Η άνοιξη δεν έφερε την «άνοιξη» για τη βορειοελλαδική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του δείκτη Northern Greece Business Index 500 (NGBI-500) σε 500 επιχειρήσεις, ο οποίος παρουσίασε μεγάλη υποχώρηση μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2012.

Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Απρίλιο, ο δείκτης NBGI-500, που καταρτίζεται από την εταιρεία δημοσκοπήσεων INTERVIEW, με βάση δείγμα 500 επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στις -47 μονάδες, έναντι -41 το Μάρτιο του 2012, με τις επιχειρήσεις να κρίνουν μόλις σε ποσοστό 2% ότι η κατάσταση τους είναι καλή. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2009, όταν ξεκίνησαν οι μετρήσεις του δείκτη NGBI 500.

Αμετάβλητο και πολύ υψηλό, στο 61%, παρέμεινε το ποσοστό όσων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η κατάστασή τους είναι κακή, αν και κάποιο μικρό περιθώριο αισιοδοξίας αφήνει η αύξηση εκείνων, που χαρακτήρισαν ως ικανοποιητική την πορεία της επιχείρησής τους. Πώς βλέπουν το μέλλον οι επιχειρήσεις της περιοχής; Και σε αυτό το σημείο υπάρχει κάποια θετική ένδειξη, καθώς συρρικνώθηκαν στο 47% (έναντι 49% το Μάρτιο) οι επιχειρήσεις, που εκτίμησαν ότι η κατάστασή τους θα είναι χειρότερη για το επόμενο εξάμηνο.

Στασιμότητα προέβλεψε το 42% (32% το Μάρτιο) και βελτίωση μόλις το 11%. Σταθερά υψηλή και μάλιστα αυξημένη ήταν και τον Απρίλιο η πρόθεση απολύσεων, προσεγγίζοντας το 32%, έναντι 30% το Μάρτιο του 2012, ενώ παρέμεινε ισχνή και μόλις στο 2% η πιθανότητα για προσλήψεις. Η «μερίδα του λέοντος», βέβαια, των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 66%, έναντι 63% τον προηγούμενο μήνα, δήλωσε ότι επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.

Όσον αφορά στο ερώτημα για τον τζίρο της επιχείρησης, οι απαντήσεις το φετινό Απρίλιο καταδεικνύουν διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων, που επισήμαναν πως παρέμεινε ο ίδιος (29%, έναντι 18% το Μάρτιο). Αύξηση πωλήσεων αποτυπώθηκε στις απαντήσεις μόλις του 14% (11% το αντίστοιχο ποσοστό το Μάρτιο του 2012) των επιχειρήσεων.