Βασικές αξίες για την Βayer Ελλάς είναι η συμπερίληψη, η διαφορετικότητα, η ευεξία, η ανάπτυξη και η συνεργασία. Με αφορμή τα νέα γραφεία, ο Andreas Pollner, Μanaging Director & Senior Bayer Representative στην Ελλάδα και η Αγγέλικα Τζέμου, Μέλος ΔΣ και Head of HR, μας μίλησαν για όλα όσα πρεσβεύει η εταιρεία.

HR Professional: Με μότο «Ένας χώρος εργασίας που μας συνδέει όλους» πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα τα εγκαίνια του νέου χώρου της Bayer Ελλάς στο Μαρούσι. Ποια ήταν η κύρια έμπνευση πίσω από τον σχεδιασμό των νέων γραφείων της εταιρείας; Ποια είναι η βασική φιλοσοφία που θέλατε να αντικατοπτρίζεται;

Andreas Pollner: Πριν από ενάμιση χρόνο, ξεκινήσαμε αυτή την εξαιρετική προσπάθεια για να δημιουργήσουμε έναν σύγχρονο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ESG, που ενσωματώνει τις αξίες μας και υποστηρίζει τις καθημερινές επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες των εργαζομένων μας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της συνεργασίας στο σημερινό δυναμικό εργασιακό πεδίο, σχεδιάσαμε τον νέο μας χώρο ώστε να συνδυάζει αποτελεσματικά τα πλεονεκτήματα της εργασίας από απόσταση με τη δύναμη της προσωπικής αλληλεπίδρασης.

Έτσι, στα γραφεία μας υπάρχει μια πολυμορφικότητα, που εκφράζει ακριβώς αυτή την ποικιλομορφία της οργάνωσής μας. Επιλέξαμε τα open plan γραφεία, ώστε οι άνθρωποί μας να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους εύκολα και άμεσα. Επιπλέον, χρειαζόμασταν φωτεινές και ευχάριστες γωνιές, ώστε να δουλεύουμε ομαδικά ή όταν επιθυμούμε ιδιωτικότητα, να χρησιμοποιούμε τα booths που υπάρχουν στον χώρο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και σαν μία παρέα να συμμετέχουμε όλοι στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων, στη διακίνηση ιδεών και στην επίλυση προβλημάτων.

Η διαμόρφωση αυτών των γραφείων αντικατοπτρίζει με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο την οπτική της εταιρείας μας. Ο νέος χώρος δεν είναι απλά ένας φυσικός χώρος για την εκπλήρωση των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων, αλλά και ένας χώρος που «μας συνδέει όλους», στηρίζοντας τις προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές φιλοδοξίες των ανθρώπων μας, υπενθυμίζοντας σε όλους ότι είναι υπέροχο να είσαι ο εαυτός σου και υπέροχο να είσαι στην Bayer.

HR P.: Πώς έχει επιτευχθεί η δημιουργία μίας κουλτούρας φροντίδας και συμπερίληψης στην Bayer Ελλάδος, όπου όλοι οι εργαζόμενοι νιώθουν εκτιμημένοι, υποστηριζόμενοι και ενδυναμωμένοι;

Αγγέλικα Τζέμου: Οι ζωές όλων μας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Άλλαξαν οι ανάγκες μας και οι επιθυμίες μας. Ο υβριδικός τρόπος εργασίας είναι πλέον η νέα κανονικότητα κατά την οποία αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευελιξία που μας δίνει ένας σύγχρονος χώρος εργασίας. Αναγνωρίζουμε ότι δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία και την ψυχική υγεία των ανθρώπων μας, δημιουργούμε παράλληλα, μία κουλτούρα φροντίδας και συμπερίληψης, όπου όλοι νιώθουν ότι εκτιμώνται, υποστηρίζονται και ενδυναμώνονται. Σε αυτόν τον περιβαλλοντικά φιλικό και συμπεριληπτικό χώρο, προάγουμε τη συνεργασία, την ενδυνάμωση, την εμπιστοσύνη και την ισότητα.

Έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη περισσότερο τη σημασία που έχει το να προσεγγίζουμε τον άνθρωπο – εργαζόμενο ως μία ολότητα, που διαχειρίζεται πολλαπλούς ρόλους στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική ζωή. Εστιάζουμε, λοιπόν, ολοένα και περισσότερο στον τρόπο που μπορούμε να ενισχύσουμε ολιστικά τους εργαζόμενους, βοηθώντας τους να ζουν μία καλύτερη ζωή.
Ακολουθούμε ένα φιλόδοξο πλάνο δραστηριοτήτων, με σειρά πρωτοβουλιών και αναπτυξιακών προγραμμάτων, με στόχο η συμπερίληψη και η διαφορετικότητα να γίνουν τρόπος σκέψης, αξίες που μας καθοδηγούν και τελικά γίνονται οι συμπεριφορές μας. Το Συμβούλιο Συμπερίληψης που δημιουργήσαμε και αποτελείται από 9 ηγετικά στελέχη από διάφορους τομείς, το Young Advisory Board – από τους millenials της εταιρείας μας, η γενικότερη πολιτική μας και πολλές άλλες δράσεις, ενισχύουν την ευρύτερη κουλτούρα μας, ώστε να εντάσσεται μία συμπεριληπτική προσέγγιση στις συζητήσεις και τις αποφάσεις της εταιρείας.

Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε προγράμματα ενδυνάμωσης των δεξιοτήτων των ηγετών και των ανθρώπων μας και προγράμματα επιμόρφωσης σε θέματα ισότητας, διαφορετικότητας και συμπερίληψης, ενώ προωθούμε την ανάπτυξη μίας πολυπολιτισμικής εταιρικής κουλτούρας και την προαγωγή της δικαιοσύνης και του σεβασμού στην εργασία, ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής μας. Σε αυτό το σημείο, είναι βασικό να τονίσουμε πως όλα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα περιβάλλον που μας επιτρέπει να είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας.

A. P.: Το «Be You. Be Bayer», που είναι και motto μας, εκφράζει το εργασιακό περιβάλλον που θέλουμε, όπου η διαφορετικότητα γιορτάζεται και όλοι οι εργαζόμενοι ακούγονται και εκτιμώνται. Σήμερα, πλέον, γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι μπορούν να φανερώσουν τον καλύτερο τους εαυτό μόνο όταν έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν αληθινά στην εργασία τους και στην κοινωνία στην οποία ζουν. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να συνεισφέρει -ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής τάξης, σωματικής ικανότητας, θρησκευτικού προσανατολισμού ή πολιτικών πεποιθήσεων. Ένα περιβάλλον εργασίας όπου κανείς δεν θα αισθάνεται μόνος του.

HR P.: Ποιες είναι οι κύριες πρωτοβουλίες και προγράμματα που έχετε εφαρμόσει για την ολιστική ενίσχυση των εργαζομένων σας και ποια είναι τα αποτελέσματα που έχετε παρατηρήσει μέχρι στιγμής;

Α. Τ.: Τα χρόνια της πανδημίας ήταν δύσκολα, αλλά μας δίδαξαν πολλά και όπως ανέφερα και πριν, ανέδειξαν ακόμη περισσότερο την ανάγκη να υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους μας συνολικά, ως μία ολότητα. Εστιάζουμε, λοιπόν, ολοένα και περισσότερο στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε ολιστικά τους εργαζόμενους, βοηθώντας τους να ζουν μία καλύτερη ζωή. Υποστηρίζουμε σφαιρικά την ευεξία τους, με ανταγωνιστικές αμοιβές και παροχές, με πλούσια προγράμματα που υποστηρίζουν τη ζωή τους σε όλα τα επίπεδα: ψυχικό, σωματικό, κοινωνικό και οικονομικό.
Οργανώνουμε πολλές δράσεις μέσα στη χρονιά και συνεχώς ανανεώνουμε τη θεματολογία μας σύμφωνα με τις ανάγκες και επιθυμίες που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δηλώνουν σε εμάς μέσω ετήσιας έρευνας.
Ενδεικτικά, έχουμε πολλά cyber talks μέσα στη χρονιά -ομιλίες καταξιωμένων εξειδικευμένων επαγγελματιών σε μεγάλη ποικιλία θεμάτων- και βλέπουμε μέχρι και 200 συναδέλφους να συνδέονται και πραγματικά να αξιοποιούν αυτές τις εμπειρίες. Συζητάμε με τους ειδικούς για πολλά και διαφορετικά θέματα που αφορούν στην προσωπική μας ευεξία, την οικογένεια, τη διατροφή, την οικονομική μας υγεία και προγραμματισμό. Διοργανώνουμε επιπλέον σεμινάρια και μοιραζόμαστε χρήσιμες συμβουλές, σχετικά με την αποταμίευση, τη γονική μέριμνα, τη σωματική ευεξία, τη συναισθηματική μας υγεία, την ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, πρακτικές smart working κ.ά.

HR P.: Με ποιον τρόπο o οργανισμός σας διασφαλίζει την ανάπτυξη των ανθρώπων του και ποιες είναι οι ενέργειες σας για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εξέλιξή τους; Επίσης, πώς η Bayer Ελλάς συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και σε κοινωνικό επίπεδο;

Α. Τ.: Στην Bayer Ελλάς εργαζόμαστε με πάθος για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ανθρώπων μας. Δυστυχώς, η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει ο ΟΟΣΑ, υστερεί δραματικά στις δεξιότητες μαθητών (PISA) και ενηλίκων (PIAAC). Η ίδια, απαισιόδοξη, εικόνα επαναλαμβάνεται σε πολλές μελέτες που μετρούν το επίπεδο των δεξιοτήτων του πληθυσμού. Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι η εκπαίδευση και η εκμάθηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από την ίδια την εργασία ή από τη συμμετοχή σε ενδιαφέροντα projects είναι μία συνεχής διαδικασία, που δεν σταματάει ποτέ.

Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων (upsklling) και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων (reskilling) βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η δημιουργία της κατάλληλης κουλτούρας για την αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, καθώς και η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων για όλους, ανεξαρτήτως αν έχουν ευθύνη ομάδας ή όχι. Στο πλαίσιο αυτό, επενδύουμε σημαντικά στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εργαζομένων μας, δίνοντάς τη δυνατότητα να βρίσκονται στο επίκεντρο της δικής τους προόδου, παρακινώντας τους να λαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα τους βοηθήσουν να βελτιωθούν και να αξιοποιήσουν τις διαφορετικές ευκαιρίες που τους προσφέρει η Bayer. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοί μας μπορούν να εξελιχθούν, με τη συμμετοχή τους σε τοπικά ή διεθνή projects πάνω στη δουλειά τους, μέσα από coaching και mentoring μαθαίνοντας από άλλους, αλλά και μέσα από webinars και πλατφόρμες με χιλιάδες εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι στη διάθεσή τους για μία πληθώρα ενδιαφερόντων και χρήσιμων θεμάτων, όποτε το θελήσουν.

Γενικά, δημιουργούμε μία εργασιακή κουλτούρα που θέλουμε να είναι ανοιχτή στο καινούριο, πειραματιζόμαστε, εφαρμόζουμε νέους τρόπους ευέλικτης εργασίας, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία ανάμεσα σε ταλέντα από όλο τον κόσμο, σχηματίζουμε οριζόντιες ομάδες με υψηλή αυτό-οργάνωση και αυτονομία, αγκαλιάζουμε ακόμα περισσότερο τις νέες τεχνολογίες, τον ψηφιακό κόσμο και την καινοτομία. Με παρουσία σε όλο τον κόσμο, η Bayer παρέχει ευκαιρίες για θέσεις σε ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων. Από το 2012 έχει εδραιωθεί μία εσωτερική πλατφόρμα που μπορούν να αξιοποιούν οι εργαζόμενοί μας, χωρίς να απαιτείται έγκριση του προϊσταμένου τους. Η πλατφόρμα δίνει πρόσβαση σε ανοιχτές θέσεις των ενδιαφερόντων τους, και διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων ανά τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο, τα ταλέντα της Bayer δεν γνωρίζουν σύνορα.

