Με αφορμή το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για το κλάδο του coaching και στην Ελλάδα, είναι σκόπιμο να διαβάσει κάποιος πώς λειτουργούν οι coaches στο εξωτερικό και να ανακαλύψει γιατί έχει τόσο μεγάλη απήχηση εν τέλει αυτή ή επιστήμη/ τέχνη στον δυτικό κόσμο.

Ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει «από κοντά» πώς σκέφτεται ένας επαγγελματίας coach και να βιώσει τη συμμετοχή του σε μία αποτελεσματική σχέση coaching είτε από την πλευρά του coach είτε από την πλευρά του πελάτη.

Η συγγραφέας Laura Whitworth, μία από τις εξέχουσες προσωπικότητες στο χώρο του coaching διεθνώς, βοήθησε σημαντικά στην ανάδειξη του coaching ως επαγγελματική πρακτική. Στο βιβλίο αυτό, που ακολούθησε την πρώτη πολύ επιτυχημένη έκδοση, η Laura Whitworth και οι υπόλοιποι συγγραφείς, αναλύουν τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ανθρώπων σε ένα περιβάλλον coaching, όπου – με βάση την ουσιαστική επικοινωνία – πελάτης και coach λειτουργούν σαν ομάδα, με απώτερο σκοπό την απόκτηση της απαραίτητης γνώσης για την επιτυχημένη πορεία του πελάτη προς τη βίωση της πληρότητας.

Σε μία απόλυτα εναρμονισμένη με τις ανάγκες του πελάτη σχέση, ο coach αναλαμβάνει το ρόλο του συνεργάτη στην «ομάδα», και όχι του ειδικού, αντιμετωπίζοντας τον πελάτη ως ολοκληρωμένη και δημιουργική προσωπικότητα που ήδη κατέχει τον τρόπο να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον απασχολούν. Ο ίδιος ο πελάτης επιλέγει τις τομείς του εαυτού του τους οποίους θα εξελίξει και μαθαίνει να βλέπει τη ζωή του υπό το πρίσμα της πληρότητας και της συνεχούς ροής στην αναζήτηση της ισορροπίας.

Οι συγγραφείς παρουσιάζουν το πλαίσιο δημιουργίας συνθηκών για co-active coaching – να ακούς, να διαισθάνεσαι, να ερευνάς, να προχωράς και να εμβαθύνεις. Επίσης αναλύονται σε έκταση τέσσερις βασικές αρχές στην πρακτική εφαρμογή του co-active coaching στον πελάτη – η πληρότητα, η ισορροπία, η αέναη διαδικασία αλλαγής, η σύνθεση η εφαρμογή και το όραμα για τη ζωή που θέλει να βιώσει.

Αν και το βιβλίο απευθύνεται σε επαγγελματίες coaches, διαβάζεται εξίσου και από ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν το χώρο του coaching ως πελάτες που θα ωφεληθούν από μία επαφή με έναν coach ή ακόμη και ως επίδοξοι coaches οι οποίοι θέλουν να ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους. Το βιβλίο αποτελεί, αναμφίβολα, ένα καλογραμμένο, πρακτικό οδηγό για τη δημιουργία επιτυχημένων σχέσεων coaching.

Η εμπειρία της συγγραφέως στο αντικείμενο διαχέεται πλούσια σε όλο το μήκος του βιβλίου, ενώ η δεύτερη αυτή έκδοση συνοδεύεται από ένα πραγματικά πολύ χρήσιμο CD με δείγματα audio από 2 αντιπροσωπευτικές συνεδρίες με coach καθώς και μία πληθώρα βοηθημάτων για coaching σε ιδιώτες αλλά και σε εταιρείες. Το «Co-active Coaching» είναι ένα από τα πιο πλήρη στο είδος τους βιβλία, με πολύ-επίπεδη γνώση και άμεση εφαρμογή σε κάθε περιβάλλον coaching.

Συγγραφείς: Laura Whitworth, Karen Kimsey-House, Henry Kimsey-House and Phillip Sandahl, Εκδόσεις: Davies-Black Publishing, 2007, σελ: 312