Τις τάσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας, από την πλευρά των εργαζομένων αλλά και των υποψηφίων κατέγραψε για 7η συνεχή χρονιά η έρευνα «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε από την Adecco σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies. Μερικά από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  1. Σημαντικά αυξημένο σε σχέση με πέρσι το ποσοστό εκείνων που στη φετινή έρευνα απάντησαν πως εργάζονται, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην εργασία πλήρους απασχόλησης.
  2. Συνεχίζεται η πτωτική τάση στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Μετά την κορύφωση που διαπιστώθηκε από την έρευνα το 2017, οπότε και έφτασε στο 33% το ποσοστό όσων αναζητούσαν ευκαιρίες εργασίας εκτός Ελλάδας, έκτοτε ακολουθεί σταθερά μειούμενη τάση αγγίζοντας φέτος μόλις το 11%.
  3. Παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας φαίνεται να ανακάμπτει και ο αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν αυξάνεται, η επανατοποθέτηση όσων βρίσκονται εκτός αγοράς συνεχίζει να απαιτεί αρκετό χρόνο, υποδηλώνοντας την ύπαρξη χάσματος δεξιοτήτων στην αγορά.
  4. Επιφυλακτικότητα παρατηρείται στην ελληνική αγορά σε σχέση με την τηλεργασία. Το 66% των εργαζομένων δηλώνει πως εργάζεται πια και πάλι πλήρως από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ σε τηλεργασία βρίσκεται ακόμη μόνο το 18%.
  5. Ένας στους δύο εργαζόμενους ανησυχεί από αρκετά έως πολύ για τη μετάδοση του Covid-19 στους χώρους εργασίας.