Απώλεια 7.500 θέσεων εργασίας και «λουκέτα» σε 2.500 ξενοδοχεία θα φέρει η κατάργηση των επιδοτούμενων διακοπών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος τετρακόσιες χιλιάδες άτομα το χρόνο, κάνουν επιδοτούμενες διακοπές με τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Το κόστος της επιδότησης να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ, από τα 400 εκατ. ευρώ που είναι οι συνολικές εισφορές των εργαζομένων προς ΟΑΕ και ΟΕΚ.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο με πρόταση του προς το υπουργείο Εργασίας και τη ΓΣΕΕ, προτείνει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλα τα ξενοδοχεία -και τα 5άστερα- και να αναλάβει εκείνο τη διεκπεραίωση της συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και του ελέγχου των προϋποθέσεων τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί τον κοινωνικό τουρισμό ως εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ πολλές χώρες “τρέχουν” ανάλογα προγράμματα», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης σημειώνοντας πως «η Μακεδονία, η Ήπειρος και η Στερεά Ελλάδα, εξυπηρετούν το 55% των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Μια διακοπή των προγραμμάτων θα προκαλούσε άμεσα την απώλεια 7.500 θέσεων εργασίας κυρίως στους παραπάνω προορισμούς, και θα είχε καταστροφικές συνέπειες για 2.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε χρηματικά ποσά, απλώς να διαχειριστούμε το κομμάτι των ξενοδοχείων» δήλωσε ο Γ. Τσακίρης παρουσιάζοντας την πρόταση του ΞΕΕ, που σε γενικές γραμμές εισηγείται:

1. βελτίωση και απλοποίηση της διαδικασίας συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των κάμπινγκ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Ο ξενοδόχος θα δηλώνει στο ΞΕΕ τις ειδικές τιμές δωματίου κατ’ άτομο με ή χωρίς πρωινό για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού καθώς και το χρονικό διάστημα που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2. Η επιδότηση-συμμετοχή να διαμορφωθεί σε ορισμένο ποσό ανά δικαιούχο ημερησίως, με την μορφή κουπονιού. Εναλλακτικά να μπορεί ο δικαιούχος να επιλέγει κουπόνια μεγαλύτερης αξίας για μικρότερο αριθμό ημερών.
3. Να καταβάλλεται η εξόφληση-επιδότηση στις δικαιούχες επιχειρήσεις ενός 60 ημερών από την υποβολή των κουπονιών και των σχετικών δικαιολογητικών.