Το HR Professional παρουσιάζει τις 30 επιχειρήσεις στην Ελλάδα με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για το 2023, όπως αναδείχθηκαν από το Great Place to Work και την ετήσια έρευνα αξιολόγησης Best Workplaces.

Η έρευνα Best WorkplacesTM 2023, η οποία διεξήχθη για 21η συνεχή χρονιά στη χώρα μας με την ακαδημαϊκή υποστήριξη του ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, ανέδειξε 30 επιχειρήσεις οι οποίες ξεχωρίζουν για το εργασιακό περιβάλλον τους.
Οι εταιρείες οι οποίες διακρίθηκαν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους και πιο συγκεκριμένα:

10 «μεγάλες» επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους,

10 «μεσαίες» επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 εργαζόμενους,

10 «μικρές» επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 49 εργαζόμενους.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, βραβεύονται 30 εταιρείες αντί για 25, καθώς στην κατηγορία με τις «μικρές» επιχειρήσεις διακρίνονται 10 εταιρείες αντί για 5.

FACTS & FIGURES ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Η έρευνα του Great Place Τo Work® διεξάγεται με ανώνυμα ερωτηματολόγια και στηρίζεται κατά κύριο λόγο στην άποψη που έχουν οι εργαζόμενοι για την εταιρεία τους.
Η αξιολόγηση των εταιρειών ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.
Υποψήφιες για τη λίστα Best WorkplacesTM 2023 ήταν όλες οι εταιρείες οι οποίες πιστοποιήθηκαν μέσα στο 2022 για το καλό τους εργασιακό περιβάλλον από το Great Place Τo Work® και είχαν υποβάλει την έκθεση Culture Audit© με τις πολιτικές και πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού τους μέχρι το τέλος του 2022.

Συνολικά μέσα στο 2022 απέκτησαν την Πιστοποίηση Great Place to Work-Certified™ 131 εταιρείες όλων των μεγεθών. Από τις Πιστοποιημένες εταιρείες υπέβαλαν την έκθεση Culture Audit© και έθεσαν υποψηφιότητα για ένταξη στη λίστα Best WorkplacesΤΜ 2023, οι 77 εταιρείες.
Το σύνολο των εργαζομένων που έλαβαν ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουν την εταιρεία τους στις υποψήφιες για ένταξη στη λίστα εταιρείες ήταν 38.733 άτομα.
Η μεγαλύτερη εταιρεία που διακρίνεται στη λίστα απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόμενους, ενώ η μικρότερη μόλις 20.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ
Το Great Place to Work®, για να διαμορφώσει τη λίστα Best WorkplacesTM με τις καλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη καθώς και σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιεί το ερευνητικό εργαλείο/ερωτηματολόγιο Trust Index© για την αποτύπωση των απόψεων των εργαζομένων και τη διαδικασία Culture Audit© για την αξιολόγηση των εταιρικών πρακτικών. Πιο συγκεκριμένα, η επιλογή και η κατάταξη των εταιρειών διενεργείται μέσα από δύο άξονες αξιολόγησης:

1. Τις ανώνυμες και εμπιστευτικές απαντήσεις όλων των εργαζομένων της κάθε εταιρείας σε ένα ειδικά μελετημένο ερωτηματολόγιο 60 κλειστών και δύο ανοικτών ερωτήσεων ελεύθερου σχολιασμού (Trust Index©).

2. Τις πολιτικές και τις πρακτικές διοίκησης που εφαρμόζει η εταιρεία και καταγράφονται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο ερωτηματολόγιο (Culture Audit®).

Η ερευνητική διαδικασία εξετάζει και αξιολογεί 5 βασικές παραμέτρους του εργασιακού περιβάλλοντος: την Αξιοπιστία της Διοίκησης, τον Σεβασμό προς τους εργαζόμενους, το αίσθημα Δικαιοσύνης που υπάρχει στην εταιρεία, την Υπερηφάνεια που νοιώθουν οι εργαζόμενοι, τη Συντροφικότητα που αναπτύσσεται.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ GREAT PLACE TO WORK®
Το Great Place to Work®, με εκπροσώπηση σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, μελετά και αξιολογεί επιχειρήσεις, για πάνω από 30 χρόνια, με στόχο το «χτίσιμο μιας καλύτερης κοινωνίας, βοηθώντας τις εταιρείες να βελτιώσουν το εργασιακό τους περιβάλλον». ”

