Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές (6/12) το σύνθημα «διαλυθείτε ησύχως», αν και βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας, αποτελεί ευχή όλων ή τουλάχιστον των εχόντων σώας τας φρένας. (Για να μην παρεξηγηθώ, μόνο το ησύχως υποστηρίζω).
Ευτυχώς που φέτος δεν είχαν προλάβει να στολίσουν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα γιατί για άλλη μια χρονιά θα είχαμε τη γνωστή συνταγή «δεντράκι ψητό» και μάλιστα δις… Αλλά λεξούλες όπως «ψητό», φωτιές, πυρκαγιές, σβήνω κ.λπ. μου φέρνουν στο μυαλό μια κατάσταση που οι σύγχρονες εργασιακές συνθήκες (ναι, την χιλιοειπωμένη οικονομική κρίση εννοώ), όπως φημολογείται, ευνοούν. Ονομάζεται burnout σύνδρομο ή για να το θέσουμε ελληνιστί «μήπως το έχετε κάψει;»
Το burnout είναι μια αργή διαδικασία. Δεν είναι ένα γεγονός που συμβαίνει ξαφνικά. Τα πρώιμα συμπτώματά του περιλαμβάνουν κούραση ή ακόμα και εξάντληση που μοιάζει να ξεκινάει από το εξωτερικό περίβλημα της ύπαρξης και φτάνει μέχρι τα ενδότερα του ανθρώπινου οργανισμού. Συναισθηματικά, κάποιος, πολύ απλά, αισθάνεται ότι έπιασε πάτο. Ψυχολογικά, κατακλύζεται από αρνητισμό, απογοήτευση και αίσθηση ματαιότητας. Οι εργασιακές και προσωπικές σχέσεις παύουν να αποτελούν πηγή χαράς και μεταμορφώνονται σε τομείς υπέρμετρης προσπάθειας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι η αιτία του burnout τους. Ωστόσο, πολύ συχνά, σύμφωνα με έρευνες, οι δομές των οργανισμών οδηγούν στο «κάψιμο» του ανθρώπινου δυναμικού τους. Μερικά από τα χαρακτηριστικά των οργανισμών που οδηγούν στο burnout είναι οι ανέφικτοι στόχοι, οι αμέτρητοι κανόνες, οι ανούσιες πολιτικές και διαδικασίες, η αδιαφάνεια στους ρόλους και τις ευθύνες, το νεφελώδες τοπίο στόχων, τα ατελείωτα και χωρίς νόημα meetings και μια φιλοσοφία του «έτσι είναι η δουλειά» και η οποία αντιμετωπίζει τον εργαζόμενο ως επιχειρηματική λειτουργία, ενώ αφήνει τον ανθρώπινο παράγοντα έξω από την εξίσωση.
Οι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν «εξουθενωμένοι» όταν βρίσκονται σε ένα «no-win» εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορούν να πετύχουν ανεξάρτητα με το πόσο σκληρά θα προσπαθήσουν.
Με την ελπίδα να μην σας θύμισε τίποτα κάτι από τα παραπάνω (είτε σε ατομικό είτε σε επίπεδο ευθύνης απέναντι στο ανθρώπινο δυναμικό) διαλυθείτε ησύχως… με τις καλύτερες ευχές της ομάδας του HR Professional για Καλές Γιορτές.