HR P.: Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να μεταφέρετε σε όλους τους εργαζομένους της Bayer Ελλάς -δυνητικούς και μη- σχετικά με τον ρόλο τους στην εταιρεία και την κουλτούρα σας;

A. P.: Στην Bayer παρέχουμε την υποστήριξη και δίνουμε την ευκαιρία σε κάθε εργαζόμενο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες και τα ταλέντα του ώστε να διαμορφώσει την καριέρα που επιθυμεί. Δημιουργούμε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει και να φέρει τον αυθεντικό εαυτό του στη δουλειά. Η επιτυχία μας είναι οι ομάδες που είναι έτοιμες για τις μελλοντικές προκλήσεις, έχουν τη δύναμη να παίρνουν αποφάσεις, που επιταχύνουν την καινοτομία και μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών, της κοινωνίας, αλλά και του πλανήτη μας. Για να το πετύχουμε αυτό, υποδεχόμαστε ανθρώπους με πρωτοποριακή σκέψη και ανοιχτό μυαλό, μέσα σε ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς, που προάγει τη δημιουργικότητα, τον πειραματισμό και τη συνεργασία.

Health & Safety
Αργυρώ Ξαγοράρη, Health, Safety & Environment Lead
Η Bayer, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, έχει θέσει υψηλά στην ατζέντα της την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων της. Οι υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας στην εργασία στοχεύουν σε μηδενικά εργατικά ατυχήματα, με χρήση εργαλείων διαχείρισης επαγγλματικών κινδύνων, προβλέψεων και δημιουργίας υγιούς επαγγελματικού χώρου , με αφορμή και τα νέα μας γραφεία. Μέσω ανοιχτού διαλόγου, με όλους τους ανθρώπους μας, δημιουργούμε μαζί ένα περιβάλλον εργασίας, το οποίο, μέσω της ισχυρής ατομικής δέσμευσής μας, διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια. Για το 2023, επικεντρωνόμαστε στηνοδική ασφάλεια, παρέχοντας διαδραστικά και σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα στους οδηγούς οχημάτων του εταιρικού μας στόλου, ενισχύοντας παράλληλα τη βιώσιμη οδήγηση, μένοντας πάντα πιστοί στη δέσμευσή μας ως προς την αειφορία της κοινωνίας μας. Στοχεύουμε ψηλά, ώστε να κάνουμε την Bayer το ασφαλέστερο και υγιέστερο περιβάλλον εργασίας.

New Working Environment
Αριστέα Μαυρωνά, Next Normal Office Concept Lead
Τα νέα γραφεία είναι σε απόλυτη αρμονία με το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης που εφαρμόζει η εταιρεία μας. Ο χώρος εργασίας, βασισμένος στα καινοτόμα και περιβαλλοντικά βιώσιμα πρότυπα αριστείας, εστιάζει στην προώθηση της ευελιξίας και την ενδυνάμωση της συνεργασίας, έχοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, όπως αυτές εκφράστηκαν στην έρευνα που προηγήθηκε της υλοποίησης του έργου. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στηρίχτηκε στους άξονες της ποικιλομορφίας, στη διαρκή δυνατότητα εναλλαγής, όπως και στη δύναμη της αλληλεπίδρασης πέρα από τομείς και τμήματα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία ιδανικών εσωτερικών συνθηκών, μέσα από μελέτες ακουστικής, αερισμού, κλιματισμού και φωτισμού, ενώ η εργονομία προωθείται με την επιλογή κορυφαίων υλικών, επίπλων και εξοπλισμού. Ένας άλλος βασικός πυλώνας του έργου ήταν η εφαρμογή των αρχών αειφορίας που πρεσβεύει η Bayer.
Το αποτύπωμά μας μειώθηκε κατά 70%, ενώ εφαρμόστηκαν αρχές αειφόρου δόμησης, που αποσκοπούν στη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική συμπεριφορά του χώρου.
Έγινε χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, υπήρξε εξαιρετική εκμετάλλευση του φυσικού φωτισμού, πραγματοποιήθηκαν επιλογές υψηλής ενεργειακής απόδοσης, ενώ οι αρχές κλιματικής ουδετερότητας υπήρξαν καθοριστικές στη λήψη των αποφάσεων. Η ομάδα που εργάστηκε με πάθος στο έργο είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για το αποτέλεσμα, που σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής για την Bayer Ελλάς..

