Η στρατηγική που προσφέρει ασφάλεια στους εργαζομένους και δημιουργεί νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.

Με τις πολυάριθμες απολύσεις σε πολυεθνικές εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Spotify, η Amazon, η Hasbro, η Goldman Sachs κ.ά. να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για την έννοια του «career cushioning». Αυτή η στρατηγική, που ακολουθούν πολλοί εργαζόμενοι, στοχεύει στη διασφάλιση της επαγγελματικής τους σταθερότητας και ασφάλειας, δημιουργώντας ένα εφεδρικό πλάνο σε περίπτωση απώλειας της θέσης τους.

Το career cushioning περιλαμβάνει την επένδυση των εργαζομένων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, αποκτώντας νέες ή βελτιώνοντας τις υπάρχουσες, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, μέσω αυτή της στρατηγικής, οι εργαζόμενοι ενισχύουν και επεκτείνουν το επαγγελματικό τους δίκτυο, δημιουργώντας και διατηρώντας σχέσεις με επαγγελματίες του κλάδου τους.
Επιπλέον, παρακολουθούν τις τάσεις της αγοράς εργασίας και τις εξελίξεις στον τομέα τους, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα σε τυχόν αλλαγές, ενώ, τέλος, ενδέχεται ακόμα και να αναζητούν ενεργά εναλλακτικές επαγγελματικές ευκαιρίες, παρόλο που εξακολουθούν να διατηρούν την τρέχουσα θέση εργασίας τους.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΙΤΙΑ
Ποιοι λόγοι, όμως, ωθούν τους εργαζόμενους στο career cushioning; Η βασικότερη «πηγή του κακού» είναι η αβεβαιότητα στην αγορά εργασίας. Ειδικά σε περιόδους οικονομικής αστάθειας ή κρίσης, οι εργαζόμενοι μπορεί να αισθάνονται ανασφάλεια για τη θέση τους, με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να προετοιμαστούν για πιθανές απολύσεις ή μειώσεις. Επίσης, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και οι συγχωνεύσεις εταιρειών μπορεί να επηρεάσουν τη ζήτηση για συγκεκριμένες δεξιότητες ή επαγγέλματα, κάνοντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται ανασφαλείς. Από την άλλη πλευρά, πολλοί είναι εκείνοι που «υιοθετούν» το career cushioning, ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να εξελιχθούν επαγγελματικά. Αυτή η στρατηγική, τους δίνει την ευκαιρία να αναζητήσουν θέσεις εργασίας που, είτε ταιριάζουν καλύτερα με τα προσωπικά και επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, είτε προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ή διασφαλίζουν περισσότερα benefits. Τέλος, οι εργαζόμενοι μπορεί να ακολουθούν το career cushioning για να χτίσουν ένα πιο ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο, το οποίο μπορεί να τους υποστηρίξει σε μελλοντικές προσπάθειες αλλαγής καριέρας.

ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Το career cushioning μπορεί να προκαλέσει διάφορους κινδύνους και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις. Όταν οι εργαζόμενοι αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στην αναζήτηση εναλλακτικών ευκαιριών ή στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που δεν σχετίζονται με την τρέχουσα θέση τους, μπορεί να μειωθεί η δέσμευση και η παραγωγικότητά τους στην παρούσα εργασία.
Επιπλέον, η επιχείρηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυξημένο κίνδυνο αποχωρήσεων, γεγονός που ενδεχομένως να διαταράξει την ομαλή λειτουργία της, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος για την εύρεση και εκπαίδευση νέων εργαζομένων. Τέλος, οι συνεχείς αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διατήρηση και ενίσχυση της εταιρικής κουλτούρας.

ΜΕΤΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ
Για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και να μετριάσουν τους κινδύνους, οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν μία σειρά από μέτρα. Καταρχάς, βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και αυξάνοντας τις ευκαιρίες για εξέλιξη και αναγνώριση της συνεισφοράς του ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύουν τη δέσμευση και την ικανοποίησή του.
Η επένδυση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων μπορεί επίσης να βοηθήσει, παρέχοντας προγράμματα κατάρτισης που σχετίζονται με την εταιρεία και βοηθούν τους εργαζομένους να αισθάνονται ότι αναπτύσσονται εντός του οργανισμού.
Τέλος, η ανοιχτή επικοινωνία και η ανατροφοδότηση είναι καθοριστικής σημασίας, καθιερώνοντας διαύλους επικοινωνίας, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να συζητήσουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.