Για τον τρόπο που το coaching είναι σε θέση να «ξεκλειδώσει» τη μοναδικότητά μας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ηγετικών μας δεξιοτήτων, μας μίλησε αποκλειστικά η Τζιλ Δούκα, MBA, PCC. Η μοναδική Ελληνίδα life coach που έχει συμμετάσχει σε 2 TEDx στην Ευρώπη και στην Ασία μέσα σε ένα χρόνο, αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία της Global Academy of Coaching, τη φιλοσοφία της και τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει.

HR Professional: Έχετε αναφέρει και παλιότερα ότι μέσα από το coaching μπορεί κανείς να «ξεκλειδώσει» τη μοναδικότητά του. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Τζιλ Δούκα: Ο λόγος που ξεκίνησα εγώ η ίδια να κάνω life coaching πριν από 11 χρόνια ήταν γιατί ήθελα να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση, ήθελα να σταματήσω να είμαι υπάλληλος. Αποφάσισα να κάνω life coaching με την ομάδα του Jack Canfield, τον άνθρωπο φαινόμενο, ο οποίος έχει γράψει πάνω από 250 βιβλία και έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια αντίτυπα σε 40 γλώσσες. H coach μου τότε αναγνώρισε το γεγονός ότι έψαχνα να βρω τον σκοπό της ζωής μου, να βρω ποια είναι η μοναδικότητά μου, και με παρότρυνε να δημιουργήσω ένα σύστημα μέσα από το οποίο θα τον έβρισκα.

Αυτό και έκανα, μετά από 1 χρόνο έρευνας, σεμινάρια, σπουδές στο life coaching και αφού διάβασα πάνω από 30 σχετικά βιβλία δημιούργησα το Uniqueness Game, μέσα από το οποίο ξεκλειδώνεις την μοναδικότητά σου. Είναι ένα πολύτιμο 3600 εργαλείο το οποίο συμβάλλει στο να εντοπίσεις τα δυνατά σου σημεία, ποια είναι τα μοναδικά σου χαρακτηριστικά, τι σε χαρακτηρίζει. Στο τέλος δημιουργούμε την μοναδικότητά σου, 2 προτάσεις μέσα από τις οποίες αυτή απεικονίζεται για τον εκάστοτε coachee (του ανθρώπου που κάνει coaching).

Αφού τελείωσα την ανάπτυξη του Uniqueness Game, πήγα στην Αριζόνα της Αμερικής και έκανα ένα 7 ήμερο σεμινάριο με τον Jack Canfield, ο οποίος έμελλε να είναι ο δάσκαλός μου έως και σήμερα. Εκεί του μίλησα για το Uniqueness Game και ενθουσιάστηκε! Με παρότρυνε να συνεχίσω και να το εντάξω στις υπηρεσίες που προσέφερα. Πράγματι, οι εκατοντάδες συμμετέχοντες που έχουν παίξει από τότε το Uniqueness Game, δηλώνουν ότι είναι σαν να έχουν καταγράψει με λέξεις το GPS της ζωής τους, αυτό που τόσο είχα ανάγκη και εγώ όταν ξεκίνησα. Το Uniqueness Game λοιπόν είναι ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο χρησιμοποιούμε στο coaching.

HR P.: Εσάς προσωπικά πώς σας έχει βοηθήσει το coaching;

Τζ. Δ.: Όπως προείπα, ξεκίνησα με τον στόχο να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Ήταν ένα μεγάλο βήμα για εμένα μια και για 4 συνεδρίες το αντίτιμο ήταν ένας μισθός μου. Όμως κάτι μέσα μου έλεγε ότι θα με βοηθούσε πολύ.

Όταν με ρώτησε η coach μου τι θα έπρεπε να συμβεί για να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, της είπα ότι χρειάζομαι 25.000 ευρώ χωρίς να πολυσκεφτώ το ποσό. Όταν με ρώτησε που θα μπορούσα να βρω αυτό το ποσό, της είπα ενοχλημένη ότι δεν θα μπορούσα με τη δουλειά που έκανα να βγάλω σύντομα τα χρήματα και ότι η αρχή μου είναι να μην δανείζομαι χρήματα από κανέναν. Μέσα μου σκεπτόμουν, «για αυτό έδωσα ένα μισθό;». Τελειώνοντας τη συνεδρία, μου είπε να έχω τα μάτια μου ανοιχτά, μήπως βρεθούν τα χρήματα.

