Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε επιδικάσει σε 36χρονο εργαζόμενο το ποσό των 40.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση, για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω εργατικού ατυχήματος το οποίο σημειώθηκε μεν στον περιβάλλοντα εργασιακό του χώρο, αλλά εκτός ωραρίου.

Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2003 εργαζόμενος σε βιοτεχνία υποδημάτων, μόλις σχόλασε πήγε να πάρει το αυτοκίνητό του, το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στο κτίριο της βιοτεχνίας.

Γύρω από το χώρο στάθμευσης υπήρχε αυλή με μπάζα, τα οποία είχαν καλυφθεί με χώμα και φύλλα δένδρων, ενώ το έδαφος ήταν ανώμαλο, αλλά και επικίνδυνο καθώς είχαν αρχίσει να λιώνουν τα χιόνια των προηγούμενων ημερών.

Καθώς ο εργαζόμενος πλησίαζε το αυτοκίνητό του, αντελήφθη ότι ένα σκυλάκι, το οποίο ήταν δεμένο με λουρί σε απόσταση 5 μέτρων, κινδύνευε να πνιγεί επειδή το λουρί είχε τυλιχτεί γύρω από το λαιμό του και το έσφιγγε. Βιαστικά, ο εργαζόμενος πήγε να το ελευθερώσει, αλλά λόγω της κατάστασης του εδάφους και της ολισθηρότητας γλίστρησε και έπεσε με την πλάτη στο έδαφος και κτύπησε την πλάτη του στα μπάζα.

Αμέσως μεταφέρθηκε στο κοντινό Κέντρο Υγείας, στη συνέχεια στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και μετά στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπανικολάου.
Ο άτυχος άνδρας χειρουργήθηκε και οι γιατροί διέγνωσαν συντριπτικά κατάγματα των Θ5 και Θ6 σπονδύλων και κάκωση του νωτιαίου μυελού, χωρίς ρήξη της σκληράς μήνιγγος.

Ύστερα από 40 μέρες εξήλθε από το νοσοκομείο, αλλά παρουσίαζε βαριά κινητική βλάβη στα κάτω άκρα και ανικανότητα να κινηθεί και να εργαστεί (ανάπηρος ως παραπληγικός κατά ποσοστό 80%). Κατόπιν αυτών έλαβε σύνταξη αναπηρίας και επίδομα παραπληγίας.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε ότι ο 36χρονος ήταν συνυπαίτιος του ατυχήματος κατά 60%, καθώς ενήργησε από αμέλεια, αφού γνώριζε την επικινδυνότητα του χώρου του ατυχήματος όταν έβρεχε ή χιόνιζε. Η εργοδοτική πλευρά κρίθηκε ότι ήταν κατά 40% συνυπαίτια του ατυχήματος καθώς και ότι οι εργοδότες «δεν προέβησαν σε έγκαιρο και τακτικό καθαρισμό του χώρου του ατυχήματος από τα μπάζα, το χώμα και τα φύλλα των δένδρων, ώστε να μην εγκυμονεί κίνδυνο ατυχήματος για τον πεζό που θα τον διέσχιζε».

Κατόπιν αυτών το Εφετείο επιδίκασε στον 36χρονο το ποσό των 40.000 ευρώ (με το νόμιμο τόκο) ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη.

Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι ο τραυματισμός του άτυχου εργάτη ήταν εργατικό ατύχημα και η εφετειακή απόφαση έχει πλήρεις και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες.