Η έκθεση της Deloitte, Women@Work που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία δείχνει πως υπάρχει πρόοδος, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα για τη βελτίωση της εμπειρίας των γυναικών στον χώρο εργασίας. Όπως αναφέρει η εταιρεία, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν περιοχές που προκαλούν σημαντική ανησυχία, τα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης μειώθηκαν, λιγότεροι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν συμπεριφορές αποκλεισμού και οι γυναίκες αναφέρουν ότι αυξήθηκαν οι θετικές εμπειρίες τους με την υβριδική εργασία τον περασμένο χρόνο.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες εξακολουθούν να μη νιώθουν άνετα να αναφερθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον χώρο εργασίας οι οποίες σχετίζονται με την ψυχική και προσωπική υγεία, ενώ πολλές γυναίκες παλεύουν σιωπηλά με συμπτώματα εμμηνόρροιας και εμμηνόπαυσης. Πολλές εργαζόμενες γυναίκες δε, φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τις οικιακές εργασίες και αισθάνονται ότι πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία του συντρόφου τους σε σχέση με τη δική τους.

Τέλος, περισσότερες γυναίκες παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, παγκοσμίως, τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με το 2020 και 2021 συνδυαστικά, αναφέροντας την έλλειψη ευελιξίας στο εργασιακό περιβάλλον ανάμεσα στις κυριότερες αιτίες. Η διεθνής έρευνα της Deloitte Women@Work εκπονείται για 3η χρονιά και σε αυτή συμμετέχουν 5.000 γυναίκες από 10 χώρες.

«Μόλις το 5% των γυναικών θεωρούν τους εργοδότες τους Gender Equality Leaders»
«Ενώ η έρευνά μας παρουσιάζει κάποια σημεία βελτίωσης για τις γυναίκες στον εργασιακό χώρο τον περασμένο χρόνο, αναδεικνύει ταυτόχρονα όλη τη δουλειά που πρέπει να γίνει», σημειώνει η Emma Codd, Deloitte Global Inclusion Leader. «Βλέπουμε μια εικόνα που χειροτερεύει όσον αφορά κρίσιμες πτυχές του χώρου εργασίας, όπως η υποστήριξη της ψυχικής υγείας και η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι ο εργοδότης τους λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του που σχετίζονται με την ισότητα των φύλων. Οι εργοδότες πρέπει να υπερβούν τον καθορισμό στόχων και πολιτικών και να προωθούν συνεχώς ένα περιβάλλον εργασίας χωρίς αποκλεισμούς που υποστηρίζει τον σεβασμό και όπου όλες οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν».

«Μόλις το 5% των γυναικών θεωρούν τους εργοδότες τους ως Gender Equality Leaders και αυτό είναι ένα «καμπανάκι» για όλους μας που μας τονίζει πως πολύ σημαντικές δράσεις πρέπει να γίνουν ακόμα», λέει από την πλευρά της η Michele Parmelee, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της Deloitte Global και Chief People and Purpose Officer. «Οι γυναίκες αποτελούν ομάδα ζωτικής σημασίας στο εργατικό δυναμικό και τα δεδομένα μας δείχνουν ότι όταν οι οργανισμοί δίνουν προτεραιότητα στη βελτίωση των εμπειριών των γυναικών στον χώρο εργασίας, είναι πιο αφοσιωμένες, πιο παραγωγικές και επιθυμούν να παραμείνουν με τους εργοδότες τους για περισσότερο χρόνο. Πέρα από το ότι είναι το σωστό, αποτελεί και συνθήκη win-win για τους ηγέτες να καλλιεργήσουν μια κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλες οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να ευδοκιμούν».