DE&I | Wellbeing | New Ways of Working
Βιργινία Αγοράκη, Νάντια Καρμίρη, Anna Kychata,
Εύα Ξαξήρα, HR Partners
Στην Bayer, υπερήφανα υπερασπιζόμαστε τη διαφορετικότητα, την ισότητα και τη συμπερίληψη και στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας, βασιζόμαστε σε μια βαθιά και μακροχρόνια δέσμευση για την προώθηση της ίσης εκπροσώπησης των γυναικών στην εργασία και την κοινωνία. Σημειώνεται ότι το 43% των ηγετικών θέσεων στην εταιρεία μας κατέχεται από γυναίκες. Συγκεκριμένα, υλοποιούμε μία σειρά από ενέργειες, όπως την πραγματοποίηση εργαστηρίων διαφορετικότητας, εστιάζοντας στην ενδυνάμωση των γυναικών, στους εργαζόμενους διαφορετικών γενεών, καθώς και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στην LGBTQI+ κοινότητα.

Παράλληλα, επανεξετάζουμε τις πολιτικές μας, ώστε να ενσωματώσουμε πιο συμπεριληπτική γλώσσα, προσφέρουμε παροχές, όπως πρόσθετη άδεια μητρότητας δύο μηνών και ένα μήνα άδεια πατρότητας, επιδότηση για βρεφονηπιακό σταθμό, καθώς και χρηματική επιβράβευση για την εγγραφή των παιδιών των εργαζομένων μας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιορτάσαμε τον Μάιο, τον μήνα Διαφορετικότητας για το 2023, με δράσεις που ενισχύουν την πολυφωνία που φέρνει η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας μας.
Πρόσφατα, ανακοινώσαμε το πρόγραμμα Women Mentorship @Bayer, προσφέροντας ατομικά προγράμματα mentoring σε εργαζόμενές μας, από αναγνωρισμένες επαγγελματίες της αγοράς, που στόχο έχουν την επαγγελματική τους ενδυνάμωση και ανάπτυξη.

Η ολιστική προσέγγισή μας για την ευεξία, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων μας, αποτελεί προτεραιότητά μας. Το πρόγραμμα BeWell@Bayer, που υλοποιείται αρκετά χρόνια, παρέχει εργαλεία για την υποστήριξη της ψυχικής, σωματικής, κοινωνικής και οικονομικής υγείας των εργαζομένων μας, τόσο στην εργασία όσο και στην προσωπική τους ζωή. Συγκεκριμένα, προσφέρουμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης (ΕΑΠ), σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού στα παιδιά των εργαζομένων, καθώς και καθοδήγηση για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού εντύπου. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά θέματα, όπως είναι η κατάθλιψη, οι εθισμοί, ο σχολικός εκφοβισμός, διαδραστικά σεμινάρια που άπτονται σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας και δραστηριότητες για την υποστήριξη της οικογένειας.
Αυτό είναι για εμάς το «Be You. Be Bayer». Να δίνουμε προτεραιότητα στην ευημερία και την ψυχική υγεία των εργαζομένων μας, ενισχύοντας παράλληλα τη φροντίδα και τη συμπερίληψη, ώστε όλοι να νιώθουν ότι εκτιμώνται και ενδυναμώνονται.

Τα τελευταία χρόνια, βρισκόμαστε και σε ένα συναρπαστικό ταξίδι νέων τρόπων εργασίας, όπου επαναπροσδιορίζουμε τους τρόπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και ενθαρρύνουμε τις ομάδες μας να μετατρέψουν το όραμά μας «Υγεία και Τροφή για όλους» σε απτές δράσεις. Τα New Ways of Working, μας επιτρέπουν να είμαστε ανθεκτικοί, ευπροσάρμοστοι και τολμηροί. Αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία των μεθόδων new ways of working: απλές πρακτικές, που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες μας σε όλη την εταιρεία, για να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητά μας, την ταχύτητά μας καθώς και την ενδυνάμωση στη λήψη αποφάσεων.