Τότε έκανα το MBA μου και η καθηγήτρια της επιχειρηματικότητας με ρώτησε αν γνώριζα κάποιον επιχειρηματία κάτω των 40 ετών, του οποίου η επιχείρηση έχει τζίρο πάνω από 100.000 και έχει πάνω από 10 εργαζόμενους. Υπήρχε το βραβείο επιχειρηματικότητας του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου. Της ανέφερα ότι αυτές οι προϋποθέσεις ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθούν στην Ελλάδα, και πράγματι, κανείς υποψήφιος έως εκείνη τη στιγμή δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις. Μετά από μια εβδομάδα, πήγα για interview σε μια επιχείρηση, ήταν startup. Μόλις είδα πόσο νέος ήταν ο ιδιοκτήτης, με λίγο θράσος τον ρώτησα πόσους εργαζόμενους είχε και πόσο τζίρο είχε κάνει την προηγούμενη χρονιά. Πληρούσε τις προϋποθέσεις!

Του εξήγησα για το βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ. Το deadline ήταν σε 1 ημέρα. Μου ανέφερε, ότι άνοιγε ένα καινούργιο μαγαζί σε 6 ημέρες, δούλευε 16 ώρες την ημέρα τον τελευταίο μήνα και δεν υπήρχε περίπτωση να ασχοληθεί. Μου πρότεινε, λοιπόν, να γράψω εγώ την πρόταση και τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσω για την αμοιβή μου και το budget για το νέο HR τμήμα του οποίου θα ήμουν director. Δεν πίστευα στα αυτιά μου!

Το βράδυ που ανακοινώθηκε ότι κερδίσαμε το βραβείο επιχειρηματικότητας, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι το coaching, αυτό το εργαλείο που με βοήθησε να πετύχω το όνειρό μου, θα το διαδώσω σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Και από τότε αυτό κάνω.


HR P.: Είστε η μοναδική Ελληνίδα life coach που έχει μιλήσει σε 2 TEDx στην Ευρώπη και στην Ασία μέσα σε ένα χρόνο και έχετε εκπαιδεύσει επιχειρηματίες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Το βιβλίο σας Αγάπη Τώρα είναι #1 International Bestseller, πωλείται σε 12 χώρες και το παρουσιάσατε στην Σιγκαπούρη. Επίσης, έχετε μοιραστεί την σκηνή με τον Brendon Burchard έναν από τους 25 κορυφαίους δασκάλους προσωπικής ανάπτυξης του κόσμου και έχετε βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως business mentor. Πώς προέκυψε αυτή η διεθνής καριέρα;

Τζ. Δ.: Από μικρή όταν ζητούσα από τους γονείς μου να μάθω κάτι καινούργιο, μια ξένη γλώσσα, ένα άθλημα, εκείνοι έψαχναν τον καλύτερο δυνατό δάσκαλο. Έτσι έμαθα ότι για να διαπρέψεις μαθαίνεις από τους καλύτερους στον κόσμο. Μετά τον Jack Canfield παρακολούθησα σεμινάρια με τον Tony Robbins, τον Brendon Burchard, είναι μέντοράς μου η Dame DC Cordova και εκπαιδεύομαι διαρκώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζω ανθρώπους σε όλη τη γη και κατά συνέπεια οι πελάτες μου να βρίσκονται σε 4 ηπείρους. Το Αγάπη Τώρα, το οποίο έχω συγγράψει με τον σύζυγό μου Νικόλα Ουρανό, σύμβουλο σχέσεων, μετά από την παραμονή του για μήνες στο #1 των πωλήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, με πολύ κόπο μεταφράστηκε στα Αγγλικά. Το Αγγλόφωνο πλέον Create Love, βοήθησε πολύ στην αναγνωσιμότητα αυτή ενώ την εισαγωγή του έχουν κάνει στην Αγγλική έκδοση ο John Gray (Men are from Mars women are from Venus) και ο Jack Canfield.