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΤΩΝ
«Οι Άνθρωποί μας είναι οι δικοί μας σούπερ ήρωες»
Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να διακρινόμαστε για 9η συνεχόμενη χρονιά ανάμεσα στα κορυφαία εργασιακά περιβάλλοντα στην Ελλάδα. Έχοντας λάβει συνολικά 13 διακρίσεις, 9 φορές στα Best Workplaces™ Hellas, 3 στα Best Workplaces™ Europe και 1 στα Best Workplaces™ for Women, επιβεβαιώνουμε ότι οι προσπάθειές μας δεν είναι παροδικές, αλλά συνεχίζουν να αντέχουν στον χρόνο, δυναμώνουν και μας οδηγούν μπροστά. Με motto «Our People have the Super Power», δείχνουμε την προσήλωσή μας στις εργασιακές αξίες, που αντανακλάται στο χαμόγελο, τη θέληση και την υπερηφάνεια των εργαζομένων, δημιουργώντας μια ενωμένη ομάδα με κοινά όνειρα. Συνεχίζουμε δυναμικά την ανοδική μας πορεία, έχοντας πάντα στο πλευρό μας τους ανθρώπους μας, τους δικούς μας σούπερ ήρωες, που με τη δύναμη, το πάθος, τη γνώση, το ταλέντο και τη θέλησή τους, μας αναδεικνύουν καθημερινά ως το μεγαλύτερο Όμιλο Business Software στην Ελλάδα. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να παρέχουμε στους ανθρώπους μας ένα ποιοτικό και ασφαλές περιβάλλον εργασίας, που ενθαρρύνει τη συνεργασία, την ομαδικότητα, την καινοτομία, την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη. Η μεγαλύτερη επένδυση του Ομίλου μας είναι οι άνθρωποί μας. Και αυτή η διάκριση τους ανήκει! Τους ευχαριστούμε!
Νάσια Σκούντζου, Group HR Director, Epsilon Net

«Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που αγαπάμε»
Όλοι στην εταιρεία μας νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και υπερηφάνεια που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια οικογένεια 400+ ανθρώπων, που συνεχώς μεγαλώνει και αναδείχθηκε ως Best Workplace. Η άριστη συνεργασία των νεότερων με τους πιο έμπειρους συναδέλφους -που μας αρέσει να αναφέρουμε ως τη «φρέσκια» εμπειρία μας-, το ειλικρινές ενδιαφέρον και η υποστήριξη για όποιον/α εργάζεται δίπλα μας, η δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς, ισότιμου και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος εργασίας, που σέβεται τη διαφορετικότητα και προάγει την πρωτοβουλία και την καινοτόμο σκέψη, είναι κάποια από τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη και ανάπτυξη των συναδέλφων μας, καθώς πιστεύουμε ότι είναι άρρηκτα συνδεμένη με την εξέλιξη και ανάπτυξη της εταιρείας μας και για αυτό σχεδιάζουμε και υλοποιούμε πλήθος δράσεων και προγραμμάτων, όπως το Quest Mini MBA και προγράμματα για τα ταλέντα μας. Στις προτεραιότητές μας είναι η ευημερία και η ευεξία των ανθρώπων μας και φροντίζουμε να έχουν ισορροπία στη ζωή τους. Το υβριδικό μοντέλο εργασίας, το γυμναστήριό μας, η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, οι εκδρομές που διοργανώνουμε, είναι κάποιες από τις δράσεις που κάνουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξεχνάμε να αναγνωρίζουμε και να ανταμείβουμε δίκαια τις προσπάθειες όλων και να συνδράμουμε όπου υπάρχει έκτακτη ανάγκη, όπως κάναμε με τη διανομή μέρους των κερδών της εταιρείας μας προς τους συναδέλφους για την υποστήριξή τους τη δύσκολη εποχή της ακρίβειας που ζούμε. Μα πάνω από όλα, είμαστε μια δεμένη οικογένεια, με πολύ καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ μας, που αγαπάμε αυτό που κάνουμε και που κάνουμε αυτό που αγαπάμε.
Γιώργος Τσεκουράς, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Info Quest Technologies

«Προτεραιότητά μας, οι Kaizeners»
Είμαστε περήφανοι που κατακτήσαμε τη θέση #5 στα Best Workplaces στην Ελλάδα, μετά από την πολύ πρόσφατη κατάκτηση της 2ης θέσης στην αντίστοιχη διοργάνωση στην Πορτογαλία. Μία τέτοια αναγνώριση έρχεται πρωταρχικά από έναν παγκοσμίου φήμης οργανισμό, όπως το Great Place to Work, οφείλεται όμως εξ ολοκλήρου στην ίδια μας την ομάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στην εξέλιξη του οργανισμού και επιδεικνύει πολύ υψηλά ποσοστά δέσμευσης σε κάθε αντίστοιχη δραστηριότητα. Είναι εξαιρετικό για μία εταιρεία όπως η Kaizen Gaming, που κλείνει μόλις 11 χρόνια δραστηριότητας, να φτάνει σε αυτήν τη αναγνώριση. Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποί μας, οι Kaizeners, και αυτό το δείχνουμε έμπρακτα βελτιώνοντας συστηματικά την εργασιακή εμπειρία για όλους και διασφαλίζοντας ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου δίνονται πολλαπλές ευκαιρίες εξέλιξης, με τρόπο διαφανή, δίκαιο και ισότιμο για τους εργαζόμενούς μας. Σύντομα θα αγγίξουμε τους 2.000 εργαζομένους σε 13 χώρες και 4 ηπείρους και στοχεύουμε μέχρι το 2026 να είμαστε παρόντες με το προϊόν μας σε 26 χώρες. Αυτή είναι μία σημαντική ευθύνη που έχουμε αναλάβει, να παρέχουμε την ίδια εργασιακή εμπειρία όπου και αν βρίσκονται οι άνθρωποί μας, να προάγουμε τη συνεργασία, τη μάθηση και τη συνεχή βελτίωση και να ανταμείβουμε ηθικά και υλικά τις σημαντικές προσπάθειες. Δεσμευόμαστε, λοιπόν να διαθέτουμε στους εργαζομένους μας όλα τα εφόδια ώστε να συνεχίσουν να οδηγούν την Kaizen Gaming σε νέες, ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες.
Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer, Kaizen Gaming

