«Ο κόσμος εργασίας αλλάζει και αλλάζει γρήγορα. Το μέλλον της εργασίας είναι εδώ και χρειάζεται να προβούμε σε μία σειρά από επιλογές». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της στο Future of Work Conference 2023 η Charlotte Chedeville, Corporate storyteller, Future of Work and ED&I Expert, παρουσιάζοντας τους κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τον σημερινό κόσμο της εργασίας, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η είσοδος της Gen Z στην αγορά εργασίας και η περιβαλλοντική κρίση.

«Για πρώτη φορά, οι CEOs στράφηκαν στα τμήματα HR για να βρουν λύση στα ζητήματα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και όχι στους CFOs», τόνισε η ομιλήτρια και εστίασε στην ικανότητα να δημιουργούνται ρεαλιστικά σενάρια, αλλά και ένα scenario planning που να έχει νόημα. Καθώς τα επόμενα 2 χρόνια θα δημιουργηθούν 97 εκατ. νέοι ρόλοι λόγω της τεχνολογίας, σύμφωνα με την C. Chedeville, 1 δις. άνθρωποι θα χρειαστούν reskilling και δια βίου εκπαίδευση, ενώ το 40% των εργαζομένων θα χρειαστεί reskilling για 6 ή λιγότερους μήνες.

«Οι αλλαγές αυτές, ως συνήθως, επηρεάζουν κυρίως τις μειονότητες. Για παράδειγμα, στην Ινδία μόνο το 12% των ανθρώπων διαθέτουν digital skills» υπογράμμισε και εξήγησε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση σε reskilling ευκαιρίες.

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει επίγνωση αλλά όχι δράσεις» επισήμανε και παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, όπως η δυσκολία προσδιορισμού των μελλοντικών αναγκών. Τέλος, η κα. Chedeville υποστήριξε ότι οι επαγγελματίες του HR πρέπει να εκπαιδευτούν προκειμένου να οδηγούν την αλλαγή και αναφέρθηκε στις νέες σταθερές που απαιτείται να διαθέτουν, όπως η δόμηση μιας κουλτούρας εκμάθησης, η δημιουργία εκπαιδευτικών εμπειριών και η σαφής χάραξη πορείας αναφορικά με τη διαδοχή και την εξέλιξη της καριέρας. Σημειώνεται ότι το Future of Work Conference διεξήχθη την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο Μιλτιάδης Έβερτ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, φιλοξενώντας 5 κορυφαίους διεθνείς experts και 20 διακεκριμένα στελέχη από την ελληνική αγορά.