Από μοναχός, λέκτορας, συγγραφέας και επιτυχημένος επιχειρηματίας-ιερέας. Ο Dandapani μας «εισάγει στον κόσμο του», τις απόψεις του για την πνευματικότητα, την προσωπική εξέλιξη και τον τρόπο που μπορούμε να επιτύχουμε έναν πιο συνειδητό και ευτυχισμένο τρόπο ζωής.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Ιαπωνία, ο Dandapani περιηγήθηκε σε πολλές χώρες πριν εγκατασταθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και βρήκε τον δικό του πνευματικό δρόμο. Με τον χαρακτηριστικό του τρόπο και μέσω της προσέγγισής του, ο ίδιος έχει κερδίσει τον σεβασμό ανθρώπων που αναζητούν πνευματική ανάπτυξη, εσωτερική γαλήνη και ισορροπία στη ζωή τους. Μέσα από τις διαλέξεις, συνεδρίες και το συγγραφικό έργο του, έχει επηρεάσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων, ώστε να κάνουν την εσωτερική αναζήτησή τους και να βρουν την ευτυχία που πηγάζει από μέσα τους.
HR Professional: Ως ένας καταξιωμένος επιχειρηματίας-μοναχός, έχετε επιτύχει την ισορροπία ανάμεσα στο πνευματικό ταξίδι σας και τις επιχειρηματικές αναζητήσεις. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας, κάποιες σκέψεις σας, στο πώς οι άνθρωποι μπορούν να ενσωματώσουν αυτές τις πτυχές για να έχουν μία πιο ευημερούσα ζωή, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο;
Dandapani: Καταρχάς, επιτρέψτε να κάνω μία σημαντική διόρθωση. Ήμουν μοναχός για 10 έτη, αλλά δεν είμαι πλέον. Τώρα είμαι Ινδουιστής ιερέας. Οπότε, αυτή τη στιγμή είμαι επιχειρηματίας-ιερέας.
Ερχόμενος στο ερώτημά σας, το πρώτο βήμα για την επίτευξη οποιασδήποτε αρμονίας ανάμεσα στο πνευματικό και το επαγγελματικό γίγνεσθαι, είναι να αποκτήσουμε σαφήνεια σχετικά με τον σκοπό της ζωής μας. Μόλις αποκτήσουμε σαφήνεια γύρω από τον σκοπό της ζωής μας, μπορούμε να απλοποιήσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με τον σκοπό μας. Υπάρχει χάος όταν δεν έχουμε σαφήνεια ως προς το τι θέλουμε. Στην επιδίωξη για αρμονία στη ζωή μας, το σημείο εκκίνησης είναι η προσήλωση. Γιατί; Επειδή εάν δεν μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτό που θέλουμε, τότε πώς μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση αυτοσυγκέντρωσης για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανακάλυψης του σκοπού μας; Εάν δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο σκοπός μας, δεν ξέρουμε τις προτεραιότητές μας με αποτέλεσμα να επενδύουμε τον πεπερασμένο χρόνο μας και την ενέργειά μας σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν είναι ευθυγραμμισμένα με εμάς.
Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί δυσαρμονία, «αταξία». Όταν γνωρίζετε τι θέλετε, γνωρίζετε ποιους αλλά και τι δεν θέλετε. Ο σκοπός είναι εκείνος που σας βοηθά να το καταλάβετε αυτό. Η προσήλωση, από την πλευρά της, σας βοηθά να γνωρίζετε τον σκοπό σας. Οπότε, η αρχή είναι να μάθετε να εστιάζετε, ως μία βασική ικανότητα για να έχετε μία πιο ευτυχισμένη και αρμονική ζωή.
