Σε αλλαγή των επιχειρησιακών σχεδίων τους προχωρούν οι ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες έχουν αποφασίσει να περιορίσουν τις δαπάνες τους, είτε με απολύσεις εργαζομένων είτε με διαθεσιμότητες προσωπικού.

Προβλήματα παρατηρούνται, όμως, και στον κλάδο των επιχειρήσεων, με τους εμπόρους να συζητούν την υιοθέτηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ώστε να θωρακίσουν τις θέσεις εργασίας. «Προκειμένου να αποφύγουν τις απολύσεις, οι επιχειρήσεις μπορούν να περιορίσουν τον ημερήσιο χρόνο απασχόλησης από οκτάωρο σε πεντάωρο ή τον εβδομαδιαίο από 5νθήμερο σε 4ήμερο», δήλωσε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Δημήτρης Αρμενάκης.

Ήδη, η Χαλυβουργία Θεσσαλίας στο Βόλο έχει απολύσει οκτώ εργαζομένους της, ενώ αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του νόμου 3588/2007 έχει καταθέσει και η Κεραμοποιία Κατσίκη του Αγρινίου. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη επιχείρηση αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες δεν τη χρηματοδοτούν, με αποτέλεσμα περίπου 100 εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι.

Όμως και η Intracom Telecom, σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση της ΓΣΕΕ, έχει ανακοινώσει περικοπές για τον προσεχή Δεκέμβριο. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη διοίκηση της εταιρείας να γίνει χρήση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με στελέχη της Intracom Telecom, η εταιρεία σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών της έχει προγραμματίσει περιορισμένης έκτασης περικοπές σε βάθος χρόνου, ενώ σε περικοπές προσωπικού θα προχωρήσει και η μητρική ρωσική εταιρεία Sistema.

Σε διαθεσιμότητες των εργαζομένων τους σχεδιάζουν να προχωρήσουν και τρεις ακόμα μεγάλες βιομηχανίες. Η επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών και υλικών, Φούλγκορ, αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε δίμηνες διαθεσιμότητες 25 εργαζομένων. Στην ίδια λογική θα κινηθεί η Ηλεκτρολούξ και η Διαμάντ Βίντερ, οι οποίες προγραμματίζουν 20 και 30 διαθεσιμότητες προσωπικού αντίστοιχα.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ προτείνει στην κυβέρνηση να μην εγκρίνει τις υπερωρίες και την υπερεργασία και να επιβάλει επιθεώρηση εργασίας, ώστε να ελέγχονται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Τέλος, οι συνδικαλιστές ζητούν εφαρμογή του νόμου περί απολύσεων μέχρι 2% του συνόλου του εργατικού προσωπικού της κάθε επιχείρησης.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος