Επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος κατά το 1ο τρίμηνο του 2009 δείχνει η τριμηνιαία έρευνα που διεξάγεται στα κορυφαία διευθυντικά στελέχη των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), σε συνεργασία με την ICAP Group και η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις αρχές Απριλίου σε 2.340 CEOs.

Από 100 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο του 2008 (που αποτελεί τρίμηνο βάσης του δείκτη), ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ / ICAP – CEO General Index) μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 στις 94 μονάδες, αποτυπώνοντας την αύξηση του βαθμού απαισιοδοξίας που επικρατεί στους CEOs των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε σχέση με τις μεγάλες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις όπου φαίνεται ότι ο βαθμός απαισιοδοξίας παρέμεινε σχεδόν στάσιμος, με ίχνη αντιστροφής του αρνητικού κλίματος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι περισσότερο απαισιόδοξες (ο δείκτης διαμορφώνεται στις 87 μονάδες).

Το 94% των CEOs θεωρεί ότι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με πέρυσι ενώ 83% είναι το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι οι οικονομικές συνθήκες στον κλάδο τους έχουν επιδεινωθεί και 48% αυτών που δήλωσαν ότι η κατάσταση στην εταιρεία τους είναι δυσμενέστερη σε σχέση με πέρυσι. Στασιμότητα στην απασχόληση της εταιρείας τους δήλωσε το 45% των ανωτάτων στελεχών ενώ το 22% απάντησε ότι ο αριθμός εργαζομένων αυξήθηκε σε σύγκριση με ένα έτος πριν.