Από τη θέση του μάνατζερ και του ηγέτη, όλοι στην ομάδα σου θεωρούν πως πρέπει να έχεις μία συμβουλή και μια απάντηση για τα πάντα. Ήρθε η ώρα να τους εκπλήξεις, συμβουλεύοντας λιγότερο και ρωτώντας πλέον περισσότερα.

Η φιλοσοφία όλου του βιβλίου περιστρέφεται γύρω από επτά απλές ερωτήσεις. Επτά εύκολες ερωτήσεις που θα αλλάξουν τον τρόπο που ηγείσαι μιας ομάδας, τον τρόπο που επικοινωνείς με τους συνεργάτες σου και τον τρόπο που συμβουλεύεις τον εαυτό σου. Ο σημερινός κόσμος των επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από την υπερεξάρτηση των μελών μιας ομάδας από τον μάνατζερ, την εξουθένωσή του από τον όγκο της εργασίας και τελικά την αποστασιοποίηση και την αποσύνδεση από τη δουλειά που έχει πραγματική σημασία. Στόχος του αποτελεσματικότερου coaching είναι να αξιοποιήσεις τις υπαρκτές εξόδους διαφυγής από αυτό τον φαύλο κύκλο, μεταμορφώνοντας τον επαγγελματικό και προσωπικό εαυτό σου, κάνοντάς τον πιο αποτελεσματικό, περιεκτικό και συγκεκριμένο.

Ο Michael Bungay Stanier επικεντρώνεται στην αλλαγή συμπεριφοράς και στη διαμόρφωση μιας νέας συνήθειας, αυτής του coaching (the coaching habit είναι ο πρωτότυπος τίτλος) και πώς μπορεί να επιτευχθεί. Πώς ξεκινώντας από μια συζήτηση περί ανέμων και υδάτων μεταξύ του μάνατζερ και του μέλους μιας ομάδας μπορεί κάποιος να καταλήξει στη δημιουργία νέας γνώσης με τη μέθοδο των ερωτοαπαντήσεων. Το βιβλίο είναι εύπεπτο, παρόλο που πραγματεύεται σημαντικές πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής και επιχειρείν, διαβάζεται γρήγορα και σε προκαλεί να ανατρέξεις στις σελίδες του πολλές φορές στην καθημερινότητά σου.

Ο συγγραφέας, αξιοποιώντας την επιστημονική γνώση και τις προσωπικές του εμπειρίες, προσφέρει χρήσιμα εργαλεία και πρακτικές για να δημιουργήσεις τη νέα συνήθεια του coaching με οδηγό αυτές τις ερωτήσεις.
Αν θέλεις να καθοδηγήσεις και να συμβουλεύσεις κάποιον, το μόνο που χρειάζεται είναι 10 λεπτά από τον χρόνο σου, μερικές καλές και στοχευμένες ερωτήσεις
και εξάσκηση για να γίνει το coaching συνήθειά σου.