Με τη συμμετοχή άνω των 250 ατόμων, ολοκληρώθηκε, για τρίτη χρονιά, το Future of Work Conference. Μέσα από παρουσιάσεις, αναπτύχθηκαν όλα τα megatrends που διαμορφώνουν την επόμενη ημέρα στην εργασία, συγκεντρώνοντας μαζικά το ενδιαφέρον των τμημάτων Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΣΕΒ, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 επαγγελματιών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Απριλίου, το Future of Work Conference, από την Boussias Events. Συνεπείς στο ετήσιο ραντεβού, υψηλόβαθμα στελέχη HR, business leaders και decision makers, από όλους τους κλάδους της αγοράς, βρέθηκαν στο Ethniki Asfalistiki Conference Hall, με στόχο να προσεγγίσουν ολιστικά όλες τις επίκαιρες τάσεις που διαμορφώνουν τη νέα εργασιακή πραγματικότητα.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκαν και οι διακριθέντες στη λίστα 20 under40 in HR, που παρουσιάζονται στην ειδική έκδοση που κυκλοφορεί μαζί με αυτό το τεύχος του HR Professional.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων Υγείας Ασφάλειας και Ένταξης στην Εργασία, ο οποίος τόνισε -ανάμεσα σε άλλα- πως η μεγαλύτερη πρόκληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, είναι η μάχη των ταλέντων. «Θέσεις εργασίας υπάρχουν. Αναζητούμε εργαζομένους με τις κατάλληλες δεξιότητες». Από την πλευρά της η Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια στον τομέα Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΒ, ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως «δεν υπάρχουν διαθέσιμοι οι εργαζόμενοι με τις κατάλληλες δεξιότητες για τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και για τις νέες θέσεις εργασίας. Είτε γιατί έχουν φύγει στο εξωτερικό, είτε γιατί πρέπει να καλλιεργήσουμε αυτές τις ειδικότητες και δεξιότητες». Συνεπώς, όπως τόνισε η ίδια, ο μετασχηματισμός του μοντέλου της αγοράς εργασίας αποτελεί μονόδρομο, καθώς οι αλλαγές είναι ριζικές.

LABOR MARKET & THE FUTURE OF WORK
Στον μηχανισμό διασύνδεσης ταλέντων με θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα αναφέρθηκαν οι Κωνσταντίνος Αγραπιδάς και Δημήτρης Πανόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης Πολιτικών Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. «Το υψηλό επίπεδο των δεξιοτήτων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αγορά εργασίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερες αμοιβές για να προσελκύσουν εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αγραπιδάς. Από την πλευρά του, ο Δ. Πανόπουλος ανέφερε πως «θα υπάρχει μία εποχή που οι καριέρες μας δεν θα είναι γραμμικές, αλλά θα αλλάζουν μοτίβα».

Στη συνέχεια, σε live σύνδεση από την Γενεύη, ο Dr Ekkehard Ernst, Chief, Macro-economic policies & jobs, Research Department στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), ανέφερε: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία, αλλά θα την συμπληρώσει. Η ΑΙ βοηθάει τους ανθρώπους να είναι πιο παραγωγικοί και να κάνουν τη δουλειά τους πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και να έχουν καλύτερη ποιότητα στο αποτέλεσμα». Όπως υποστήριξε, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα εργαλεία που προσφέρει η AI, να γίνουν πιο παραγωγικοί. «Πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε για το πως η ΑΙ μπορεί να οδηγήσει σε μαζική απώλεια των θέσεων εργασίας. ‘Ομως, η αγορά εργασίας αποδείχτηκε πολύ ανθεκτική», τόνισε, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην έλλειψη ταλέντου που έχει διαπιστωθεί στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι είναι μεγάλη η ζήτηση και υπάρχουν πολλές ανοιχτές θέσεις εργασίας.

