Σε διαδικασία μείωσης μισθών και επιδομάτων, είτε μέσω της σύναψης νέων συλλογικών συμβάσεων,εφόσον υπάρξει συμφωνία, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων από νέα χαμηλότερη βάση αμέσως μετά την εκπνοή του τριμήνου, μπήκαν άλλοι 23 κλάδοι.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπό την πίεση της ύφεσης και με στόχο να μειωθούν οι αμοιβές, οι εργοδοτικές οργανώσεις προχωρούν, παρά την προεκλογική περίοδο, στην πρόωρη καταγγελία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ήδη το 59% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων είναι στον «αέρα» καθώς 23 συμβάσεις που ήταν σε ισχύ καταγγέλθηκαν, άλλες 3 είναι υπό προθεσμία και για επιπλέον 63 συμβάσεις οι όροι αμοιβής θα αλλάξουν από τις 14 Μαΐου και μετά, δηλαδή 89 συμβάσεις σε σύνολο 152 (ποσοστό 58,5%).

Στη Βιομηχανία καταγγέλθηκαν, πριν από την Πρωτομαγιά, οι συμβάσεις εργασίας των χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βιομηχανίας, διπλωματούχων ΑΕΙ – ΤΕΙ, της κυτιοποιίας, της χαρτοβιομηχανίας, των χημικών, των διπλωματούχων μηχανικών, των οδηγών φορτηγών. Στο προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγελθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, των ξεναγών, των ξένων αεροπορικών εταιρειών, των χειριστών μηχανημάτων τεχνικών έργων, των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εταιρειών – μελών του ΣΕΛΠΕ, των ΚΤΕΛ, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, των ιδιωτικών κλινικών, των εκπαιδευτικών ΙΕΚ, των κινηματογράφων, των αισθητικών και των συνεταιριστικών.

«Υπό προθεσμία» βρίσκονται ακόμη σε ισχύ (τουλάχιστον για ένα 10ήμερο) καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συλλογικές συμβάσεις του εμπορίου και των βιοτεχνιών, του επισιτισμού και των ζαχαροπλαστείων. Πριν από λίγες μέρες «ναυάγησαν», και επίσημα οι διαβουλεύσεις της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων με την Ομοσπονδία των εργαζομένων στον επισιτισμό. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απέρριψαν την πρόταση για μείωση κατά 15% των βασικών μισθών και περικοπές επιδομάτων ως «λύση» για την επιβίωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Μαΐου και μετά.

Η λήξη της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και η μη σύναψη νέων ευνοεί την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων στην αγορά, όπου ήδη καταγράφονται μειώσεις μισθών έως 30% είτε μέσω της υπογραφής είτε μέσω της τροποποίησης ατομικών συμφωνιών. Οι επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν παράλληλα τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό. Πριν από μερικές ημέρες, η ΓΣΕΕ ζήτησε να ανασταλεί η απόφαση για εκ περιτροπής εργασία (μία ημέρα την εβδομάδα) στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ζήτησε μέτρα για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας «με αξιοπρεπείς αμοιβές» και να παραμείνει ανοικτό το ναυπηγείο.