Μέσα από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Future Leaders» αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Μια καινοτόμα ιδέα, η οποία στην αρχή φαινόταν εξαιρετικά δύσκολη στην υλοποίηση, έγινε πραγματικότητα χάρη στην ένωση των δυνάμεων του τόπου μας, αποτελώντας σημαντική πηγή έμπνευσης και αισιοδοξίας για όλους μας.

Όσοι θυμούνται την ημέρα που ως Hay Group, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε στην ελληνική αγορά το πρόγραμμα «Future Leaders», θα συμφωνήσουν ότι αρχικά τα συναισθήματα μας ήταν… ανάμικτα. Ενώ η ιδέα μας είχε συνεπάρει, και όλοι πιστεύαμε ότι εφόσον πραγματοποιηθεί ίσως να ανοίξει το δρόμο για πολύ θετικές αλλαγές, δεν ήμασταν σίγουροι για το αν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα γίνει αποδεκτή και θα υποστηριχτεί από όλους τους εμπλεκόμενους. Υπερίσχυσε η επιθυμία μας να προετοιμάσουμε και να βοηθήσουμε τη νέα γενιά να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Δημιουργήσαμε ένα διαφορετικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που προσφέρει ουσιαστικά στο κοινωνικό σύνολο, φέρνοντας κοντά τον επιχειρηματικό κόσμο, τις τοπικές κοινωνίες, τους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς και την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, με σκοπό τη συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα πρόγραμμα, που από την αρχή φαινόταν πέρα από τις δυνάμεις μιας μόνο εταιρείας.

Σήμερα, η επιτυχημένη ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος είναι πλέον γεγονός. 25 μεταπτυχιακοί φοιτητές, επιλέχθηκαν και προσέφεραν τις γνώσεις, τον ενθουσιασμό και την εργασία τους με σκοπό να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα τριών μη-κερδοσκοπικών οργανισμών: του Εθνικoύ Θεάτρου, της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών και του Μανιατάκειου Ιδρύματος. Τέσσερεις εταιρικοί υποστηρικτές: AB Βασιλόπουλος, Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α. Ε., Τράπεζα Πειραιώς και ΤΙΤΑΝ, δήλωσαν έμπρακτα για ακόμη μια φορά ότι η κοινωνική προσφορά αποτελεί αναπόσπαστό κομμάτι των δραστηριοτήτων τους. Οχτώ στελέχη των εταιρειών αυτών, διέθεσαν παραπάνω από μια εβδομάδα να καθοδηγήσουν τους μελλοντικούς ηγέτες στην υλοποίηση των έργων τους.

Αυτή η προσπάθεια, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, υποστηρίχθηκε, επίσης, από την Better Future και το Πλαίσιο και επικοινωνιακά από την BOUSSIAS, την Καθημερινή, το SBC Channel και την Sprint Integrated Communications. Προσφορά εργασίας, know-how, facilities και πάνω από όλα πίστη ότι το πρόγραμμα αυτό θα πετύχει.

Αποτέλεσμα
Το αποτέλεσμα; Τρεις, άμεσα εφαρμόσιμες μελέτες παραδόθηκαν στους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς, οι φοιτητές συμμετείχαν σε ένα εντατικό και πρακτικό πρόγραμμα ανάπτυξης των ηγετικών ικανοτήτων και τα στελέχη σε αντίστοιχο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων coaching, με την υποστήριξη των έμπειρων facilitators της Hay Group. Πιο σημαντικό: όλοι οι εμπλεκόμενοι έζησαν τις προσωπικές και εταιρικές τους αξίες, προσφέροντας ουσιαστικά στην κοινωνία και εκδηλώνοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της χώρας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η επιτυχία αυτή δεν ανήκει μόνο στην Hay Group. Ανήκει σε όλους αυτούς που πίστεψαν ότι υπάρχει καλύτερο μέλλον και θεώρησαν ότι πρέπει να το διεκδικήσουν. Ανήκει σ’ αυτούς που αφιέρωσαν τον προσωπικό τους χρόνο, περνώντας ώρες και μέρες μακριά από την εργασία, τις σπουδές και τις οικογένειές τους, αντιμετωπίζοντας δύσκολες συνθήκες και μεγάλη πίεση χρόνου.

Σ’ αυτούς που αποφάσισαν να διαθέσουν πόρους για αυτήν την προσπάθεια και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Δεν το έκαναν για να εντυπωσιάσουν ή να κερδίσουν αναγνώριση. Το έκαναν επειδή γνωρίζουν καλά ότι το παλιό μοντέλο της ατομικότητας και ανταγωνιστικότητας δεν μας οδηγεί πουθενά. Το έκαναν επειδή αναγνώρισαν την ανάγκη για συλλογικότητα και συνοχή του επιχειρηματικού κόσμου και της κοινωνίας προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα ή να αντιμετωπιστούν καταστάσεις, οι οποίες είναι κοντά στην καρδιά όλων μας.

Η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ. Ο επόμενος κύκλος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2010 και ήδη είναι επιθυμία πολλών να συμμετάσχουν σ’ αυτό. Ο σκοπός μας είναι το πρόγραμμα «Future Leaders» να αποτελέσει θεσμό έχοντας ως αιχμή του δόρατος τους αποφοίτους των πανεπιστημίων, οι οποίοι, ως η επόμενη γενιά ηγετών, θα οδηγήσουν τη χώρα μας μπροστά. Θέλουμε να παραμείνει ένα πρόγραμμα το οποίο χτίζει για το μέλλον ενώνοντας όλες τις δυνάμεις του τόπου μας και όλους αυτούς που οραματίζονται την περιβαλλοντική, την οικονομική, πολιτισμική, καθώς και την κοινωνική ανάπτυξη και ευημερία της χώρα μας.