Τα στοιχεία, της έρευνας Compdata, δείχνουν ότι οι αποδοχές των ανώτερων μάνατζερ τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 5% μέσα στο 2008.
Αν ρίξει κανείς μια ματιά στις αμοιβές 27 επαγγελμάτων που ανήκουν στην ανώτερη διοίκηση επιχειρήσεων 11 κλάδων της Αμερικανικής οικονομίας θα παρατηρήσει ότι αυτές των προμηθευτών στεγαστικών δανείων έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις κατά 6,3% τα τελευταία πέντε χρόνια. Ωστόσο, τα πράγματα δε δείχνουν τόσο αρνητικά στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Η μελέτη Compdata που συλλέγει στοιχεία σχετικά με τις αποδοχές 25.000 ανώτερων στελεχών από 39 πολιτείες κάθε χρόνια, για σχεδόν μια δεκαετία, αποκαλύπτει ότι μεταξύ των πιο καλοπληρωμένων white collars της τελευταίας πενταετίας φιγουράρουν οι Οικονομικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές Μάρκετινγκ. Πάντως, οι εν λόγω επαγγελματίες μάλλον θα σταματήσουν να χαμογελούν. Η ενισχυμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων και του ανταγωνισμού και αυτή με τη σειρά της σε αυξημένη ζήτηση για στελέχη μάρκετινγκ και οικονομικών τμημάτων. Μέσα στο επόμενο έτος, όμως, οι διευθυντές των τμημάτων δανεισμού, ειδικά οι υπεύθυνοι για τα στεγαστικά δάνεια, θα βιώσουν ραγδαία πτώση των αποδοχών τους.
Το 2008, ήταν το πιο καλοπληρωμένο κομμάτι της αγοράς με μέση αμοιβή τα 130.000 δολάρια το χρόνο. Παρόμοια τύχη θα έχουν και άλλα στελέχη, όπως αυτά που εργάζονται στο χώρο των κτηματομεσιτικών επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών, τα οποία αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται επίσης στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους επαγγελματίες.
Οι υπεύθυνοι Ανθρώπινου Δυναμικού είδαν το μισθό τους να αυξάνεται μόνο κατά 3% την τελευταία πενταετία, με τις μέσες ετήσιες αποδοχές τους να αγγίζουν τα 71.500 δολάρια.
Πηγή: www.forbes.com