Στις 21 Οκτωβρίου, η σημαντικότερη, ίσως, συνάντηση στελεχών του HR, το People Management Executive Seminar, θα πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Διαθέτοντας εξαιρετικές περγαμηνές, αποδεδειγμένο κύρος και τις έξωθεν καλές μαρτυρίες των συμμετεχόντων στις προηγούμενες διοργανώσεις, ανεβάζει τον πήχη πολύ ψηλά.

Για ακόμα μια φορά, η αφρόκρεμα από το χώρο της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού θα εμπλουτίσει το περιεχόμενο του συνεδρίου και θα προσφέρει μια διεισδυτική ματιά στα προβλήματα του σύγχρονου επαγγελματία του κλάδου.

Αλλά φέτος, ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές, θα βρίσκεται και ένας πραγματικός celebrity του κλάδου: ο spectacular Bill Conaty. Συγκεντρώσαμε και καταγράψαμε κάποιες από τις πολύτιμες συμβουλές και απόψεις του, που απορρέουν από την επιτυχημένη του θητεία στο τιμόνι της Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Μην γίνεστε φίλοι με το «αφεντικό»
Πολύ συχνά, τα στελέχη του HR κάνουν το λάθος να επικεντρώνονται στις προτεραιότητες και τις ανάγκες του CEO. Κάτι τέτοιο όμως εξουδετερώνει τον πανίσχυρο ρόλο του να είναι οι υπερασπιστές των εργαζομένων. Ο B. Conaty διατηρούσε απόσταση από τον CEO της GE, Jeff Immelt και ενώ μόνο κάποια λίγα στελέχη περνούσαν περισσότερο χρόνο με τον J. Immelt από ότι ο ίδιος ο B. Conaty εσκεμμένα είχε συναναστροφές με συναδέλφους του στις λειτουργίες.

Επιπλέον, ο B. Conaty υπήρξε απολύτως ειλικρινής και ξεκάθαρος με τον CEO σε τέτοιο βαθμό που ο J. Immelt δήλωνε ότι αποκαλούσε τον B. Conaty τον «πρώτο» φίλο, αυτόν που θα μπορούσε να μπει στο γραφείο του και να του δώσει μια κλωτσιά…αν αυτό ήταν απαραίτητο!

Ανεβάστε τον πήχη
Οι ηγέτες συνεχώς αναζητούν τη βελτίωση, τη δική τους αλλά και των μελών της ομάδας τους. Σύμφωνα με τον B. Conaty, ο λόγος που τα στελέχη της GE αποτυγχάνουν είναι ότι σταματούν να μαθαίνουν. Η συνεχής μάθηση είναι τόσο σημαντική στην GE ώστε τα μαθήματα εκπαίδευσης εκλαμβάνονται ως αμοιβές για την καλή απόδοση.

Όταν κάποιος στέλνεται για εκπαίδευση στο Crotonville, ένα κέντρο εκπαίδευσης στελεχών στη Νέα Υόρκη, αυτό αυτόματα μεταφράζεται ως ένα σημάδι ότι προορίζεται για το επόμενο επαγγελματικό επίπεδο. Ο B. Conaty επισημαίνει ότι το Crotonville είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία της εταιρείας καθώς τα προγράμματά του προσελκύουν υποψηφίους αλλά και βοηθούν στην ανέλιξη των εργαζομένων.

Η διαχείριση του ταλέντου
Η προσέλκυση, ανάπτυξη, αξιολόγηση και διακράτηση παγκόσμιας κλάσης ταλέντων αποτελούν τους τέσσερις κρίσιμους πυλώνες που κάθε επιχείρηση, η οποία θέλει να εξασφαλίσει την μακροημέρευσή της, πρέπει να διαθέτει. Οι περισσότερες εταιρείες δαπανούν τη μερίδα του λέοντος στο να εξασφαλίζουν την προσέλκυση, αφού από εκεί ξεκινούν όλα, αλλά οι καλύτερες εταιρείες δαπανούν εξίσου πολύ χρόνο και στα τρία άλλα στοιχεία που εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Η δημιουργία ευκαιριών που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ανθρώπους, σε συνδυασμό με τις ατομικές τους δεξιότητες και φιλοδοξίες είναι βασικά για τη θεμελίωση των 4 πυλώνων. Η διαρκής αξιολόγηση της δεξαμενής των ταλέντων είναι επίσης σημαντική ώστε να διασφαλίζεται ότι όσοι έχουν την καλύτερη απόδοση αναγνωρίζονται και αμείβονται για τις προσπάθειές τους ενώ οι λιγότερο αποδοτικοί αντιμετωπίζονται ανάλογα. Αν κάποιος υλοποιήσει με επιτυχία την προσέλκυση, την ανάπτυξη και την αξιολόγηση τότε η διακράτηση γίνεται εύκολη υπόθεση.

