Η «απειλή» της επιβολής των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία αυξάνει τις προσλήψεις που δηλώνουν οι εργοδότες στο σύστημα «Εργάνη».

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για το ισοζύγιο της απασχόλησης του μηνός Σεπτεμβρίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. Έως τις 16 Σεπτεμβρίου η «καθαρή» δημιουργία θέσεων εργασίας έφτασε τις 17.858, καθώς, από την 1η Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Σεπτεμβρίου, αναγγέλθηκαν 72.309 προσλήψεις και 54.451 απολύσεις, ενώ στο διήμερο 15 και 16 Σεπτεμβρίου (τις πρώτες ημέρες που άρχισαν να ισχύουν τα νέα πρόστιμα) οι επιπλέον θέσεις εργασίας ήταν 5.702 (1.811 την Κυριακή και 3.891 τη Δευτέρα).

Ενδεικτικό της θετικής τάσης είναι το γεγονός ότι πέρυσι, κατά τη διάρκεια του μηνός Σεπτεμβρίου, το ισοζύγιο της απασχόλησης ήταν θετικό μόνο κατά 2.384 θέσεις. Το υπουργείο Εργασίας προειδοποίησε ότι οι έλεγχοι θα είναι «εντατικοί σε καθημερινή βάση για τον εντοπισμό αδήλωτων και ανασφάλιστων απασχολούμενων σε επιχειρήσεις».

Την Κυριακή, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων προστίμων για την αδήλωτη εργασία, τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν ελέγχους σε 340 επιχειρήσεις που λειτουργούν Κυριακές (εστίαση, πρατήρια βενζίνης κ.ά.) και εντόπισαν 75 περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.