλύψει τις θέσεις του Διευθυντή Οργανωτικής Ανάπτυξης Ομίλου και του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ελλάδος, ενώ από το 2008 κατέχει την θέση του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου.

Κατά την 20ετή επαγγελματική του σταδιοδρομία, έχει αποκτήσει πολύπλευρη εμπειρία στον τομέα της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού, καθώς έχει καλύψει Διευθυντικές θέσεις και σε εταιρείες πληροφορικής (Hewlett Packard, Compaq Computer), τράπεζες (EFG Eurobank) και πετρελαιοειδών (BP). Πέρα από την πολυετή εμπειρία του στον τομέα του HR έχει επαγγελματική εμπειρία και στους τομείς της πληροφορικής (ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως Αναλυτής/Προγραμματιστής) και του marketing.

Είναι κάτοχος πτυχίου BSc στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) στην Ανάλυση Συστημάτων Πληροφορικής από το London School of Economics and Political Science (LSE). Γνωρίζει την Αγγλική και τη Γαλλική γλώσσα.