Την έρευνα «Έμφυλη βία και γυναίκες με κινητική και αισθητηριακή αναπηρία» διενήργησε η ΔΕΗ, σε συνεργασία με το Κέντρο Διοτίμα, τη Focus Bari και την εταιρεία επικοινωνίας DDB, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, στις 25 Νοεμβρίου. Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκε ότι περισσότερα από δύο στα πέντε άτομα έχουν ακούσει για περιστατικό έμφυλης βίας σε γυναίκα με αναπηρία.

Το 46% των ατόμων τα οποία ερωτήθηκαν διστάζει να καταγγείλει περιστατικό βίας σε γυναίκες με αναπηρία λόγω πιθανής νομικής εμπλοκής, το 43% ανησυχεί για τη μελλοντική τύχη του θύματος σε περίπτωση καταγγελίας, ενώ ένα 30% αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε μία αντίστοιχη περίπτωση. Επίσης, βρέθηκε ότι 75% θεωρούν πως οι γυναίκες με κάποια κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία είναι πιο εκτεθειμένες σε περιστατικά έμφυλης βίας, ενώ 66% συνειδητοποιούν ότι η αναζήτηση βοήθειας, όπως και η αναφορά και καταγγελία περιστατικού έμφυλης βίας είναι πιο δύσκολη για τις γυναίκες με αναπηρία.

Τέλος, ένας στους δύο ερωτηθέντες δήλωσε ότι θεωρεί πως οι γυναίκες με κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία αντιμετωπίζονται με οίκτο, όταν αποπειρώνται να αναφέρουν ή να καταγγείλουν ένα περιστατικό βίας σε βάρος τους. Σημειώνεται ότι η έρευνα αποτελεί μέρος των πρωτοβουλιών της ΔΕΗ, για τέταρτη συνεχή χρονιά, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά.