Ο Κώστας Καδής, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Compact A.E., μας αναφέρει τις προκλήσεις της ελληνικής αγοράς, τα απαραίτητα συστατικά μίας ολοκληρωμένης λύσης e-learning και τον τρόπο που διασφαλίζεται η επιτυχία κάθε προγράμματος.

HR Professional: Πότε ξεκινήσατε με την COMPACT να προσφέρετε λύσεις e-learning στην ελληνική αγορά;
Κώστας Καδής:
Ήταν το 1998 όταν αντιληφθήκαμε με τη Χριστίνα Τσιλιμπώκου την ανάγκη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να εκπαιδεύσουν μαζικά εργαζόμενους σε εφαρμογές γραφείου όπως το MS Office κ.λπ. Η ανάγκη αυτή προέκυπτε τότε από την προετοιμασία για μετάβαση σε νέα συστήματα πληροφορικής λόγω του λεγόμενου τότε «bug του 2000».

HR Professional: Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίσατε εκείνη την εποχή;
Κώστας Καδής:
Έπρεπε να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες μας σε αυτό που τότε λεγόταν Computer Based Training και να βρούμε τρόπους να λειτουργήσουν σωστά τα μαθήματα και οι πλατφόρμες σε υποδομές εκείνης της εποχής, όπου τα δίκτυα πληροφορικής και το Internet στην Ελλάδα ήταν στο ξεκίνημα τους.Απ’ ότι φαίνεται τα καταφέραμε πολύ καλά, έχοντας υλοποιήσει περισσότερα από 100 έργα e-learning μέχρι τώρα, γι’ αυτό και σήμερα η αγορά μας θεωρεί την πιο έμπειρη και αποτελεσματική εταιρεία στο σχεδιασμό και υλοποίηση ολοκληρωμένων λύσεων
e-learning στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

HR Professional: Τι πραγματικά περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη λύση e-learning;
Κώστας Καδής:
Από την αρχή πιστεύαμε ότι προσφέρουμε μία υπηρεσία που συνδύαζε συστατικά, και όχι ένα μεμονωμένο προϊόν, όπως μαθήματα ή πλατφόρμες. Αυτό μας διαχώρισε αμέσως από τον ανταγωνισμό, κυρίως από εταιρείες πληροφορικής που προσπαθούσαν να προωθήσουν συγκεκριμένα προϊόντα e-learning. Τα συστατικά μίας ολοκληρωμένης λύσης e-learning είναι:
* Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο
* Τεχνολογία / Πλατφόρμες Διαχείρισης Περιεχομένου
* Υπηρεσίες  Τεχνικές & Εκπαιδευτικές Υλοποίησης & Υποστήριξης.

HR Professional: Υποθέτω ότι το περιεχόμενο είναι το πιο σημαντικό συστατικό, σωστά;
Κώστας Καδής:
Πολύ σωστά! Το περιεχόμενο είναι το κύριο συστατικό, ωστόσο χωρίς τα υπόλοιπα δύο δεν μπορεί από μόνο του να φέρει την επιτυχία. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι έχετε τα ποιοτικότερα e-learning μαθήματα που φτιάχτηκαν ποτέ και δεν έχετε μία αξιόπιστη πλατφόρμα διαχείρισης ή αξιόπιστο δίκτυο πληροφορικής, με αποτέλεσμα τα μαθήματα να μην λειτουργούν σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, τότε το πρόγραμμα σας έχει αποτύχει με μαθηματική ακρίβεια. 
Η  ποιότητα του περιεχομένου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εμείς, έχουμε αποφασίσει να αναπτύξουμε δικές μας σειρές περιεχομένου για θέματα που αφορούν μόνο ελληνικές επιχειρήσεις – όπως για παράδειγμα οι ελληνικές τράπεζες – και να συνεργαστούμε με τους καλύτερους οίκους του εξωτερικού για τα διεθνούς ενδιαφέροντος θέματα – όπως πληροφορική, πωλήσεις, διοίκηση επιχειρήσεων, ηγεσία, διαχείριση έργων κ.λπ.

Συνεργαζόμαστε με την Skillsoft, τον παγκόσμιο ηγέτη στις ολοκληρωμένες λύσεις e-learning και μέσω αυτής μπορούμε να καλύψουμε πραγματικά οποιαδήποτε εκπαιδευτική ανάγκη έχουν οι πελάτες μας σε οποιαδήποτε λειτουργία ή βαθμίδα στις εταιρείες τους. Επιπρόσθετα, δημιουργούμε μαθήματα για λογαριασμό πελατών μας για θέματα που αφορούν τα δικά τους προϊόντα, υπηρεσίες ή διαδικασίες. Ένα σημαντικό μέρος της εργασίας αυτής είναι ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός (instructional design) και η παρουσίαση (γραφικά, χρώματα κ.λπ.) ώστε το εκπαιδευτικό περιεχόμενο να είναι ελκυστικό για χρήση και αποτελεσματικό στη μάθηση.

