Στις 12.019 συνολικού προϋπολογισμού 20 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επενδύσεις που χρηματοδοτεί την τελευταία τριετία το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με αποτέλεσμα τα επόμενα δύο χρόνια να δημιουργηθούν συνολικά 15.500 θέσεις εργασίας. Το ύψος των ενισχύσεων είναι 1,8 δισ. ευρώ.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφορικά με την πορεία των ιδιωτικών επενδύσεων. Έκανε γνωστό πως είναι έτοιμα προς έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή τα πρώτα τέσσερα επενδυτικά σχέδια με τη διαδικασία του fast track. Τα σχέδια αυτά είναι στους τομείς της ενέργειας, των μεταλλείων και του τουρισμού έχουν συνολικό προϋπολογισμό 1,2 δισ. ευρώ και δημιουργούν 400 νέες θέσεις εργασίας διατηρώντας άλλες 560. Σύμφωνα με τον υπουργό, αξιολογούνται με τη διαδικασία του fast track άλλα 20 επενδυτικά σχέδια αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

Προανήγγειλε δε, επέκταση του fast track και για μικρότερες επενδύσεις.

Ο αριθμός των επενδύσεων προκύπτει από τον παλιό αναπτυξιακό νόμο, το νέο επενδυτικό νόμο καθώς και από παλιά και νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στον παλιό αναπτυξιακό νόμο είπε ότι «παραλάβαμε πολύ μεγάλες οφειλές 5,5 δισ. ευρώ και μέσα σε 20 μήνες καταβάλαμε 1,7 δισ. ευρώ».

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θάνος Μωραϊτης το 2010 εγκρίθηκαν 1.000 προτάσεις και μέχρι το τέλος του χρόνου θα εγκριθούν άλλες 1.000, όταν την περίοδο 2004 έως 2009 εγκρίνονταν κατά μέσο όρο μόλις 500 ετησίως.

Ο υπουργός στάθηκε επίσης στη διαφορά λειτουργίας του νέου σε σχέση με τον παλιό αναπτυξιακό νόμο λέγοντας ότι τον Μάιο τέλειωσε η υποβολή προτάσεων και υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν σήμερα 145 επενδυτικά σχέδια ύψους 725,6 εκατ. ευρώ που δημιουργούν 811 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ON LINE