Ομολογώ ότι ξεκίνησα το διάβασμα του συγκεκριμένου βιβλίου, με κάποια επιφύλαξη, γιατί η υπόσχεσή του για άμεση, ριζική και μόνιμη αλλαγή συμπεριφοράς, με την εφαρμογή των κατάλληλων συμβουλών, μου φάνηκε «τετριμμένη» και «πολυφορεμένη».

Παρόλα αυτά από τις πρώτες κιόλας σελίδες, κάτι διαφορετικό τράβηξε την προσοχή μου. Οι συγγραφείς δεν στεκόντουσαν μόνο στο συνηθισμένο μοντέλο της «δυνατής θέλησης» αλλά προχωρούσαν και πέρα από αυτό, μιλώντας για δεξιότητες και ικανότητες – και μάλιστα για στοχοποιημένο συνδυασμό αυτών –  αλλά και για εξωτερικούς παράγοντες επιρροής –  κάτι που είναι πολύ πιο κοντά στην αντίληψη ενός επαγγελματία.

Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αλλά και «οικεία». Οι συγγραφείς πρότειναν συγκεκριμένες στρατηγικές για την επίτευξη του στόχου προσωπικής βελτίωσης, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας. Οι τακτικές αυτές ακολουθούν τις κλασικές αρχές ενός στρατηγικού πλάνου. Επικεντρώνονται:

α. στη δημιουργία κατάλληλων κινήτρων,
β. στην ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων,
γ. στην αναζήτηση των «κατάλληλων» συνεργατών,
δ. στη δημιουργία «συστήματος ανταμοιβής» και
ε. στη χρήση των κατάλληλων εργαλείων.

Τελικά η δημιουργία ενός πλάνου αλλαγής δεν φάνηκε και τόσο δύσκολη! Το «πικάντικο» όμως μέρος του βιβλίου είναι ότι δεν εστιάζει μόνο στα «κλασικά» – καριέρα, οικονομικά κ.λπ. – αλλά πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα: προτείνει μεθόδους για απώλεια βάρους και βελτίωση της φυσικής κατάστασης, για διαχείριση προσωπικών σχέσεων, ακόμα και για απαλλαγή από διαφόρων τύπων εθισμούς. Και για όλα αυτά: συγκεκριμένη μέθοδο και στρατηγική.

Τελειώντας το διάβασμα, ένιωσα την ανάγκη να βάλω ένα προσωπικό στόχο, να εφαρμόσω τις απλές τεχνικές που προτείνουν οι συγγραφείς και να τον παρακολουθήσω σε διάστημα ενός έτους. Θα ήταν κρίμα, οι ώρες που αφιέρωσα σε τόσο ενδιαφέροντα πράγματα να μην αξιοποιηθούν προς ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Όμως γιατί τελικά μου άρεσε το βιβλίο αυτό; Επειδή απευθύνεται σε «ολοκληρωμένους» ανθρώπους και όχι μόνο σε μια πλευρά μας, επειδή είναι συγκεκριμένο και κυρίως επειδή είναι ρεαλιστικό! Μια ανάγνωση θα σας πείσει!

Ron McMillan, Joseph Grenny, David Maxfield, Kerry Atterson, Al Switzler Εκδόσεις: Διόπτρα 2011, σελ. 288