HR Professional: Σε ότι αφορά τις πλατφόρμες που αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης λύσης, τι προσφέρετε;
Κώστας Καδής: Σε
ότι αφορά τις πλατφόρμες (Learning Management Systems, Web Conference) προσφέρουμε δύο ολοκληρωμένες λύσεις.
Η πρώτη αφορά την υπηρεσία χρήσης LMS στο e-learning.gr (SaaS), δικτυακός κόμβος που λειτουργεί από το 2000, και καλύπτει ανάγκες εταιρειών, οι οποίες είτε δεν θέλουν να επενδύσουν σε ένα λογισμικό LMS, είτε οι υποδομές τους δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση του. Αντίστοιχη παροχή υπηρεσίας είναι και ο κόμβος compact.ilinc.com απ’ όπου προσφέρουμε υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης, τηλε-εκπαίδευσης και τηλε-υποστήριξης.

Και η δεύτερη αφορά τη μεταπώληση και υλοποίηση του εξαιρετικά αξιόπιστου και οικονομικά ανταγωνιστικού λογισμικού eFrontLMS, της ελληνικής εταιρείας Epignosis, με την οποία έχουμε στρατηγική συνεργασία για την ελληνική αγορά. Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς τόσο γιατί ολοκληρώνει θαυμάσια την προσφερόμενη λύση αλλά και γιατί προέρχεται από ελληνική εταιρεία με διεθνή αναγνώριση στο εξωτερικό.

HR Professional: Εκτός από το περιεχόμενο e-learning και τις τεχνολογικές πλατφόρμες, μιλήστε μας για τις προσφερόμενες υπηρεσίες που αποτελούν το τρίτο συστατικό.
Κώστας Καδής: Οι προσφερόμενες υπηρεσίες αφορούν: α) το τεχνικό μέρος του έργου, π.χ. την εγκατάσταση του λογισμικού LMS, την παραμετροποίηση του, την εκπαίδευση των διαχειριστών, την τεχνική υποστήριξη κ.λπ. β) το εκπαιδευτικό μέρος που αφορά την εκπαιδευτική στήριξη των συμμετεχόντων, με τη συμμετοχή έμπειρων εκπαιδευτών είτε σε τάξη είτε από απόσταση και γ) το σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος e-learning ξεκινώντας από το να χτίσουμε το Business Case για το e-learning, να αξιολογήσουμε την κουλτούρα μάθησης της εταιρείας, να συνδέσουμε τα μαθήματα με τα απαιτούμενα competencies για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων, να σχεδιάσουμε τις ενέργειες προώθησης & Μάρκετινγκ προς τους χρήστες του προγράμματος και τέλος να το αξιολογήσουμε.

Στην COMPACT πριν την ανάληψη οποιουδήποτε έργου, αξιολογούμε όλους τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία ενός προγράμματος e-learning και συμβουλεύουμε τον πελάτη ώστε να μπορεί να αποφασίσει ποιες εναλλακτικές έχει για να υλοποιήσει το πρόγραμμα του αλλά και να θέσουμε τις προσδοκίες του στο κατάλληλο επίπεδο. Αυτή η συνολική αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική για τη διασφάλιση της επιτυχίας του κάθε προγράμματος e-learning, καθώς αναγνωρίζει από την αρχή του έργου τις περιοχές ρίσκου.

Έτσι είναι πλέον εύκολο με την κατάλληλη προετοιμασία να αντιμετωπιστούν όλα τα πιθανά «απρόοπτα» που θα μπορούσαν να μειώσουν το βαθμό επιτυχίας του έργου. Για παράδειγμα, αν μέσα από τη διαγνωστική διαδικασία διαπιστώσουμε ότι το intranet μίας εταιρείας δεν μπορεί να υποστηρίξει περιεχόμενο video, τότε προσφέρουμε το ίδιο μάθημα με εναλλαγή εικόνων. Ακούγεται απλό, αλλά υπάρχουν πολλά παραδείγματα εταιρειών που βιάστηκαν να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα e-learning και βρέθηκαν μπροστά σε διάφορα προβλήματα που πρακτικά «τίναξαν στον αέρα» το πρόγραμμα τους.

Ο αγαπημένος μου παραλληλισμός είναι ότι το e-learning μοιάζει πολύ με ένα e-commerce web site, αν η πρώτη σου εμπειρία σαν πελάτης δεν είναι καλή, δύσκολα ξαναγυρνάς να αγοράσεις για δεύτερη φορά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, είτε κάνει κάποιος ένα έργο e-learning για πρώτη φορά είτε όχι να έχει έναν έμπειρο συνεργάτη που θα τον προστατέψει από τα λάθη που θα αποθαρρύνουν τη χρήση του περιεχομένου με αποτέλεσμα την απαξίωση του. Πόσο μάλλον δε, όταν η επένδυση στο e-learning γίνεται πάντα στην αρχή και όχι στο τέλος του προγράμματος.

Πληροφορίες:
COMPACT AE
Αμαρουσίου Χαλανδρίου 94, 15125 Μαρούσι, Αθήνα
Τ: +30 210 6105003,
F: +30 210 6108222
L: https://www.linkedin.com/in/kostaskadis
U: www.compact.gr