ΕΧ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ & GIG ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη σημερινή ασταθή επιχειρηματική σκηνή, οι οργανισμοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της εμπειρίας των εργαζομένων (EX) και της εμπειρίας των πελατών (CX). Αυτό αποτέλεσε και το θέμα της ομιλίας του Peter Dorrington, Co-Founder and Chief Strategy Officer, Anthrolytics. Όπως ανέφερε, η ενίσχυση της EX είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και, για την αύξηση της γενικής επιχειρηματικής απόδοσης. Ο P. Dorrington τόνισε ότι μία θετική EX οδηγεί σε πιο ενθουσιώδεις και αφοσιωμένους εργαζόμενους, οι οποίοι παρέχουν καλύτερη εξυπηρέτηση στους πελάτες, ενισχύοντας την πίστη και την αφοσίωσή τους προς την επιχείρηση. Επιπλέον, επεσήμανε τη σημασία της κατανόησης των αναγκών και των προσδοκιών των εργαζομένων για να διαμορφωθεί μία πιο στοχευμένη και επιτυχημένη προσέγγιση στη διαχείριση της EX, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ανάπτυξη και ενίσχυση της CX.

«Η διαφάνεια αποτελεί κεντρικό στοιχείο του αυθεντικού employer branding και της δέσμευσης των εργαζομένων», υποστήριξε ο Costin Tudor, CEO της Poudouleveis.gr, ανεβαίνοντας στο βήμα. Στην ομιλία του παρουσίασε πρακτικές προσεγγίσεις για την ενσωμάτωση της διαφάνειας σε έναν οργανισμό, προάγοντας μία κουλτούρα ανοιχτής επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, ενώ εξήγησε πώς ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται ασφαλείς να εκφράζουν τις απόψεις τους και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων μπορεί να ενισχύσει την αφοσίωση και την παραγωγικότητά τους.