HR P.: Οι δεξιότητες επικοινωνίας είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική ηγεσία και οι διδασκαλίες σας τονίζουν τη σημασία της προσήλωσης και της συγκέντρωσης. Πώς μπορούν τα άτομα, ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους, να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες για να γίνουν καλύτεροι ηγέτες;
D.: Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ειδικός σε θέματα επικοινωνίας, αλλά θεωρώ ότι κανένας δεν θα διαφωνήσει μαζί μου όταν λέω ότι το προσόν που απαιτείται για μία καλή επικοινωνία, είναι η ικανότητα να ακούς. Όμως, πώς μπορείτε να ακούσετε εάν πρωτίστως, δεν εστιάσετε; Θα ήθελα να σημειώσω εδώ, ότι προσήλωση και συγκέντρωση είναι δύο έννοιες που σημαίνουν ακριβώς το ίδιο, για αυτό και χρησιμοποιώ εξίσου και τις δύο έννοιες. Σας έχει τύχει να μιλάτε με κάποιον και σε κάποιο σημείο της συζήτησης να σας ρωτάει «πού είσαι;». Παρόλο που είστε σωματικά παρόντες, μπροστά τους, ο νους σας είναι απών. Η συνείδησή σας έχει αφήσει τη συζήτηση, περιπλανάται κάπου αλλού και εσείς έχετε «απορροφηθεί» σε κάτι άλλο. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν ακούτε πλέον τον άνθρωπο που σας μιλάει. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπάρχει διακοπή της επικοινωνίας σας, ένα διάλειμμα.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτηθείτε το εξής: Πόσες φορές μέσα στην ημέρα έχει συμβεί κατά μέσο όρο κάτι αντίστοιχο στο business; Πιθανότατα, περισσότερες φορές από όσες μπορείτε να μετρήσετε ή η ηγεσία επιθυμεί να παραδεχτεί. Πολλές κρίσιμες πληροφορίες χάνονται επειδή η αδυναμία μας να συγκεντρωθούμε μας κάνει να μην είμαστε σε θέση να ακούσουμε κάθε λέξη «που βγαίνει από το στόμα ενός ατόμου». Εάν οι ηγέτες μάθουν να συγκεντρώνονται, αλλά οι ομάδες τους δεν το κάνουν, τότε το μήνυμα δεν θα φτάσει ποτέ. Όλοι στην εταιρεία πρέπει να μάθουν να εστιάζουν για αποτελεσματική επικοινωνία. Η εκμάθηση της προσήλωσης είναι αδιαπραγμάτευτη, όπως και η ικανότητα ανάγνωσης.
HR P.: Η ομιλία σας στο TEDx για την προσήλωση έχει συγκεντρώσει πάνω από 6,7 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και το βιβλίο σας έχει μεταφραστεί σε 23 γλώσσες. Πώς μπορούν τα άτομα να αξιοποιήσουν την προσήλωση ως υπερδύναμη για να έχουν επιτυχία και ευημερία σε όλες τις πτυχές της ζωής τους;
D.: Προκειμένου να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε την προσήλωση ως υπερδύναμη για να επιτύχουμε, χρειάζεται να κατανοήσουμε τη σχέση ανάμεσα στην επίγνωση, την προσήλωση και την ενέργεια. Ο guru μου θα έλεγε συχνά: «Where awareness goes, energy flows». Εάν η επίγνωσή μας είναι παντού, που είναι η κατάσταση της διάσπασης της προσοχής μας, τότε η ενέργειά μας βρίσκεται παντού. Είναι, όμως, σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας είναι τα σημεία που θέλουμε να επενδύσουμε την ενέργειά μας. Αυτό σημαίνει πως σε ό,τι επενδύουμε την ενέργειά μας, είτε είναι θετικό είτε αρνητικό, θα αρχίσει να εκδηλώνεται στη ζωή μας. Αν θέλουμε να επιτύχουμε, πρέπει να μάθουμε να εστιάζουμε την επίγνωσή μας και με αυτόν τον τρόπο, εστιάζουμε την ενέργειά μας. Και όταν μπορούμε να έχουμε προσήλωση της ενέργειάς μας, μπορούμε να τη διοχετεύσουμε στις προτεραιότητες και τους στόχους μας στη ζωή και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εκδήλωσής τους.
HR P.: Στον σημερινό ταχύτατο ψηφιακό κόσμο, υπάρχει πληθώρα περισπασμών. Πώς μπορούν οι επαγγελματίες της ΔΑΔ να βοηθήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους να διατηρήσει ακλόνητη συγκέντρωση και ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η ενσυνειδητότητα στην ενίσχυση της απόδοσης στον εργασιακό χώρο;
D.: Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσουν στον εαυτό τους τα HR στελέχη είναι: «‘Εχουν πράγματι μάθει οι ομάδες τους πώς να συγκεντρώνονται και εξασκούνται στην τέχνη της προσήλωσης αφού την έχουν μάθει, ώστε να γίνουν καλές σε αυτήν;». Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι λέμε στους ανθρώπους να εστιάσουν, περιμένουμε να το πράξουν ή υποθέτουμε ότι ξέρουν να εστιάζουν, αλλά ποτέ δεν τους διδάσκουμε τον τρόπο. Οι αθλητικοί προπονητές, οι ηγέτες επιχειρήσεων και οι γονείς είναι μεταξύ των ανθρώπων που ευθύνονται για αυτό.
