Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις. Πλήττει ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, κοινωνικών και οικονομικών τάξεων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και μόρφωσης. Η σημερινή, ρευστή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει κάνει το θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ, με την ανεργία να έχει εκτοξευθεί στο 15,8% τον Απρίλιο.

Αν και απευχόμαστε όλοι να βρεθούμε εμείς ή δικός μας άνθρωπος στη θέση αυτή, καλό είναι ο καθένας μας να έχει στο μυαλό του μερικές «οδηγίες προς ναυτιλλομένους».

DO’s
Να είσαι αισιόδοξος. Μετά τη βροχή, βγαίνει το ουράνιο τόξο. Σκέψου ότι δεν είναι δυνατόν να είσαι για πάντα «κολλημένος» σε μια άσχημη κατάσταση. Θα έρθει η στιγμή που θα αλλάξουν τα πράγματα! Άλλωστε σκέψου ότι δεν είσαι μόνος σου, καθώς υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στην ίδια θέση που νιώθουν όπως εσύ.
Δικτυώσου.

Πάρε μέρος σε ανοιχτά σεμινάρια και διαλέξεις και οποιαδήποτε κοινωνική δραστηριότητα θα σε φέρει σε επαφή με στελέχη επιχειρήσεων. Οι γνωριμίες που μπορεί να κάνεις σε τέτοια μέρη ενδέχεται να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες, καθώς μπορεί να μάθεις για κάποια κενή θέση και να τη διεκδικήσεις. Δεν αποκλείεται κάποιο από τα άτομα που θα γνωρίσεις, να γίνει μελλοντικός εργοδότης σου.

Ασχολήσου με τον εθελοντισμό. Θα νιώσεις το ανεκτίμητο αίσθημα της προσφοράς στο συνάνθρωπο, ενώ παράλληλα θα γεμίσεις δημιουργικά το χρόνο σου. Εναλλακτικά, ασχολήσου με το αγαπημένο σου χόμπι που το είχες παραμελήσει λόγω φορτωμένου προγράμματος στο παρελθόν.

Ξεκουράσου και ανέκτησε τις δυνάμεις σου. ‘Έτσι όταν έρθει η στιγμή που θα βρεις δουλειά, θα έχεις την ενέργεια που χρειάζεται για να αντεπεξέλθεις στα εξαντλητικά ωράρια και την πληθώρα υποχρεώσεων. Απόλαυσε τον ελεύθερο χρόνο σου τώρα που τον έχεις, γιατί μετά θα είναι δυσεύρετος.

Δημιούργησε το «σωστό» λογαριασμό e-mail, τον οποίο θα αναγράφεις στο βιογραφικό σου (εάν δεν το έχεις κάνει ήδη). Με τον όρο «σωστό» εννοούμε να απαλλαγείς από τα ψευδώνυμα του τύπου «[email protected]» και άλλα παρόμοια. Το e-mail σου πρέπει να αποτελείται κατά βάση από το όνομά σου και να το έχεις ρυθμίσει έτσι ώστε να μην εμφανίζει σαν όνομα αποστολέα «Maria loves George» και λοιπούς χιουμοριστικούς τίτλους.

Μην αμελήσεις τα διαδικαστικά του ΟΑΕΔ. Σπεύσε να εκδόσεις κάρτα ανεργίας, ειδικά αν δικαιούσαι επίδομα. Επίσης, μην ξεχνάς να διαβάζεις τις ανακοινώσεις του ΟΑΕΔ και του ΚΕΠ της περιοχής σου για οποιουδήποτε τύπου πρόσληψη (έκτακτων, εποχικών υπαλλήλων και λοιπά) και προκηρύξεις διαγωνισμών φορέων.

DONT’s
Το χαμόγελο πολλοί αγάπησαν, την γκρίνια ουδείς. Ποιος θα ήθελε να συνεργαστεί με έναν άνθρωπο αγέλαστο, που όλα του φταίνε και είναι επιθετικός με τον καθένα και το καθετί; Κανένας. Το βασικό είναι να εστιάζεις στο ότι δε φταίνε οι άλλοι που είσαι άνεργος, για αυτό απαλλάξου από αισθήματα ζήλιας και κακεντρέχειας.

Στις κοινωνικές σου συναναστροφές με στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και ανθρώπους που δε γνωρίζεις καλά, απόφυγε συζητήσεις με θέματα πολιτικά / θρησκευτικά, ακόμα και αθλητικά. Και αυτό διότι αν κάποιος συνομιλητής σου είναι άνθρωπος που μπορεί να αποτελέσει «κρίκο» διασύνδεσής σου με κάποια εταιρεία, αλλά αντίθετος ή προκατειλημμένος σε κάποια ζητήματα, πόσο μάλλον φανατισμένος,  δεν αποκλείεται να σε αντιπαθήσει. Κι επειδή οι θέσεις εργασίας είναι δυσεύρετες, καλό θα ήταν να μην το ρισκάρεις.

Πρόσεξε τι υλικό «ανεβάζεις» στο διαδίκτυο. Ο κάθε εργοδότης μπορεί να κάνει ένα απλό «search» στο internet και να σε εντοπίσει. Έτσι, καλό θα ήταν να μην κοινοποιείς στους διάφορους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης προκλητικές φωτογραφίες, με τον εαυτό σου σε κατάσταση μέθης κ.λπ. Ακόμα και αν τις έχεις ρυθμίσει έτσι ώστε να τις βλέπουν μόνο φίλοι σου, ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να καταλήξουν. Το ίδιο ισχύει και για τη φωτογραφία «προφίλ» που χρησιμοποιείς, καθώς είναι καλύτερο να προβάλλει επαγγελματική εικόνα σε αυτούς που δε σε γνωρίζουν.

Συνοψίζοντας, για να μας προσλάβουν σε κάποια επιχείρηση «πουλάμε τον εαυτό μας» ανάμεσα σε άλλους υποψήφιους. Συνεπώς, όσο πιο σωστή εικόνα εμφανίζουμε, τόσο το καλύτερο. Και φυσικά η αισιοδοξία είναι το «κλειδί». Η κατάσταση της ανεργίας μπορεί τελικά να αποδειχτεί προθάλαμος για κάτι καινούργιο!