«Στον σύγχρονο κόσμο της εργασίας, οι ριζικές αλλαγές που υφίστανται έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δομή των οργανισμών και τις απαιτήσεις των εργαζομένων», σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Τσέκερη, Προεδρεύων Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής, Κύριος Ερευνητής ΕΚΚΕ, Εμπειρογνώμων ΟΟΣΑ. Αναλύοντας τις βασικές τάσεις στον μεταβιομηχανικό κόσμο της εργασίας, ο ίδιος εξήγησε πως: «Η μετάβαση προς την gig economy και η δυναμική της ψηφιακής παγκοσμιοποίησης αναμένεται να επηρεάσει βαθιά την αγορά εργασίας, προσφέροντας τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Απο την πλευρά της, η Φαίη Βασιλειάδου, Chief Science Officer στη Wellics, ανέδειξε την ανάγκη για ανάπτυξη μίας ανθεκτικής εργασιακής κουλτούρας που απομακρύνει τις τοξικότητες και προάγει ένα περιβάλλον φροντίδας. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, επισήμανε τη σημασία της στρατηγικής επικοινωνίας για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των τοξικών στοιχείων στο εργασιακό περιβάλλον και παρουσίασε πρακτικές μεθόδους που ενθαρρύνουν τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΑΙ & ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία μετασχηματίζει τον τομέα των ανθρώπινων πόρων στην ψηφιακή εποχή εστίασε ο Βασίλης Αδαμίδης, HR & Business Services Director, Nestle Greece/Cyprus/Albania. «Η τεχνολογία τρέχει με τέτοιο ρυθμό που συχνά είναι σχεδόν αδύνατον να την ενσωματώσουμε στις επιχειρηματικές λειτουργίες. Στη Nestlé έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια αυτήν την προσπάθεια, η οποία εντείνεται, όσο εντείνεται και η τεχνολογική αλλαγή», τόνισε, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε τις ενέργειες της εταιρείας στο κομμάτι του HR προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στην βελτιστοποίηση της administrative εργασίας επικεντρώθηκε ο Ηλίας Μελισσαρόπουλος, Area Manager B2B Greece, Canon Europa N.V.. Στο πλαίσιο της ομιλίας του, παρουσίασε πώς η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση μέσω νέων τεχνολογικών εργαλείων μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων, καθιστώντας τις διαδικασίες πιο αποδοτικές και λιγότερο χρονοβόρες. Επιπλέον, επισήμανε τη σημασία της χρήσης τεχνολογίας για την βελτίωση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας και της συμμόρφωσης, προσφέροντας παραδείγματα από πραγματικές εφαρμογές ψηφιακών λύσεων.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να αλλάξουμε το εργασιακό περιβάλλον επικεντρώθηκε ο Γιώργος Φίλτσος, HR Strategy Manager, Kaizen Gaming. Μιλώντας για το νέο γραφείο της εταιρείας, το Kaizen Campus, ανέφερε ότι «Πλέον, όχι μόνο η τεχνολογία, αλλά και τα κτήρια πρέπει να εξυπηρετούν το business», και παρουσίασε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί το campus, τονίζοντας τη λειτουργικότητα που προσφέρει. «Σταθήκαμε πιστοί στην ταυτότητά μας και φτιάξαμε ένα χώρο που ταιριάζει σε εμάς και τους εργαζόμενούς μας», κατέληξε.
«Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας στο ανθρώπινο δυναμικό μας», επισήμανε ο Τριαντάφυλλος Αλεξόπουλος, CHRO, Teleperformance Greece, τονίζοντας ότι παρά την υβριδική φύση της εργασίας, η εταιρεία έχει επενδύσει σε βιοκλιματικά κτήρια και άνετους χώρους που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την ικανοποίηση των εργαζομένων. «Με αυτές τις επενδύσεις, η εταιρεία επιδιώκει να προσφέρει ένα περιβάλλον που όχι μόνο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά επίσης διευκολύνει την ευημερία και την ανάπτυξή του», ανέφερε.
«Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον, θα πρέπει να γνωρίζουμε και να κατανοούμε το παρόν. Στην περίπτωση του εργασιακού χώρου, τα τρία στοιχεία που τον ορίζουν σήμερα είναι ο άνθρωπος, η τεχνολογία και το περιβάλλον εργασίας», εξήγησε ο Παντελής Κούζης, General Manager, EKA Hellas SA., ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της παγκόσμιας μελέτης «Η νέα εποχή της υβριδικής εργασίας» της Steelcase. Η μελέτη ανέδειξε τις προτιμήσεις των εργαζομένων αναφορικά με το εργασιακό τους περιβάλλον και πώς αυτές μπορούν να συνδεθούν με τις επιλογές των ηγετών. Η μελέτη, επίσης, εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο χώρος εργασίας μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ευημερία και την απόδοση των εργαζομένων. «Ήρθε η στιγμή να δώσουμε στους ανθρώπους αυτό που πραγματικά ζητούν», κατέληξε ο ίδιος.

Στο θέμα της ψυχικής υγείας των εργαζομένων και τη σχέση της με την επιχειρηματική απόδοση, επικεντρώθηκε η Dr Zofia Bajorek, Senior Research Fellow, Institute for Employment Studies, επισημαίνοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα. «Η πλημμελής υγεία του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί κίνδυνο για τις επιχειρήσεις και είναι πιθανό να επιδεινωθεί καθώς οι εργαζόμενοι γερνούν», τόνισε. Όπως ανέφερε η ίδια, η διατήρηση της καλής υγείας των εργαζομένων αποτελεί ένα εξαιρετικό ατού, και θα πρέπει να κινητοποιηθούν οι εργοδότες για να το αξιοποιήσουν. «Οι περισσότερες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση στους χώρους εργασίας δεν έχουν ισχυρή βάση, ενώ αυτές που διαθέτουν τέτοια βάση συχνά φαίνονται υπερβολικά δύσκολες για εφαρμογή», υποστήριξε, ενώ, καταλήγοντας ανέφερε πως είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι εργοδότες για την ευεξία, καθοδηγώντας τους στην υιοθέτηση αποτελεσματικών πρακτικών και στη διεξαγωγή ρεαλιστικών αξιολογήσεων των επιπτώσεων τους.

ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ & ΗΓΕΣΙΑ ΜΕ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ
Στην ομιλία του, ο Κώστας Κεφαλάκης, Chief Transformation Officer, Roche Hellas, εξήγησε πώς οι οργανισμοί μπορούν να μετασχηματιστούν για να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και αβέβαιο περιβάλλον. Με την περίπτωση της Roche Pharmaceuticals ως παράδειγμα, ο ομιλητής παρουσίασε το όραμα για την ανάπτυξη μίας κουλτούρας καινοτομίας της επόμενης γενιάς, που υποστηρίζεται από ένα πλαίσιο ηγεσίας με βάση την εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, ο Νίκος Φόρος, Head Of Employer Branding Solutions, Kariera Group, επισήμανε τη σημασία της προσαρμογής των οργανισμών στο μέλλον της εργασίας και τον κρίσιμο ρόλο των HR επαγγελματιών στη δημιουργία περιβαλλόντων που ενθαρρύνουν την υποστήριξη των εργαζομένων. «Στόχος είναι η παροχή στρατηγικών και πρακτικών παραδειγμάτων για την καλλιέργεια μίας κουλτούρας υποστήριξης», τόνισε, ενώ ανέπτυξε αποτελεσματικές τεχνικές επικοινωνίας, που θα βοηθήσουν τους οργανισμούς να ενισχύσουν τις φωνές των εργαζομένων, σύμφωνα με τους οργανωτικούς τους στόχους.

Στην ηγεσία με ενσυναίσθηση σε ένα ανθρώπινο δυναμικό που χαρακτηρίζεται από πολλές γενεές, επικεντρώθηκε η Sophie Wade, Work futurist, Author, Workforce Innovation Specialist @ Flexcel Network. Όπως επεξήγησε, οι ηγέτες πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους και να προσαρμόσουν τις μεθόδους τους για να διαχειριστούν την αβεβαιότητα και να γεφυρώσουν το γενεακό χάσμα στον σημερινό κόσμο της εργασίας. Επιπλέον, αναφερόμενη στη νευροεπιστήμη και τη συμπεριφορική ψυχολογία, εξήγησε πώς λειτουργεί η ενσυναίσθηση και πώς οι ηγέτες μπορούν να κατανοήσουν τις προοπτικές των μελών της ομάδας τους. «Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση κάποιου άλλου και να νιώθεις αυτό που αισθάνεται», τόνισε. Στη συνέχεια περιέγραψε πώς η ενσυναίσθηση μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των ηγετών, βελτιώνοντας τη δέσμευση, τη διατήρηση και τα αποτελέσματα της ομάδας του, ενώ παρουσίασε συγκεκριμένες στρατηγικές για την αναγνώριση, εξάσκηση και ενίσχυση της ενσυναίσθησης.

Στην παρουσίασή της, η Χαρούλα Μπιλάλη, ιδρύτρια και CEO της Ferticeutics Co., έθιξε το σημαντικό θέμα της εμμηνόπαυσης και τον τρόπο που επηρεάζει την εργασία. «Το 10% των γυναικών μεταξύ 45 – 55 ετών εγκαταλείπει την εργασία του λόγω των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης», τόνισε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, αναφέρθηκε στις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο της ζωής τους και πρότεινε πρακτικές στρατηγικές για την υποστήριξη και την ενδυνάμωσή τους στον εργασιακό χώρο.