«Παραμένοντας πιστοί στις αξίες μας»
Οι άνθρωποί μας βρίσκονται στην καρδιά της επιτυχίας της XM εδώ και 14 χρόνια ηγετικής παρουσίας στον τομέα των επενδύσεων διεθνώς, είναι συνδιαμορφωτές και πρεσβευτές της αποστολής και του οράματός μας και, κυρίως, πολύτιμοι συνοδοιπόροι στη μελλοντική πορεία και εξέλιξη της εταιρείας μας. Μαζί με τους XMers, σαν μια μεγάλη οικογένεια που εκτείνεται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, παραμένουμε πιστοί στις αξίες της εταιρείας μας, Big – Fair – Human, τη δύναμη της ομάδας και στην ενίσχυση της μοναδικότητας κάθε προσωπικότητας και της αξίας της κάθε ιδέας.
Η ανάδειξη της XM στο top 10 των καλύτερων εργασιακών χώρων στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας τις συνθήκες που βγάζουν τον καλύτερό μας εαυτό, ως εργαζόμενοι, συνάδελφοι και, πρωτίστως, ως άνθρωποι. Work somewhere awesome! είναι το μότο της XM που, όπως οι αξίες μας, δεν είναι μόνο λόγια αλλά γίνεται πράξη σε κάθε ευκαιρία. Από τα υπερσύγχρονα, state of the art γραφεία μας που εστιάζουν στην ενδυνάμωση της συνεργασίας, της ανοιχτής επικοινωνίας και της ανταλλαγής ιδεών, τις διαρκείς ευκαιρίες εκπαίδευσης και τα καινοτόμα εργαλεία, όπως το XM Innovation Lab, τα workshops συνεργασίας και δημιουργικότητας, μέχρι τις δράσεις εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς, φροντίζουμε να δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις ενός πραγματικού Big, Fair και Human οργανισμού. Συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση και αφοσίωση να προσφέρουμε στους ανθρώπους μας όλα τα εφόδια και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να εξελιχθούν και να διαπρέψουν στον χώρο τους.
Μαρία Χατζηπαντελή, Group Chief People & Culture Officer, XM

«Είμαστε οι άνθρωποί μας»
Με υψηλό αίσθημα υπερηφάνειας λάβαμε και το 2023 το βραβείο Best Workplace, στην κατηγορία 50-250 εργαζόμενοι, διακρινόμενοι για την ανθρωποκεντρική στρατηγική μας, η οποία έθεσε γερές βάσεις, για τη δημιουργία ενός εξαιρετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται σε μία μόνο φράση: «Είμαστε οι άνθρωποί μας». Η φράση αυτή αναδεικνύει το mindset που υιοθετούμε, πιστά, σε όλες τις εκφάνσεις των ενεργειών μας, καθώς οι άνθρωποί μας είναι η κινητήριος δύναμη, για να πετύχουμε όλα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, δίνοντάς μας ώθηση, για να στοχεύσουμε ακόμα ψηλότερα. Η βράβευση αυτή μας ενθουσιάζει και μας συγκινεί, καθώς αποτελεί αναγνώριση της εφαρμογής της φιλοσοφίας μας, καθώς και της συνεχούς προσπάθειας και δέσμευσης του συνόλου των ανθρώπων μας, για τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού και καινοτόμου περιβάλλοντος. Η αναγνώριση ξεκινάει από τους ανθρώπους μας και εκτείνεται μέχρι την ίδια τη βράβευσή μας. Μέσα από το βραβείο Best Workplace 2023 αναγνωρίζεται η σημασία των καλών εργασιακών πρακτικών και η ανάπτυξη μιας κουλτούρας, η οποία έχει δομηθεί σε σταθερές και παγιωμένες αξίες, που μας χαρακτηρίζουν: τον σεβασμό, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και τη συμπερίληψη. Δεν σταματάμε εδώ, αλλά θέτουμε νέους στόχους και λειτουργούμε προς την επίτευξή τους, με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους μας.
Κατερίνα Μυγιάκη, Head of Human Capital & Corporate Communications, Campeόn Gaming