Για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ομάδα του HR στην ανάπτυξη της Coca-Cola Τρία Έψιλον μιλάει η Σοφία Κάντα, HR Director της εταιρείας. Όπως η ίδια εξηγεί, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο πάθος, το μεράκι και την καινοτομία της ομάδας που ωθούν την εταιρεία να πηγαίνει μπροστά. Οι πρόσφατες βραβεύσεις στα HR Awards, αποτελούν όχι μόνο αναγνώριση αλλά και κινητήριο δύναμη των προσπαθειών που καθιστούν την εταιρεία, μεταξύ άλλων, ως εργοδότη επιλογής.

  HR Professional: Τι σημαίνουν για εσάς οι βραβεύσεις σας στα HR Awards;

Σοφία Κάντα: Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτές τις τέσσερις βραβεύσεις διότι βλέπουμε πως όλα όσα κάνουμε καθημερινά για τους ανθρώπους μας έχουν αποτέλεσμα και αναγνωρίζονται. Η αποστολή μας είναι να εξελίσσουμε καθημερινά την κουλτούρα, το περιβάλλον εργασίας μας, τα εφόδια και την ανάπτυξη που παρέχουμε, δίνοντας ώθηση στον κάθε συνάδελφό μας να πετυχαίνει το μέγιστο και να δίνει τον καλύτερό του εαυτό καθημερινά. Κάθε διάκριση της προσπάθειάς μας, ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και μας γεμίζει περισσότερη ενέργεια και ενθουσιασμό για να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος.

  HR P.: Πόσο στρατηγικός είναι ο ρόλος του HR για την Coca-Cola Τρία Έψιλον;

Σ.Κ: Η ομάδα του HR στην Coca-Cola Τρία Έψιλον παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εταιρείας και στην επίτευξη των αποτελεσμάτων όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για τα επόμενα χρόνια, καθώς σήμερα χτίζουμε τις βάσεις για το μέλλον. Μαζί με τους συνεργάτες μας αξιολογούμε και καθορίζουμε τι χρειάζεται να καλλιεργήσουμε στον οργανισμό για να πετύχουμε το όραμα μας. Βάσει αυτού σχεδιάζουμε όλες τις δράσεις και τα προγράμματα μας, είτε αφορούν την ανάπτυξη ηγεσίας και συμπεριφορών, την ενδυνάμωση των ταλέντων και των δεξιοτήτων, είτε την αναβάθμιση των προγραμμάτων αμοιβών και παροχών και συνολικά την εξέλιξη του μοντέλου λειτουργίας μας. Λαμβάνουμε υπόψη τις τάσεις της αγοράς και δημιουργούμε μαζί με τους ανθρώπους μας σύγχρονες πρωτοποριακές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, ενισχύουν τη διαφορετικότητα και διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητά μας.

  HR P.: Ποιες είναι οι προκλήσεις που καλείται, σήμερα, να αντιμετωπίσει το τμήμα του HR της εταιρείας;

Σ.Κ: Διανύουμε μία συναρπαστική εποχή. Το μέλλον του τρόπου εργασίας και οργάνωσης (future of work), σε συνδυασμό με την επιρροή του ψηφιακού μετασχηματισμού, επιτάσσουν νέες κατευθύνσεις και μοναδικότητα της εμπειρίας των ανθρώπων και των πελατών. Παράλληλα, μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο συνυπάρχουν άνθρωποι από πέντε διαφορετικές γενιές, με τις πιο νέες να έχουν ως αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την ανάγκη να είναι ο εαυτός τους. Στην Coca-Cola Τρία Έψιλον εστιάζουμε και επενδύουμε στη διαφορετικότητα, αξιοποιώντας τη δυναμική της κάθε γενιάς, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο και κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για όλους.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι η απλοποίηση των δομών και του τρόπου λειτουργίας μας, αλλά και η παροχή των κατάλληλων εργαλείων που θα ενισχύσουν την ταχύτητα και θα διαφοροποιήσουν την εμπειρία των πελατών, καθώς και των ανθρώπων μας. Ταυτόχρονα, ευκαιρία αποτελεί και η καλλιέργεια νέων συμπεριφορών και ηγετικών δεξιοτήτων με στόχο την ενδυνάμωση με υπευθυνότητα, τη διαχείριση της πολυπλοκότητας, την αξιοποίηση των big data, τη γρήγορη λήψη αποφάσεων, τη συνεχή μάθηση και γενικά την εξέλιξη αυτού που ονομάζουμε self-leadership. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μια εταιρεία γρήγορη και ευέλικτη, που τους αναπτύσσει, τους εμπνέει, τους στηρίζει να παίρνουν πρωτοβουλίες και πάνω απ’ όλα να είναι ο εαυτός τους.

  HR P.: Μεταξύ άλλων, διακριθήκατε και ως HR Team of the Year. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;

Σ.Κ: Είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα αυτή. Έχουμε καταφέρει να λειτουργούμε ως μια αλυσίδα, χωρίς στεγανά, με ενσυναίσθηση και συναντίληψη των στρατηγικών προτεραιοτήτων και του πως αυτές θα εφαρμοστούν στα διάφορα επίπεδα του οργανισμού. Βοηθάμε στην επίτευξη των επιχειρησιακών μας στόχων ως μια ομάδα, πράττοντας το σωστό και όχι το εύκολο, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα με ταχύτητα.

Έχουμε την τύχη να είμαστε μέρος μιας δυναμικής και ταλαντούχας ομάδας 1.900 ανθρώπων και να συμβάλλουμε σε μια εταιρεία που, ως HR, μας αναγνωρίζει έμπρακτα. Όταν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον το οποίο σε εμπνέει, με συναδέλφους καταρτισμένους, που όλες οι απόψεις μπορούν να ακουστούν και το οποίο είναι εξωστρεφές, σε επαφή με τη διεθνή πραγματικότητα και φυσικά με ενθουσιασμό απέναντι στις προκλήσεις, το κλίμα διαχέεται και στο πως λειτουργεί και συμπράττει το HR.


  HR P.: Με ποιον τρόπο έχετε καταφέρει να διατηρείτε τη φήμη σας ως εργοδότη επιλογής;

Σ.Κ: Έχουμε δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον που ανταποκρίνεται, με σύγχρονους τρόπους, στις επαγγελματικές και προσωπικές φιλοδοξίες των εργαζομένων, με φροντίδα για τους ανθρώπους, με δυνατότητες για συνεχή μάθηση και επαγγελματική εξέλιξη, με ανταγωνιστικές παροχές και αμοιβές στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης σύνδεσης της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Σε σχετικές έρευνες, και ειδικά μεταξύ των νέων, το κομμάτι «αμοιβές και παροχές» βρίσκεται μέσα στους τρεις σημαντικότερους λόγους επιλογής εταιρειών. Στην εταιρεία, τα τελευταία χρόνια, έχουμε προχωρήσει σε σημαντική αύξηση μισθών και παροχών, καθώς και στην αναβάθμιση των προγραμμάτων μας σε όλους τους τομείς.

Προγράμματα όπως το FlexyLife, μέσω του οποίου δίνουμε επιπλέον μέρες αδείας σε νέους γονείς και ευελιξία στους εργαζομένους γραφείου να δουλεύουν από το σπίτι κάποιες μέρες το μήνα. Αυξήσαμε τους μισθούς των νεοεισερχόμενων σε αρκετούς ρόλους και ανακοινώσαμε νέες παροχές που περιλαμβάνουν επιδόματα γάμου και γεννήσεων. Επίσης, μέσα από δράσεις, όπως τα Family και Engagement Days μας, προσφέρουμε στιγμές χαλάρωσης και χαράς μαζί με τους συναδέλφους και τους αγαπημένους μας. Ταυτόχρονα, υλοποιούμε ολοκληρωμένη στρατηγική ταχείας εξέλιξης ταλέντων με προγράμματα όπως το Fast Forward που τους προετοιμάζουν για μελλοντικούς ηγετικούς ρόλους, ενώ δημιουργούμε πλάνα ανάπτυξης καριέρας και εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας. Φέτος, τέλος, αναβαθμίσαμε το μοντέλο αξιολόγησης και ανάπτυξης, εστιάζοντας πλέον στην συχνή ανατροφοδότηση από τον προϊστάμενο, προς τον προϊστάμενο και από τους συνεργάτες μας, η οποία και υποστηρίζεται μέσω ενός νέου εύχρηστου application στο κινητό όλων. Οι πρακτικές αυτές είναι ένα μέρος των όσων κάνουμε με αγάπη κάθε μέρα και που μας κάνουν να συνεχίζουμε να ξεχωρίζουμε ως εργοδότης επιλογής.

