Για την «εκτός συνόρων» διάκριση της British American Tobacco, τις πρωτοβουλίες και τις ενέργειες που οδήγησαν στην πιστοποίηση «Top Employer Greece & Europe 2014» μας μίλησαν η Δέσποινα Χαράπη, Head of HR Greece, Cyprus, Malta & Israel και η Φωτεινή Φέβρη, HR Business Partner της εταιρείας.

HR Professional: Πρόσφατα διακριθήκατε για το καλό εργασιακό σας περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως Top Employer Europe 2014; Τι συμβολίζει αυτό για την εταιρεία σας;

Δέσποινα Χαράπη: Μετά από τρία συνεχή χρόνια κατάταξης μεταξύ των εταιρειών με το «Καλύτερο Εργασιακό Περιβάλλον – Best Workplaces» στην Ελλάδα, η British American Tobacco Hellas «βγήκε» εκτός συνόρων, διαγωνίστηκε και διακρίθηκε για το καλό εργασιακό της περιβάλλον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποσπώντας την κορυφαία πιστοποίηση «Top Employer Greece & Europe 2014» από το Top Employers Institute. Το διεθνώς αναγνωρισμένο Top Employers Institute επιβραβεύει τους εργοδότες που παρέχουν άριστες συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους, επιδιώκουν την ενσωμάτωση υπεύθυνων εργασιακών πρακτικών και υλοποιούν βέλτιστες πολιτικές διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων. Έτσι λοιπόν, η BAT Hellas είναι μία από τις λίγες, αυστηρά επιλεγμένες, εταιρείες που απέσπασε τη διάκριση «Top Employer Greece & Europe 2014». Αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών μας να γίνουμε ένας, όσο το δυνατόν, εξαιρετικός οργανισμός και δείχνει την αγάπη μας για την BAT, τους ανθρώπους μας και την κουλτούρα μας.

HR Professional: Πείτε μας λίγα λόγια για την British American Tobacco.

Δέσποινα Χαράπη: H British American Tobacco έχει μια δυναμική παρουσία στο χώρο της παγκόσμιας καπνοβιομηχανίας περισσότερα από 100 χρόνια, καταλαμβάνει σήμερα τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη βάσει μεριδίου αγοράς, απασχολεί πάνω από 55.000 υπαλλήλους και εμπορεύεται πάνω από 200 εμπορικά σήματα που πωλούνται σε περισσότερες από 180 χώρες. Η BAT Hellas αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας καπνικών προϊόντων στη χώρα μας με εμπορικά σήματα: τα τσιγάρα Dunhill, Pall Mall, Prince, Lucky Strike, Vogue, Peter Stuyvesant, Rothmans, Kent κ.ά. καθώς και τα προϊόντα καπνού για στριφτά τσιγάρα Lucky Strike, Craven, Samson και Pall Mall. Στη χώρα μας η British American Tobacco Hellas S.A. δημιουργήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1999 από τη συγχώνευση των εταιρειών British American Tobacco Hellas ΕΠΕ και Rothmans Εταιρία Διανομών ΑΕΕ. Το Δεκέμβριο του 2008, η British American Tobacco Hellas ένωσε τις δυνάμεις της με την Scandinavian Tobacco Hellas σε συνέχεια της εξαγοράς της εταιρείας καπνικών προϊόντων Skandinavisk Tobakskompagni A/S (“ST”) σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα η εταιρεία είναι υπεύθυνη για ένα cluster χωρών: Ελλάδα, Μάλτα, Κύπρο και Ισραήλ, χώρες που έχουν διαφορετικές ευκαιρίες ανάπτυξης και κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην αγορά κάθε χώρας.

HR Professional: Ποιες ήταν κάποιες πρόσφατες πρωτοβουλίες της BAT Hellas που οδήγησαν την εταιρεία σας σε αυτήν την κορυφαία πιστοποίηση;

Φωτεινή Φέβρη: Απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση των εταιρειών ως «Top Employer» είναι να πληρούν στο έπακρο τα κριτήρια της σχετικής έρευνας, τα οποία εστιάζουν στους ακόλουθους τομείς: παροχή βασικών και δευτερευόντων εργασιακών παροχών και προνομίων, εξασφάλιση άριστων εργασιακών συνθηκών, διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση και προσωπική ανάπτυξη, υποστήριξη προοπτικών για βελτίωση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας των εργαζόμενων και διαχείριση κουλτούρας. Πέρα από τις βασικές πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού, κάθε χρονιά η εταιρεία αφουγκράζεται τις ανάγκες των εργαζομένων και προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυτές με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες. Το 2013 ήταν μια χρονιά που η BAT Hellas έδωσε έμφαση στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των επιχειρησιακών και εμπορικών ικανοτήτων των πωλητών. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε το λανσάρισμα ενός καινοτόμου προγράμματος ανάπτυξης δεξιοτήτων των πωλητών, με στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσής τους σε κάθε επίσκεψη σε σημεία πώλησης καθώς και σε κάθε προσωπική επαφή με τον τελικό καταναλωτή.