HR P.: Πώς ξεκίνησε η δημιουργία της Global Academy of Coaching;

Τζ. Δ.:Απόφοιτοι σχολών, μου ζητούσαν να τους κάνω supervised coaching ώστε να διαπιστευτούν από την International Coach Federation, μιας και είμαι Mentor Coach διαπιστευμένη από την ICF. Όταν κατάλαβα ότι υπάρχουν σχολές οι οποίες έχουν απόφοιτους που δεν έχουν κάνει coaching, ούτε έχουν υπάρξει οι ίδιοι coachees, ανησύχησα για το μέλλον του επαγγέλματος. Το coaching βασίζεται στην πρακτική και μόνο αν έχεις υπάρξει coachee μπορείς να καταλάβεις τη δυναμική του καθώς και το πώς μπορεί να σου πάει τη ζωή στο επόμενο επίπεδο. Μετά την 15η φορά που coaches μου ζητούσαν να τους εκπαιδεύσω, το πήρα απόφαση.

HR P.: Ποια η φιλοσοφία της Global Academy of Coaching;

Τζ. Δ.: Η Global Academy of Coaching εκπαιδεύει coaches οι οποίοι υποστηρίζουν τους πελάτες τους ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους, και ταυτόχρονα είναι και οι ίδιοι ηγέτες πρότυπα μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα βασίζεται στη διαδραστική μάθηση μέσω της παρατήρησης. Οι σπουδαστές της Ακαδημίας μαθαίνουν, μέσω του προγράμματος Global Academy of Coaching Certificate, να αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προσωπική τους ανέλιξη και πρόοδο και να ανακαλύπτουν τρόπους να μπορούν να βλέπουν ξεκάθαρα τη σχέση μεταξύ της ζωής που θέλουν να ζουν και των πράξεων τους.

To Global Academy of Coaching Certificate είναι διαπιστευμένο από την International Coach Federation (τον μεγαλύτερο οργανισμό επαγγελματιών coaches παγκοσμίως). Έτσι, το πρώτο μας μέλημα είναι να εκπαιδεύσουμε coaches οι οποίοι μαθαίνουν σε βάθος πώς να κάνουν coaching και δρουν μέσα από τις αρχές κώδικα δεοντολογίας της ICF. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη των coaches με τη λογική του «αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκίνα από εσένα».

HR P.: Ποια η ειδοποιός διαφορά της Global Academy of Coaching σε παγκόσμια κλίμακα και ποια τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα;

Τζ. Δ.: To Global Academy of Coaching Certification Program, είναι το μόνο διαπιστευμένο πρόγραμμα από την International Coach Federation σε Ελλάδα και Κύπρο, διδάσκεται στα Αγγλικά, χρησιμοποιεί ως παγκόσμια βιβλιογραφία New York Times Bestsellers και το 40% των καθηγητών του είναι διαπιστευμένοι σε επίπεδο MCC, από την ICF διαπίστευση που κατέχει το 3% των coaches παγκοσμίως.

Το certificate είναι στα Αγγλικά, καθώς επιθυμούμε οι φοιτητές μας να μαθαίνουν από τους καλύτερους στον κόσμο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί στην ελληνική γλώσσα όσο αφορά στη βιβλιογραφία και στους MCC καθηγητές.

Οι GAC student-coaches ξεκινούν να κάνουν coaching και να είναι coachees από το πρώτο μάθημα και έως το τέλος του certification τους παροτρύνουμε να κάνουν πάνω από 20 συνεδρίες coaching ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία πριν αποφοιτήσουν. Και φυσικά το γεγονός ότι μέσα από το Uniqueness Game οι GAC student-coaches βρίσκουν την μοναδικότητά τους, τους βοηθάει στο να γίνουν καλύτεροι coaches-leaders.

