Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% εμφανίζονται απογοητευμένοι οι Έλληνες από την παρούσα κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα την οποία και χαρακτηρίζουν «κακή», σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που καλύπτει το διάστημα μεταξύ 12ης Ιουνίου και 6ης Ιουλίου.

Εξίσου δυσαρεστημένοι, δείχνουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι αποτυπώνουν την απογοήτευσή τους σε ποσοστό 85%. Επίσης, το 91% των Ελλήνων πιστεύει ότι «στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρεις καλή δουλειά ακόμη κι αν έχεις υψηλά προσόντα» ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Ε.Ε. είναι 80%.

Οι προβλέψεις των Ελλήνων πολιτών για την εργασιακή κατάσταση στην Ελλάδα, εμφανίζονται δυσοίωνες στο Ευρωβαρόμετρο με το 52% να περιμένει επιδείνωση τους επόμενους 12 μήνες ενώ σημαντική μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης (39%) προβλέπει στασιμότητα τη χρονιά που μας έρχεται.

Όσον αφορά στις απώλειες των θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά είναι η Λετονία με το 21% των πολιτών της να δηλώνει ότι έχασε τη δουλειά του, το 61% ότι κάποιο συγγενικό ή φιλικό του πρόσωπο έχασε τη δουλειά του και το 57% ότι αυτό συνέβη σε κάποιον συνάδελφο. Στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά των χαμένων θέσεων εργασίας, μαζί με το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Μάλτα, το Βέλγιο και την Κύπρο, ανήκει και η Ελλάδα με το 4% να δηλώνει ότι έχασε την εργασία του και 28% και 12% να αναφέρεται σε κάποιον φίλο-συγγενή και συνάδελφο αντίστοιχα.