ΠΡΟΣ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ
Στον παράγοντα S από το ESG επικεντρώθηκε η ομιλία της Ελένης Δρακοπούλου, Human Resources Director, Athenian Brewery. «Σύμφωνα με έρευνα, 78% των Millennials δεν θα εργαζόταν σε εταιρεία που δεν έχει purpose. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι εταιρείες πρέπει να ασχοληθούν σοβαρά με το ESG και κυρίως με τον κοινωνικό παράγοντα, το S, στο μέλλον», τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον σκεπτικισμό που υπάρχει γύρω από το θέμα του ESG και εξήγησε τι θα πρέπει να κάνουν προς αυτήν την κατεύθυνση οι σύγχρονοι οργανισμοί.

«Η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα είναι ο πυρήνας του σκοπού και της στρατηγικής της εταιρείας», τόνισε η Μαρία Καλογεροπούλου, Head Of People, Toyota Hellas, ανεβαίνοντας στο βήμα, όπου και αναφέρθηκε στο πλάνο «Driving What Matters». Στην ομιλία της, εστίασε στην άμεση συνεισφορά του τμήματος HR στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και στο πώς οι πρακτικές τους δίνουν προτεραιότητα στην προαγωγή της διαφορετικότητας στον τομέα των προσλήψεων, ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό των εργαζομένων και τοποθετούν την ηθική ηγεσία στο προσκήνιο της ατζέντας της εταιρείας.

Στο Impostor Phenomenon, το φαινόμενο του «απατεώνα», και τη σχέση του με το burnout και τη επαγγελματική επιτυχία επικεντρώθηκε ο Νίκος Μπούτας, HR Director, ELTRAK S.A. Group Of Companies, που παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης. Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία των παρεμβάσεων που στοχεύουν στη λύση αυτών των ζητημάτων και παρουσίασε στρατηγικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις, ώστε να βελτιώσουν την ατομική απόδοση των εργαζομένων τους.

Σε απευθείας σύνδεση με Νέα Υόρκη, η Dr. Mona Sloane, Assistant Professor Of Data Science And Media Studies, University Of Virginia, εστίασε στην ένταξη της AI στις διαδικασίες πρόσληψης και τους πιθανούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Στο πλαίσιο της ομιλίας της, ανέλυσε τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των στελεχών του τμήματος προσλήψεων και των συστημάτων AI, επισημαίνοντας την ανάγκη για αυξημένη διαφάνεια για την πρόληψη προκαταλήψεων και διακρίσεων. Επεσήμανε, επίσης, τις προκλήσεις που προκύπτουν όταν οι λειτουργίες της AI συγκρούονται με τις παραδοσιακές πρακτικές πρόσληψης και πρότεινε ως λύση για τη δημιουργία πιο δίκαιων και αποτελεσματικών συστημάτων πρόσληψης, τη μέθοδο Contextual Transparency.

Στην σημασία της απόκτησης μίας εργασίας που παρέχει βαθύτερο νόημα και σκοπό στον εργαζόμενο, πέρα από την απλή αμοιβή ή τις υλικές απολαβές, εστίασε ο Dr. Nico Rose, Organizational Psychologist και συγγραφέας. Όπως τόνισε, αυτός ο τύπος εργασίας όχι μόνο βοηθά τους εργαζομένους να αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι και ενθουσιασμένοι με τη δουλειά τους, αλλά τους κάνει επίσης πιο παραγωγικούς και αποδοτικούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στην εργασία τους, είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από εξάντληση και άλλα συναισθηματικά ή ψυχολογικά προβλήματα». Ο Dr. Rose επεσήμανε, επίσης, ότι για να ενισχυθεί το νόημα στην εργασία, απαιτείται ηγεσία που να δίνει έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη και ικανοποίηση των εργαζομένων, καθώς και σωστή διαχείριση των ανθρώπινων πόρων. «Αυτές οι πρακτικές είναι κρίσιμες για τη δημιουργία ενός υγιούς και αποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος, που ενθαρρύνει τη βαθύτερη συμμετοχή και ικανοποίηση των εργαζομένων», κατέληξε.