Οι GAC Coaches Graduates συνεχίζουν να έχουν επαφή μεταξύ τους καθώς κάθε 6 μήνες πραγματοποιούμε το διαδικτυακό mentoring session. Έτσι, έχει δημιουργηθεί μια κοινότητα από coaches οι οποίοι στηρίζονται μεταξύ τους και είναι απόλαυση για εμένα να βλέπω τους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους!

Μάλιστα στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης των GAC Coaches οργανώνουμε και ταξίδια για επιμορφωτικά σεμινάρια. Για παράδειγμα, θα παρευρεθούμε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2018, στο σεμινάριο-φαινόμενο Unleash The Power Within του Tony Robbins. Ήδη το ενδιαφέρον από την Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ μεγάλο, θα έρθουν και στελέχη- επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είναι απόφοιτοι, και αν οι αναγνώστες σας ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο [email protected] ώστε να συμπεριληφθούν στην αποστολή.


HR P.: Ποια εκπαιδευτική μέθοδος χρησιμοποιείτε και τι διάρκειας είναι τα προγράμματα;

Τζ. Δ.: H διάρκεια του certificate της Global Academy of Coaching είναι 6 μήνες. Η εκπαιδευτική μας μέθοδος στηρίζεται στην αλληλεπίδραση, η οποία αποτελεί και τη βάση του coaching. Σύντομες ομιλίες ακολουθούνται πάντα από συζητήσεις μελετών case studies, ομαδικές ασκήσεις, ανταλλαγή απόψεων και ανάλυση προκλήσεων που μας απασχολούν όλους. Λόγω της αυξημένης ζήτησης του προγράμματος πιστοποίησης της Global Academy of Coaching Certification Program και των φοιτητών που συμμετέχουν από πολλές και διαφορετικές χώρες, τα μαθήματα διεξάγονται διαδικτυακά. Το γεγονός ότι τα μαθήματα πραγματοποιούνται online βοηθάει εξαιρετικά τους GAC student-coaches να αντιληφθούν ότι οι πιθανοί πελάτες τους είναι όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη που έχουν πρόσβαση στο internet και μιλάνε αγγλικά. Οι GAC Coaches Graduates γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν #1 παγκοσμίως αν το επιθυμούν και δουλέψουν σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

HR P.: Τι αποκομίζουν όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Τζ. Δ.: Ο στόχος του Global Academy of Coaching Certification Program είναι να δημιουργεί εξαίρετους coaches, με όλα τα πολύτιμα και απαραίτητα εφόδια (ψυχικά, συναισθηματικά και marketing) που χρειάζεται ένας καταπληκτικός coach-ηγέτης ο οποίος βοηθάει στη δημιουργία ενός κόσμου ευτυχισμένου και ολοκληρωμένου.

Αυτό που έχω δει μέσα από τους GAC Coaches Graduates, πέρα από το γεγονός ότι έχουν γίνει πολύ καλοί coaches, ο καθένας πραγματικά έχει μεταμορφωθεί ανάλογα με το τι ήθελε να επιτύχει.

HR P.: Πώς μέσα από το coaching επιτυγχάνεται η ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων;

