Τα αστεία και τα πειράγματα, στους χώρους εργασίας στην Αγγλία, έχουν γίνει πιο αποδεκτά την τελευταία δεκαετία, αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Aziz Corporation (εταιρεία συμβούλων).

Σύμφωνα με αυτήν, οι διευθυντές είναι έως και 10 φορές πιο πιθανό να αποδεχτούν πολιτικώς ορθά αστεία στο γραφείο, σε σχέση με 10 χρόνια πριν.

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι περίπου το 40% αυτών δεν θεωρεί ότι το χιούμορ είναι αποδεκτό όλες τις ώρες. Σε αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1999 μόνο το 1% των συμμετεχόντων θεωρούσαν ότι τα αστεία ήταν αποδεκτά στις επαγγελματικές συναντήσεις. Αντίθετα σήμερα αυτό το ποσοστό αγγίζει το 70% των διευθυντών.

Επιπλέον, εντοπίζονται και αλλαγές για το τι θεωρείται προσβλητικό και τι όχι. Σήμερα η αναλογία έχει πέσει στο 47%. Πριν από δέκα χρόνια όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούσαν τις ήπιες ύβρεις στη διάρκεια συσκέψεων απαράδεκτες. Σήμερα το 50% δεν έχει καμία αντίρρηση ενώ το 20% αποδέχεται και πιο «βαριές» λέξεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aziz Corporation, Khalid Aziz οι αγγλικές επιχειρήσεις ήταν συνυφασμένες με την τυπικότητα. Όμως η έρευνα απέδειξε ότι έχει επέλθει δραματική αλλαγή. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η αλλαγή έχει επιταχυνθεί στη διάρκεια της κρίσης όπου οι άνθρωποι επιζητούν εναγωνίως κάτι για να τους αναπτερώσει το ηθικό.