Συχνά, αρκετοί οργανισμοί διακηρύσσουν μια κουλτούρα απόδοσης, αλλά μόνο οι καλύτεροι πραγματικά απαιτούν και δεσμεύονται καθημερινά. Το κλειδί για κάθε κουλτούρα απόδοσης ξεκινά από την αφοσίωση του CEO. Αν δεν είναι προετοιμασμένος να διαχειριστεί τις δύσκολες αποφάσεις και τις διαφορετικές απόψεις για το ταλέντο τότε η κουλτούρα θα καταποντιστεί. Οι αυστηροί στόχοι απόδοσης και οι μετρήσεις είναι κρίσιμες και η αντικειμενική αξιολόγηση του ταλέντου σε σχέση με τον στόχο είναι προαπαιτούμενο. Σε ένα αληθινά αξιοκρατικό σύστημα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για επίτευγμα ή αποτυχίες.

Η λειτουργία του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού μπορεί να προσθέσει σημαντική σπουδαιότητα στη διαδικασία ανάπτυξης της ηγεσίας αλλά μόνο όταν εκλαμβάνεται ως επιχειρηματικός εταίρος με σημαντική αξία. Το HR πρέπει να κατανοήσει τις στρατηγικές και οικονομικές πτυχές της επιχείρησης αλλά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τόσο της διοίκησης όσο και των εργαζομένων.


CV
Ύστερα από 40 χρόνια στην GE, ο Bill Conaty, θεωρείται καταλυτικός παράγοντας της παγκόσμιας επιτυχίας της εταιρείας, εξαιτίας της οργανωτικής δομής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού, που ο ίδιος καθιέρωσε και ηγήθηκε για περισσότερα από 14 χρόνια. Από τη θέση του αντιπροέδρου του HR, που κατείχε από το 1993 έως το 2007, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ηγέτες του κλάδου του. Ανάμεσα στα αξιομνημόνευτα επιτεύγματά του συγκαταλέγεται η επιτυχής διαχείριση της διαδικασίας διαδοχής του θρυλικού Jack Welch από τον Jeff Immelt, τον σημερινό πρόεδρο και CEO της GE.

Ο B. Connaty «έκτισε» ολόκληρη την καριέρα του στην GE. Γέννημα θρέμμα του Bringhamton της Νέας Υόρκης, ο Bill Conaty αποφοίτησε από το Bryant University του Rhode Island. Μετά το πέρας ενός τριετούς προγράμματος management στην GE και μιας θητείας στο στρατό, ανέλαβε επιτελικές θέσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς τομείς της εταιρείας, όπως η Αεροδιαστημική, ο Σιδηρόδρομος κ.ά. Το 1990, ανέλαβε τη θέση του αντιπροέδρου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της GE Aircraft Engines. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, επιλέχθηκε από τον J.Welch ως αντιπρόεδρος του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου με ευθύνες για περισσότερους από 320.000 εργαζομένους σε παγκόσμιο επίπεδο. «Υπηρέτησε» τον J. Welch για 8 χρόνια και τον J. Immelt για έξι.

Η GE δεν αποτελεί μόνο μία από τις μεγαλύτερες και με ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες εταιρείες του κόσμου αλλά και μία εταιρεία που έχει κερδίσει το σεβασμό. Έχει χαρακτηριστεί από το περιοδικό Fortune ως μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κόσμου τα 7 από τα 10 χρόνια της «εποπτείας» του B. Conaty. Επιπλέον, το ίδιο περιοδικό, την έχει κατατάξει πρώτη στη λίστα με τις εταιρείες που αναπτύσσουν ηγέτες παγκόσμιας κλάσης. Το 2004 ο B. Conaty κέρδισε τον τίτλο του Human Resource Executive of the Year. Η διαχείριση της διαδοχής του CEO της εταιρείας χαρακτηρίστηκε ως μία από τις προκλήσεις του αιώνα.

Η διαχείριση της ανάπτυξης και τα προγράμματα εκπαίδευσης που ο ίδιος καθιέρωσε στην GE «υποχρέωσε» το περιοδικό BusinessWeek να παραδεχτεί ότι η GE διαθέτει τον πιο πλούσιο «πάγκο» ταλέντων σε διεθνές επίπεδο. Ένα πρόσθετο άρθρο στο περιοδικό αναφέρει ότι ανέλαβε ένα τμήμα που συχνά εκλαμβάνεται ως υποστηρικτικό και το ανέδειξε σε έναν στρατηγικό συνεργάτη. Το πρώην αφεντικό του B. Conaty, ο J. Welch, τον χαρακτήρισε «θεαματικό» εξηγώντας ότι «κέρδισε τεράστια εμπιστοσύνη σε όλα τα επίπεδα. Τα μέλη του σωματείου τον σέβονται το ίδιο όσο και τα ανώτατα στελέχη».

Ο B. Conaty είναι μέλος της διοίκησης του Bryant University και μέλος του συμβουλίου του Cornell University Center, για ανώτερες σπουδές στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Τον Νοέμβριο του 1996 εισήχθη ως Fellow στη National Academy of Human Resources, εκλέχθηκε πρόεδρος τον Φεβρουάριο του 2001 και διακεκριμένος Fellow, την ανώτατη τιμή, τον Νοέμβριο του 2007. Είναι επίσης, μέλος της HR Policy Association, όπου εκτελούσε καθήκοντα προέδρου από το 2001 έως το 2007 και μέλος του Personnel Roundtable.