Τζ. Δ.: Θα σας πω μια σχετική ιστορία: οι Θεοί του Ολύμπου ήταν πολύ εκνευρισμένοι με τους ανθρώπους επειδή τα είχαν όλα: υγεία, ευτυχία, επιτυχία, και παρόλα αυτά ήταν δυστυχείς, δεν έβρισκαν κανένα νόημα στη ζωή. Ο Δίας τότε συγκάλεσε συμβούλιο με τους Θεούς και τους είπε ότι αποφάσισε να κρύψει την ευτυχία από τους ανθρώπους. Όλοι οι Θεοί χάρηκαν πολύ με αυτή την απόφαση. Ο Διόνυσος πρότεινε να κρύψουν την ευτυχία στο κρασί. Η ιδέα απορρίφθηκε αφού οι άνθρωποι για να είναι ευτυχισμένοι θα έπρεπε να πίνουν κρασί! Ο Ποσειδώνας είπε να κρύψουμε την ευτυχία στη Θάλασσα. Δεν άρεσε η ιδέα καθώς θα μπορούσαν να τη βρουν μόνο οι ναυτικοί. Η Αθηνά είπε, να την κρύψουμε κάπου που δεν θα ψάξουν ποτέ: να κρύψουμε την ευτυχία μέσα στους ανθρώπους. Και αυτό έγινε. Έτσι, και το coaching: η λογική του βασίζεται στο ότι οι λύσεις είναι μέσα μας. Για αυτό και ο coach ποτέ δεν θα πει τη γνώμη του. Γιατί κανείς δεν γνωρίζει καλύτερα από εμάς ποιο είναι το καλό για εμάς. Μέσα από τη διαδικασία του coaching, μαθαίνουμε τον εαυτό μας, τον εμπιστευόμαστε και βρίσκουμε τις λύσεις σε όλα μας τα προβλήματα, αναλαμβάνοντας 100% ευθύνη για τη ζωή μας. Δημιουργείται, λοιπόν, ένας ηγέτης ο οποίος έχει αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα και τη γνώση να βρίσκει λύσεις.

Το coaching θεωρείται παγκοσμίως ως ένα από τα κορυφαία εργαλεία αύξησης της παραγωγικότητας και διδάσκεται στα πανεπιστήμια London Business School, Harvard Business School, Princeton University κ.α.

HR P.: Τι θα λέγατε σε κάποιον που θέλει να σπουδάσει coaching;

Τζ. Δ.: Το Harvard Business Review στο οποίο είμαι contributor έθεσε το coaching ως το Industry του 1 δισεκατομμυρίου και το Forbes magazine το έθεσε ως το επάγγελμα-έκπληξη με απολαβές άνω των 100.000 δολαρίων, οπότε είναι μια καλή επιλογή, είναι ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Θα πρότεινα λοιπόν σε κάποιον, να σπουδάσει σε μια καλή σχολή διαπιστευμένη από την International Coach Federation. Παρατηρούμε σήμερα το φαινόμενο πολλοί άνθρωποι να μην έχουν σπουδάσει coaching και να αυτοαποκαλούνται coaches. Αυτοί οι «coaches» δεν έχουν διαθέσει ούτε 6 μήνες για να σπουδάσουν, πόσο σέβονται τους πελάτες τους και τι δουλειά κάνουν άραγε; Και τι αποτελέσματα έχουν; Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβει κάποιος που θέλει να γίνει coach είναι το πόσο σκληρή δουλειά, διάβασμα και βήματα έξω από το comfort zone πρέπει να κάνει για να γίνει καλός coach. Ουσιαστικά «παντρεύεσαι» την προσωπική ανάπτυξη. Για εμένα ο coach είναι ένας ηγέτης ο οποίος εμπνέει με τις πράξεις του, αποπνέει εμπιστοσύνη, επικοινωνεί ξεκάθαρα και με ενσυναίσθηση και υποστηρίζει τους coachees του στο να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Η πρόκληση είναι μεγάλη αλλά η ανταμοιβή όταν σου περιγράφει ο coachee-επιχειρηματίας το γεγονός ότι διαπρέπει παγκοσμίως, όταν ο coachee-στέλεχος ξεπέρασε αριστοτεχνικά ένα μεγάλο λάθος που έγινε στην εταιρεία ή όταν ακούς το «Ναι, είμαι πολύ ευχαριστημένη από τη ζωή μου, όλα πάνε καλά. Ξέρεις προβλήματα υπάρχουν αλλά όπως έχουμε πει, πάντα υπάρχει λύση», τότε η ικανοποίηση είναι τόσο μεγάλη που ξεχνάς τα πάντα.

Η επόμενη τάξη της Global Academy of Coaching ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2017. Επικοινωνήστε στο [email protected] για την ειδική έκπτωση των αναγνωστών του HR Professional. Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει το Complimentary Online Coaching Workshop powered by Global Academy of Coaching. Θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα δωρεάν laser coaching session από MCC Coaches και να μάθετε περισσότερα για το coaching.
Εγγραφές για exclusive access στο www.globalacademyofcoaching.com.