  HR P.: Τι είναι αυτό που κάνει το Recruitment σας αποτελεσματικό;

Σ.Κ: Κάθε νέα πρόσληψη αποτελεί για εμάς σημαντική μακροχρόνια επένδυση. Κάθε νέος συνάδελφος που έρχεται στην εταιρεία, έχει επιλεγεί επειδή ταιριάζει σε εμάς κι εμείς σε εκείνον. Μέσω των μηχανισμών που έχουμε δημιουργήσει, είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τους κατάλληλους ανθρώπους για την κατάλληλη θέση.

Συγκεκριμένα, έχουμε προσδιορίσει ποιες είναι οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που ψάχνουμε για κάθε ρόλο και έχουμε θέσει ξεκάθαρη στρατηγική και εργαλεία επιλογής για κάθε επίπεδο μέσω των οποίων αναγνωρίζουμε στον κάθε άνθρωπο, όχι μόνο τα τεχνικά προσόντα και τις δεξιότητες του, αλλά και τη δυναμική του (potentiality). Τα εργαλεία μας συμπεριλαμβάνουν ασκήσεις in-tray και προσομοίωσης, role play, δομημένες συνεντεύξεις και καινοτόμα προγράμματα gaming, όπως το escape room που πρόσφατα λανσάραμε στο κέντρο αξιολόγησης του προγράμματος RISE Management Trainee και το online παιχνίδι στο πρώτο στάδιο επιλογής για τον ρόλο Market Developer. Μία πολύ σημαντική διαδικασία επιλογής νέων ταλέντων για εμάς περνά από το τμήμα πωλήσεων. Σε κάθε υποψήφιο Market Developer αναζητούμε χαρισματικούς ανθρώπους με όραμα, πάθος και στοιχεία self leadership. Μόνο το 2019 πραγματοποιήσαμε πάνω από 150 προσλήψεις σε θέσεις εποχικών και μόνιμων Market Developer.

  HR P.: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Σ.Κ: Η Coca-Cola Τρία Έψιλον χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα του «μαζί», ένα «μαζί» που ζούμε καθημερινά με τους συναδέλφους. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Μια αίσθηση κοινής πορείας, κοινής επιτυχίας και κοινής εξέλιξης. Αυτό το «μαζί» έχει στον πυρήνα του τον άνθρωπο. Στην εταιρεία μας, αρχή μας είναι ο εργαζόμενος, οι ανάγκες και οι φιλοδοξίες του. Ακούμε ο ένας τον άλλον, εκπαιδεύουμε ο ένας τον άλλον, στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτά δεν είναι απλώς λόγια. Είναι διαδικασίες, μηχανισμοί, καθημερινές αποφάσεις και πρωτοποριακά προγράμματα. Μαζί με τους συναδέλφους μας, βελτιώνουμε διαρκώς το εργασιακό μας περιβάλλον, κρατώντας σε προτεραιότητα την κουλτούρα υψηλής απόδοσης, τη σταθερότητα και ταυτόχρονα τη συνεχή εξέλιξη, την εμπιστοσύνη ως υπεύθυνος και αξιόπιστος εργοδότης, τη στήριξη της διαφορετικότητας αλλά και των ίσων ευκαιριών όλων μας.

  Οι Coca-Cola ΤρΙα Εψιλον απΕσπασε στα HR Awards 2019 τα εξΗς βραβεΙα:
  Gold βραβείο στην κατηγορία Best Talent Management Strategy & Initiative(Πάνω από 100) για το Coca-Cola Τρία Έψιλον: Αρχή μας η ανάπτυξη και εξέλιξη των ταλέντων μας
  Silver βραβείο στην κατηγορία Most Effective Recruitment Strategy (Πάνω από 100) για το Rise Management Trainee- 29 Χρόνια χτίζουμε το μέλλον
  Silver βραβείο στην κατηγορία Excellence in Employer Branding (Πάνω από 100) για το Employer Value Proposition από την Coca-Cola Τρία Έψιλον- «Αρχή μας εσύ»
  Bronze βραβείο στην κατηγορία HR Team of the Year(Πάνω από 100) για το Coca-Coca Tρία Έψιλον – Ομάδα HR της χρονιάς- «Μαζί γίνεται»