Αποτελείται από ένα σύνολο συγκεκριμένων δεξιοτήτων και συμπεριφορών που θα πρέπει να επιδεικνύουν καθημερινά και σε κάθε επίσκεψη οι πωλητές μας, έγκυρα και εύστοχα διαγνωστικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται πριν από το πρόγραμμα ανάπτυξης για να αποτυπώσουν το τρέχον επίπεδο των δεξιοτήτων, ένα πρωτοπόρο curriculum εκπαίδευσης των πωλητών, που αναπτύσσει σε βάθος και ολιστικά πολλές δεξιότητες των πωλητών. Σχετίζονται με την επικοινωνία, την επιρροή και την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και ένα τελικό στάδιο αξιολόγησης των πωλητών, ώστε να ανιχνευθεί εάν έχουν κατακτήσει το επιθυμητό επίπεδο των δεξιοτήτων και συμπεριφορών. Αν το τελευταίο έχει κατακτηθεί τότε τους απονέμεται το «License to Sell» με βάση τα παγκόσμια πρότυπα της British American Tobacco.

Το κύριο συστατικό διαφοροποίησης σε σχέση με άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι ότι ο προϊστάμενος εκπαιδεύεται αναλυτικά και στη συνέχεια λειτουργεί ως εκπαιδευτής και coach των εκπαιδευομένων. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο 2013 οι εκπαιδευτές υλοποίησαν 4 εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας 5 ημερών το καθένα με κοινό όλους τους πωλητές στο cluster και συνολικά 320 εκπαιδευτικές ώρες. Οι πωλητές μας είχαν υψηλό επίπεδο συμμετοχικότητας και έφυγαν ιδιαίτερα παρακινημένοι για να θέσουν το πρόγραμμα σε εφαρμογή. Το αποτέλεσμα ήταν 80% επιτυχία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική επίδοση και αποδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του προγράμματος και το υψηλό επίπεδο ικανοτήτων στο οποίο κατάφεραν να φτάσουν οι πωλητές μας.

Άλλη μία βασική προτεραιότητα για το 2013 ήταν να εκφράσουν οι εργαζόμενοί μας το αίσθημα υπερηφάνειας που έχουν σχετικά με την υπευθυνότητα με την οποία εμπορευόμαστε τα προϊόντα μας, καθώς και για τη συνεισφορά μας στην κοινωνία. Θεωρούμε την εταιρεία μας μέρος της κοινωνίας στην οποία λειτουργούμε. Για το λόγο αυτό, την περασμένη χρονιά αποφασίσαμε να «σηκώσουμε τα μανίκια» και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους ευαισθητοποιημένους πολίτες, εγκαινιάζοντας το «Κίνημα των 10.000 Ωρών». Με τρεις βασικούς πυλώνες, το περιβάλλον, την κοινωνία και τον άνθρωπο, το Κίνημα είχε στόχο την εθελοντική συνεισφορά στο έργο μη κερδοσκοπικών οργανισμών, δημόσιων φορέων και ομάδων πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στα αστικά κέντρα και τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Το «Κίνημα των 10.000 Ωρών» αριθμεί ήδη δύο ενέργειες με τη συμμετοχή των εργαζομένων της BAT Hellas. Το πρώτο βήμα του Κινήματος, ήταν η δράση «ΟΠΑ!ΓΟΠΑ» για τον καθαρισμό κεντρικών πεζόδρομων στην περιοχή του Θησείου από τα αποτσίγαρα, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, καθώς και η χορηγία 80 σταχτοδοχείων στο Δήμο. Η δεύτερη πρωτοβουλία του Κινήματος ήταν η ενέργεια «ΒΑΤ Hellas Cooks for Good» κατά την οποία οι εργαζόμενοι της εταιρείας σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα πολιτών We Cook for Good, προετοίμασαν, συσκεύασαν και μετέφεραν 200 μερίδες φρεσκομαγειρεμένου φαγητού στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κύκλος της Αγάπης» που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Ταύρου. Η BAT κάθε χρονιά που περνάει συνεχίζει να επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς αυτό αποτελεί το βασικό συστατικό της συνταγής μιας επιτυχημένης εταιρείας. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι η εταιρεία μας θα συνεχίσει και στο μέλλον να λαμβάνει τις καλύτερες διακρίσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.