Tο θετικό κλίμα που αναπτύχθηκε, πριν από μερικούς μήνες, στο άκουσμα της είδησης ότι η ΕΕΔΕ θα εκπροσωπήσει το διεθνούς κύρους «εργαλείο» Investors In People και στην πορεία θα το διαθέσει στις ελληνικές επιχειρήσεις, συνεχίστηκε στην 1η απονομή των Πιστοποιητικών, στις εταιρείες που αξιολογήθηκαν με επιτυχία στη διαδικασία του θεσμού.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, ξεκίνησε με την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και των εταιρειών HAY GROUP A.E. και ICAP GROUP A.E. για την προώθηση του προτύπου Investors In People στην ελληνική αγορά.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, αιτιολόγησε την επιλογή συνεργασίας με τις παραπάνω εταιρείες τονίζοντας ότι η κάθε μία ξεχωριστά έχει χαράξει σημαντική πορεία στο χώρο των συμβουλευτικών επιχειρήσεων ενώ ταυτόχρονα και οι δύο διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στις υπηρεσίες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP GROUP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, επιχειρηματολογώντας για την αξία του διεθνούς προτύπου επισήμανε τη διαφορά που έχει ένα βραβείο από μια πιστοποίηση. Χωρίς φυσικά να μειώνει καθόλου την αξία του βραβείου, εξήγησε ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται το ότι μια βράβευση αποτελεί μια στιγμιαία επιβεβαίωση σε αντίθεση με την πιστοποίηση που αποτελεί μια διαρκή.

Από την πλευρά του ο Χριστιανός Αμιράλης, Διευθύνων Σύμβουλος της HAY GROUP, αναφέρθηκε στα οφέλη του ΙPP μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη των ανθρώπων, η προσέλκυση ταλέντων κ.ά. Οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν να αναλάβουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων με στόχο να γίνουν ανταγωνιστικές όχι μόνο προς ίδιον όφελος αλλά και για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της.

Για την ιστορία
Το πρότυπο Investors In People δημιουργήθηκε το 1990 με πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, εκπροσωπείται σε 50 χώρες και τα κριτήριά του έχουν υιοθετηθεί από περισσότερες από 70.000 επιχειρήσεις και οργανισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Μακέδος, Project Manager του έργου, το IIP απευθύνεται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναγνωρίζουν τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει το ανθρώπινο δυναμικό στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στην πράξη, η φιλοσοφία της πιστοποίησης περιστρέφεται γύρα από 3 βασικά στάδια: Σχεδιασμός, Δράση και Επανεξέταση. Τα στάδια καταλήγουν σε 10 πεδία αξιολόγησης με 39 συνολικά τεκμηριώσεις. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν σε συνεχή ρυθμό για τη βελτίωση της επιχειρηματικής επίδοσης. Το οφέλη, σύμφωνα με τον Χρ. Μακέδο, εντοπίζονται τόσο στις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό τους.


Οι πρώτοι
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η 1η Τελετή Απονομής των Πιστοποιητικών Investors In People. Το παρών έδωσε ο Εξοχότατος Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Dr David Landsman OBE, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της συγκεκριμένης Πιστοποίησης, συνεχάρη την ΕΕΔΕ για την πρωτοβουλία της αυτή και απένειμε τα πιστοποιητικά.

«Αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε το διεθνές πρότυπο Investors In People ως εργαλείο πιστοποίησης του τι κάνουμε καλά και σε τι πρέπει να βελτιωθούμε ως HR» τονίζει η Ευτυχία Κασελάκη, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, μία από τις εταιρείες που αξιολογήθηκαν επιτυχώς.

Εξηγώντας τους λόγους που η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε τη διαδικασία του IIP είπε ότι όταν κάποιος έχει την ευθύνη διαχείρισης και ανάπτυξης του δυναμικού των ανθρώπων με στόχο να επιτυγχάνονται υψηλοί επαγγελματικοί στόχοι και να εξασφαλίζεται η επιτυχημένη και μακροχρόνια συνέχεια του οργανισμού δεν μπορεί παρά να είναι «ανήσυχος».

«Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, να εμβαθύνεις στις ανάγκες, τους στόχους και τις προτεραιότητες της Διοίκησης, να αφουγκράζεσαι τις ανάγκες και ανησυχίες των ανθρώπων, τα ερεθίσματα της αγοράς και να διαμορφώνεις τις απαραίτητες κάθε φορά στρατηγικές και πρακτικές HR που θα σε διαφοροποιήσουν και θα σε διακρίνουν» δηλώνει η Ε.Κασελάκη και καταλήγει:

«Η ίδια η διαδικασία μας έδωσε μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ουσιαστικής εφαρμογής πρακτικών επένδυσης στους ανθρώπους και να εντοπίσουμε τις μικρές εκείνες παρεμβάσεις με τις οποίες μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα μπροστά».

Στρατηγική χαρακτήρισε την απόφαση να ακολουθήσουν το μοντέλο του Investors In People η Μαρίνα Καραστεργίου, Γενική Διευθύντρια της SPRINT Integrated Communications και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη σημασία που δίνουν στο ανθρώπινο δυναμικό: «Το πιο σημαντικό κομμάτι για τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες και δη στο χώρο της επικοινωνίας είναι ο άνθρωπος. Αυτό το ζούμε κάθε μέρα και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η επένδυση στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι απαραίτητη».

Σχετικά με τις δυσκολίες του εγχειρήματος, η Μ. Καραστεργίου επισήμανε ότι η μόνη βασική δυσκολία δεν είχε να κάνει με το μοντέλο, αλλά με το γεγονός ότι λόγω του μεγέθους της εταιρείας δεν διαθέτουν τμήμα HR, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να εξελίσσεται με τη συμμετοχή και τη συνεισφορά μιας μικρής ομάδας εργασίας, που εκτός των κύριων καθηκόντων τους επιφορτίστηκαν και με συνεργασία για την πιστοποίηση. «Η επιβεβαίωση των σωστών πρακτικών μας και ο εντοπισμός των σημείων στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθούμε για να βελτιωθούμε στο άμεσο μέλλον είναι τα πρώτα από τα προσδοκώμενα οφέλη» καταλήγει.