Σύμφωνα με το λεξικό της Merriam-Webster, ως ενσυνειδητότητα (mindfulness) ορίζεται η πρακτική της διατήρησης μιας μη επικριτικής κατάστασης αυξημένης ή πλήρους επίγνωσης των σκέψεων, των συναισθημάτων ή των εμπειριών κάποιου από στιγμή σε στιγμή. Με βάση αυτόν τον ορισμό, πώς μπορώ να διατηρήσω μια κατάσταση πλήρους επίγνωσης της εμπειρίας μου από στιγμή σε στιγμή, αν δεν μπορώ να συγκεντρωθώ; Μπορούμε, όμως, να εξασκήσουμε την ενσυνειδητότητα; Θα έλεγα πως κάτι τέτοιο αποτελεί λανθασμένη αντίληψη και πρακτική. Δεν εξασκούμε την ενσυνειδητότητα, αλλά την προσήλωση αυτή καθεαυτή. Η ενσυνειδητότητα είναι ένα υποπροϊόν της ικανότητας συγκέντρωσης. Όταν μπορούμε να εστιάσουμε, μπορούμε να έχουμε συνείδηση του κάθε πράγματος ή προσώπου με το οποίο ασχολούμαστε σε κάθε στιγμή. Δεν χάνουμε κρίσιμες λεπτομέρειες και ευκαιρίες και μπορούμε να αποφεύγουμε καλύτερα τα λάθη. Αυτό αυξάνει την απόδοση στον χώρο εργασίας!
HR P.: Το επερχόμενο συνέδριό σας, «The Power of Unwavering Focus», που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου στην Αθήνα, υπόσχεται να ξεκλειδώσει βασικές δεξιότητες για την επίτευξη επαγγελματικών και προσωπικών στόχων, συμπεριλαμβανομένης της αυτογνωσίας, της παραγωγικότητας και της διαχείρισης του άγχους. Πώς πιστεύετε ότι τα στελέχη HR μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα τους εργαζόμενους στην ενσωμάτωση αυτών των δεξιοτήτων στην καθημερινή ρουτίνα και το εργασιακό τους περιβάλλον;
D.: Αρχικά, κρίνεται σκόπιμο να εξασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι κατανοούν τι έχουν μάθει. Η σταθερή κατανόηση των θεμελιωδών εννοιών του τρόπου προσήλωσης είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι γνωρίζουν πώς να εφαρμόζουν τις δεξιότητες στην καθημερινή τους ζωή. Και πάλι, μην υποθέσετε ότι γνωρίζουν πώς να συγκεντρώνονται. Δοκιμάστε τους και βεβαιωθείτε ότι κατανοούν πραγματικά τους μηχανισμούς του τρόπου προσήλωσης. Χωρίς αυτό, η αποτυχία είναι εγγυημένη.
Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσετε τους εργαζόμενους να ενσωματώσουν την πρακτική της προσήλωσης στα αδιαπραγμάτευτα επαναλαμβανόμενα γεγονότα της καθημερινότητάς τους. Με αυτό τον τρόπο, τους επιτρέπετε να δημιουργήσουν καθημερινές τελετουργίες για την εξάσκηση της προσήλωσης. Λέω πάντα ότι γινόμαστε καλοί σε αυτό που εξασκούμε. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις μεθόδους που περιγράφω στο βιβλίο μου για να παρακολουθείτε την πρόοδό τους.
Πρέπει να ακολουθήσουμε μία συστηματική προσέγγιση στην εκμάθηση και την εξάσκηση της τέχνης της προσήλωσης για να είμαστε επιτυχημένοι σε αυτήν. Εξίσου κρίσιμο είναι τα στελέχη HR να απλοποιήσουν τον αριθμό των πραγμάτων που μαθαίνουν οι εργαζόμενοι. Συχνά, κατακλύζουμε τις ομάδες μας με τόσες πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ τα λιγότερα είναι καλύτερα. Απλοποιήστε στις πιο βασικές δεξιότητες. Η εστίαση είναι μία ουσιαστική δεξιότητα.
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο DANDAPANI!
Ο επιχειρηματίας-ιερέας Dandapani επισκέπτεται τη χώρα μας για μια μοναδική εμφάνιση στις 17 Οκτωβρίου. Στο συνέδριο «The Power of Unwavering Focus» που περιέχει ειδικές ασκήσεις και διάλογο με τον γκουρού, ο Dandapani θα διδάξει το κοινό πώς ξεκλειδώνουμε σημαντικές δεξιότητες για την επίτευξη των επαγγελματικών και προσωπικών στόχων μας.