Μέσα σε μόλις 100 σελίδες ενός βιβλίου σε Α5 μέγεθος, βρίσκεται συμπυκνωμένη όλη η ουσία του Coaching. Ένα εύκολο ανάγνωσμα για «φρέσκους» αλλά και για έμπειρους coaches, γραμμένο από τους ειδικούς.

Στο πρώτο κεφάλαιο διαβάζουμε ότι «Coaching είναι η δημιουργία ενός νέου πλαισίου αναφοράς, ώστε ο πελάτης μας να μπορεί να ανακαλύψει νέες λύσεις». Ο coach βοηθά τον πελάτη του να αυξήσει την αυτοσυναίσθησή του, να διευρύνει τις επιλογές του, να βελτιώσει την αυτοπεποίθησή του και τελικά να κάνει αλλαγές: μικρές αλλαγές, μικρά βήματα  που σταδιακά κάνουν όλη τη διαφορά!

Ο Peter Szabo δημιουργός του Solution Focused Coaching, γνωστός ομιλητής και συγγραφέας, Master Coach (MCC) πήρε τις αρχές του Brief Family Therapy και τις έκανε πράξη στο Coaching. Mαζί με τον συνέταιρό του Daniel Meier, expert στο Team Coaching, διατηρούν από το 1997, την πιο γνωστή  σχολή για επαγγελματίες coaches στην Ελβετία, την Solution Surfers (www.solutionsurfers.com).

Σε αυτή τη σχολή, που είναι αναγνωρισμένη από το International Coach Federation, διδάσκουν τις αρχές του Coaching, μέσα από την προσέγγιση Solution Focus (ACTP Training).

Το μοντέλο που χρησιμοποιείται είναι ο surfer. Σκεφτείτε την εικόνα του surfer στον Ατλαντικό ανάμεσα σε τεράστια κύματα, που με θαυμαστή ικανότητα βρίσκει το πιο κατάλληλο κύμα, για να φτάσει στην ακτή. Δεν πολεμά τα κύματα, αλλά αφήνεται να «γλιστρήσει». Κάνει μικρές αλλά πολύ εύστοχες κινήσεις, όπως και ένας coachee που οδηγείται στη λύση, με μικρά βηματάκια.

Η γενική παραδοχή του A.Einstein είναι ότι «ο τρόπος σκέψης που οδήγησε στο πρόβλημα είναι τελείως διαφορετικός από τον τρόπο σκέψης που οδηγεί στη λύση». Αντί να «σκάβουμε» βαθιά για να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε τις αιτίες του προβλήματος, προχωρούμε με διαφορετικό τρόπο, «μένοντας στην επιφάνεια του κύματος»:
• Εστιάζουμε στις Λύσεις και όχι στο πρόβλημα
• Χτίζουμε πάνω στις Επιτυχίες, σε ό,τι ήδη λειτουργεί
• Φωτίζουμε τα δυνατά σημεία, τις ικανότητες
• Ανακαλύπτουμε νέες οπτικές γωνίες για το θέμα.

Πού μπορεί να φανεί χρήσιμο το βιβλίο;
Eκτός από το ότι διαβάζεται ευχάριστα και παρακολουθεί πραγματικές περιπτώσεις, συγχρόνως δίνει υλικό και ιδέες για να δοκιμάσει ένας coach κάποια κομμάτια αυτής της προσέγγισης. Μην σας εξαπατήσει το μικρό μέγεθος του βιβλίου, είναι χτισμένο πάνω σε χιλιάδες ώρες εμπειρίας.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των 100 σελίδων που είναι ό,τι περισσότερο μπορεί να γράψει κάποιος για το θέμα και των 100 σελίδων που αποτελούν το απόσταγμα 1000 σελίδων για το ίδιο θέμα. Το Coaching Plain & Simple ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ένα μικρό διαμάντι!

Εκδόσεις: W.W. Norton & Company, New York, London 2009, Σελ. 100