Ποια είναι η ευθύνη των στελεχών Διοίκησης Προσωπικού των μεγάλων τραπεζών που πτώχευσαν τις τελευταίες εβδομάδες;

Σύμφωνα με δημοσίευση του βρετανικού περιοδικού Personnel Today, «οι επικίνδυνες πρακτικές των τραπεζικών είχαν την υποστήριξη της κακής διαχείρισης των ανθρώπων και της φιλοσοφίας επίτευξης στόχων, η οποία εμπόδιζε τους εργαζομένους να εκφράζουν οποιαδήποτε άποψη».

Κάποιοι, μάλιστα, εξέφρασαν την άποψη πως σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα της Βρετανίας, τα στελέχη HR φέρουν μέρος της ευθύνης. Η νοοτροπία που καλλιεργούνταν σε αυτούς τους ομίλους ήταν απληστία, ενώ το σύστημα επιβράβευσης των εργαζομένων περιστρεφόταν γύρω από τις πωλήσεις και τους αριθμούς.

Και ενώ η κρίση διογκώνεται, οι Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού είναι εκείνοι που θα πρέπει να χειριστούν πρώτοι τις συνέπειες για τις επιχειρήσεις εκείνες που βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται σημαντικά.

Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε η Watson Wyatt σε αμερικανικές επιχειρήσεις, ένας στους πέντε επαγγελματίες HR θεωρεί ότι τα οικονομικά πεπραγμένα θα έχουν αρκετά μεγάλη επίδραση στις πρακτικές διοίκησης προσωπικού που μέχρι σήμερα εφάρμοζαν ή/και σχεδίαζαν.

Μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων αναμένουν ότι θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην εσωτερική επικοινωνία, έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές και χωρίς προβλήματα οι αποφάσεις της διοίκησης, ενώ τα έξοδα θα πρέπει να μειωθούν δραματικά, μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Η ανακοίνωση των κακών μαντάτων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και οι απολύσεις, καθιστούν τα τμήματα HR αποδιοπομπαίους τράγους, μιας κατάστασης που ως φαίνεται δημιουργήθηκε εν αγνοία τους.

Μήπως ήρθε η στιγμή οι Διευθυντές Προσωπικού να λάβουν πραγματικά το ρόλο που τους αρμόζει, να γίνουν επιτέλους «στρατηγικοί εταίροι» και να αποκτήσουν λόγο στα Διοικητικά Συμβούλια; Μήπως εκτός από εκτελεστές των αποφάσεων θα πρέπει να διεκδικήσουν ρόλο στο σχεδιασμό στρατηγικής και να υποστηρίξουν όλα εκείνα που μέχρι σήμερα έχουν μάθει και εφαρμόσει;

Το τοπίο συνεχώς μεταβάλλεται και η ευελιξία των μάνατζερ συνιστά τη μεγαλύτερη αρετή και επιταγή, την περίοδο που διανύουμε. Όπως αναφέρει η σημαντικότερη διάνοια στρατηγικής της εποχής, ο Gary Hamel «σε έναν κόσμο με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς αλλαγής, η διαρκής στρατηγική ανανέωση είναι η μοναδική ασφάλεια απέναντι στην απομόνωση». Έφτασε η ώρα να καταρρίψετε τα τετριμμένα;